Politika

Može li biti gore, primitivnije i opasnije: Hoće li reagovati Vlada i Skupština?

Printscreeen

Alapača je brbljivica, torokuša, žena koja previše priča, galami, ne može da se kontroliše, bez ikakvih moralnih ograda priča o svakome i svačemu – napisao je, između ostalog, izvršni direktor Sprske kuće Emilo Labudović u seksističkom tekstu posvećenom poslanici SDP-a Draginji Vuksanović Stanković. I nije da se od Labudovića baš očekivao neki džentmenski postupak prema ženi čiju političke stavove očigledno prezire, ali je ovom količinom uvreda i prizemnih konotacija ipak uspio da mnoge zaprepasti.

Reakcije na Labudovićevo javno iživljavanje nad jednom ženom, majkom, političarkom, prije svega ljudskim bićem, za sada nijesu stigle iz redova partija u vlasti. Da li je to zbog toga što su manje važne žene koje dolaze iz opozicionih klupa ili je nešto drugo po srijedi ostaje da sve vidi.

Ipak, Lubudovićev tekst preplavljen mizigonijim i seksizmom nije promakao crnogorskoj Twitter zajednici.

Bivši premijer i poslanik DPS-a Duško Marković napisao je na ovoj društvenoj mreži da je Vuksanović Stanković kao žena, dama, kao javna ličnost i intelektualka – nedodirljiva za ovakve primitivne i vulgarne nasrtaje.

“Ali nažalost, ovo otvara mnogo teža i ozbiljnija pitanja. Da li je Crna Gora sa novom vlašću već dotakla dno, ili može biti gore, primitivnije i opasnije”, napisao je Marković.

“Kad muškarac ženu nazove “alapačom” i “vješticom” znači da joj ne može doskočiti ni intelektom, ni znanjem, ni obrazovanjem, ni položajem u društvu… Iskazivanje nemoći u svom punom sjaju… Tako da Draginja samo naprijed”, napisala je na Twitter-u bivša ministarka ekonimije Dragica Sekulić.

Socijaldemokrate su na toj društvenoj mreži poručile da apsolutno osuđuju ovaj gnusni tekst.

“Kada Vas napada ratnohuškački novinar iz 90-tih to svakom normalnom i emancipovanom treba da bude kompliment. Očekujemo reakciju svih parlamentarnih partija, skupštinskog rukovodstva i Vlade”, napisali su na Twitter-u.

Predsjednik SDP-a Raško Konjević poručio je da je na dnu uvijek talog.

“Podrška mojoj koleginici, profesorici Pravnog fakulteta. Podrška i svim ženama”, napisao je Konjević.

On je pitao premijera Zdravka Krivokapića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i predsjednika Skupštine Aleksu Bečića imaju li šta za reći, te da je Labudović dio parlamentarne većine.

“Ili se slažete sa “ovim”, jasan je Konjević.

Ovim povodom reagovale su i poslanice DPS-a, koje su u saopštenju za medije poručile da Labudović nema rivala na polju samoponižavanja.

“Osuđen na nju, želi da crnogorska javnost izdržava kaznu njegovih piskaranja u kojima bojama lošeg kvaliteta i još gorom tehnikom predočava svijet koji nosi u sebi. Ovoga puta nasrnuo je na poslanicu Draginju Vuksanović Stanković, napunivši pušku do vrha, a odjeknuvši prazno, ispucavši svu bijedu svoga duha, kojoj svjedočimo od njegovih prvih javnih koraka”, navode iz DPS-a.

Reakcija je stigla i iz Foruma žena SDP-a koje su kazale da su u politici neke stvari gotovo zakonitost.

“Kao na primjer da uvijek budete na suprotnoj strani od onoga što zagovara Emilo Labudović. Zbog svog vrijednosnog i moralnog sistema, on je svaki put do sad izabrao pogrešnu stranu. Od ratovanja protiv naše jugoslovenske braće koju je istjerivao iz svojih domova po Konavlima i Sarajevu, obračuna sa crnogorskom opozicijom, ratno-huškačkog novinarstva i medijskog mraka, do potonjih godina koje provodi svađajući ljude po Crnoj Gori i dijeleći ih po naciji i vjeri”, navele su u saopštenju.

Kako poručuju, sada je na red došla žena.

“Samo zato što je žena, jer po Emilovom shvatanju ona ne može biti dostojan sagovornik iz prostog razloga što su njega tako naučili kući. O Emilu, na sreću, isto mišljenje imaju skoro svi građani Crne Gore. Ali zbog toga što ovakvi recidivi mračnih devedesetih dobijaju medijski prostor da vrijeđaju poslanicu Skupštine Crne Gore, profesoricu Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, prvu kandidatkinju za predsjednicu naše države ovo shvatamo kao poruku svim ženama u našem društvu”, poručuju iz Foruma žena SDP-a.

One zahtijevaju jasnu osudu od onih zbog kojih danas Labudović nastupa sa pozicija nove vlasti.

“Jer ako ostanu nijemi na ove sramotne uvrede dokazaće da su “u dubini” svi oni Emilo. Forum žena SDP, kao nastarija ženska organizacija u Crnoj Gori će o ovom sramnom tekstu obavijestiti i naše međunarodne partnere, a Emilu i sličnima poručujemo da će naš glas slušati i češće i jače nego ikad do sad i da njegova mržnja neće navladati našu želju da od Crne Gore napravimo zemlju ravnopravnih i uvaženih građana, bez obzira na pol, vjeru, naciju ili neku drugo osobenost”, zaključile su u saopštenju.

I Crnogorski ženski lobi podržao je Vuksanović Stanković.

“Kada muška alapača o ženi govori jezikom seksizma i primitivizma ne zaslužuje odgovor samo prezir i osudu nasilja. Nasilje počinje verbalnim deliktima i ako se na njega ne reaguje stvara se prostor za ispoljavanje drugih i drugačijih oblika nasilja nad ženama”, navode u saopštenju.

Dodaju da Vlada Crne Gore reakcijom na mizogeno verbalno nasilje i javnu diskriminaciju prema poslanici Vuksanović Stanković pokaže istinsku posvećenost zaštiti i unaprjeđenju ženskih ljudskih prava, kao i u slučajevima ministarke zdravlja Jelena Borovinić-Bojović i ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić.

“Aktivistkinje Crnogorskog ženskog lobija podsjecaju Vladu Crne Gore i resorna ministarstva, da ženska prava čine nedjeljivu cjelinu univerzalnih ljudskih prava, da su ljudska prava nadnacionalna i da političari nemaju pravo na cutanje ili selektivno reagovanje”, zaključuju u saopštenju.

J.L.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mala
Gost
Mala

Primitivac

PODGORICA
Gost
PODGORICA

Cenzus

Emanon
Gost
Emanon

Ako moze komentar od nekoga ko zaista poznaje pomenutu gospodju, a ne na tekst.

Nikola
Gost
Nikola

Draginja ih argumentima i činjenicama svakim danom podsjeća ko su i šta su. Naravno da im smeta, a svoj primitivizam i nazadnost ne mogu da sakriju, prosto su takvi. Udaraj Draginja jadove, neka padaju još niže ako može!

Leposava
Gost
Leposava

Od sada, draga Draginja, nastavi svoj rad sa vise samopouzdanja, tvoja borba ima veliki efekat! Neka je vjecna Crna Gora!❤

Crnogorsko sunce
Gost
Crnogorsko sunce

Drage gospođa & intelektualka vs Emilo ratni huškač, pokušaj novinara & jadov.
E da je Emilu nevoljnom da je zeru hrabar, otresit i pametan kao Draginja. No ne može biti.

ženskaMačka
Gost
ženskaMačka

A ko je Emilo , ozbiljno ?

Nikšić
Gost
Nikšić

Niko i nista….

Snezana
Gost
Snezana

Eto mu pameti.

Nikšić
Gost
Nikšić

Podrška za Draginju, damu,ženu,majku lavicu….samo naprijed uvažena gospodjo Draginja.

Sugradjanka
Gost
Sugradjanka

Draga Draginja ,neka si ti u njegovim ocima i alapaca ,govoris istinu i vjestica ,vladas vjestinom govornistva ,nisi zivjela u zapecku kao mis 30 godina kao neki,a misevi ti nista ne mogu….

Bodin
Gost
Bodin

Sve je jasno kad je ovaj i dan danas udarno pero iste energije i ideje devedesetih. Ništa se promijenilo nije, čak ni ljudi.

Milan
Gost
Milan

Sta kaze Dritan?

Sloboda
Gost
Sloboda

Draginja, da si ti zdravo i živa.
A šta se može očekivati od potrošenog lika iz ‘svakolikog serbskog sveta’ osim nešto nisko, nemoralno i šovinistički.

Ancy
Gost
Ancy

svi su oni Emilo!

Darina
Gost
Darina

Pitam se zbog čega muška alapača hoda Podgoricom zamaskiran kad ga svi prepoznaju.

Velimir
Gost
Velimir

Draginja je Čovjek,emilo???

Bokelj
Gost
Bokelj

Pola godine drustveno korisnog rada, da cisti wc-ove. I trajna zabrana pisanja u medijima. Ne moze se dozvoliti da srozavamo drustvo toliko.

Kotor 5
Gost
Kotor 5

Ako i reaguju Vlada i Skupstina to moze biti samo relativizacija ali ne i osuda.

M.M.Popovic
Gost
M.M.Popovic

Mogu ovi i gore i drskije i bezobraznije, i kako god oćete! Dajte im vi vremena, mi nećemo!

Mne
Gost
Mne

Nista nije laga

Enigma
Gost
Enigma

Neka Seko znamo se 😂

Nkcanka
Gost
Nkcanka

Podrska za moju profesoricu!

Mina
Gost
Mina

Njoj je sve rekao sto je trebalo da joj se kaze Dragan Koprivica,ali,Draginja nije nista shvatila ,pa nastavlja u svom maniru da se beci na sve i svakoga ko ne misli kao ona.Ona nece nekome nesto dati,kao da je ona neprikosnoveni arbitar ,kao da za nju ne vazi izboei,zakoni nego je ona mjera za sve ,prije svega za patriotizam.Kredibilni profesori… Više »

ojha
Gost
ojha

Ovoga Labudovica je odavno trebalo poslat za Hrvatsku da odgovara za svoje zločinačko novinarstvo tokom agresije na tu zemlju!

Shoro
Gost
Shoro

Emilo labudovic🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Milos
Gost
Milos

A neko je ocekivao nesto pametno od in4s?

Ancy
Gost
Ancy

Taj fašistički portal je davno trebalo ugasiti!

55555
Gost
55555

Znate li ko udara na zenu u Crnoj Gori…….

Techno Pop
Gost
Techno Pop

eMilo čuveni ratni huškač sa dnevnika. Beda, što bi rekli rođaci Srbi.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Koja je ovo bijeda od ovog Labudovica.Kukavica mislim da se i svoga lada boji,pa ovako bleji iz daleka.

Donjopojac
Gost
Donjopojac

Zar nisu sve žene u Crnoj Gori ravnopravne Dritane

Send this to a friend