Politika

Mugoša: Demografiji posvetiti mnogo veću pažnju, brojke upozoravajuće

Boris Mugoša

Poslanik Socijaldemokrata SD Boris Mugoša smatra da jevrijeme da se radi na sveobuhvatnoj strategiji populacione politike, odnosno demografskog razvoja.

Prema podacima MONSTAT-a, Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem. Broj preminulih je za 196 veći od broja rođenih.

“To je prvi put, od Drugog svjetskog rata, od kada postoji statistika za Crnu Goru, da je zabilježen negativan prirodni priraštaj. Treba realno sagledavati brojke za 2020. i posmatrati ih i u kontekstu pandemije COVID-19, koja je značajno uticala na smanjenje broja novorođenih i povećanje broja umrlih. Međutim, ono što svakako predstavlja ozbiljan izazov je konstantan pad poslednjih godina broja novorođenih, u okviru kojeg je prisutan konstantan pad broja rođenih djevojčica, kao i činjenica da je negativan prirodni priraštaj zabilježen u 17 opština”,  rekao je Mugoša.

On sugeriše premijeru Zdravku Krivokapiću da otvori direktorat za demografiju u okviru određenog ministarstva ili kancelariju za demografiju pri predsjedniku Vlade.

“Postoje i uporedna iskustva, kako u zemljama regiona tako i šire”, ističe Mugoša.

Podsjeća da je demografija indisciplinarna nauka povezana sa sociologijom, matematikom i statistikom, ekonomijom, medicinom, biologijom i dr., i značajan je pokazatelj socio-ekonomskih kretanja.

“Vjerujem da je neophodno mnogo više sistemske pažnje posvetiti demografiji ako se ima u vidu ogroman izazov kada su u pitanju prirodni priraštaj, kao i migraciona kretanja gdje je posebno zabrinjavajući  negativan migracioni saldo sjevernog regiona Crne Gore”, zaključio je Mugoša.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gundjo
Gost
Gundjo

Negativni prirastaj je posledica urnisanja drustvenog sistema vrijednosti. Umjesto porodice, braka, vaspitanja i obrazovanja djece, decenijama se promovisu neke druge vrijednosti izmedju ostalih i od strane SDP-a kao sastavnog dijela bivsih vlada. Decenijama nas ucite da vas luksuzni stil zivota treba da nam bude uzor, da se otimacinom i sebicnoscu dolazi do srece. Ne mozete vi rijesiti ovaj problem, vi… Više »

Send this to a friend