Politika

Muk: Pripremu Programa rada Vlade za 2021. otvoriti za predloge građana

Institut alternativa već godinama daje preporuku da Program rada Vlade, najvažniji akt za određivanje prioriteta rada Vlade, bude otvoren za sugestije javnosti. Ovu preporuku smo sada aktuelizovali u pismu predsjedniku i potpredsjedniku Vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću i Dritanu Abazoviću, kazao je predsjednik Upravnog odbora ve NVO Stevo Muk.

“Smatramo da građani i građanke imaju pravo da daju obrazložene ideje, predloge i sugestije za program rada Vlade u tekućoj godini. Vjerujemo da se kroz javni poziv i primjeren rok za davanje sugestija, uz dodatni napor nadležnih ministarstava i razgovor sa predlagačima, može značajno unaprijediti kvalitet programa rada Vlade. Očekujemo da ministarstva ubuduće, za razliku od ranije prakse, u skladu sa utvrđenim zakonskim obavezama, blagovremeno objavljuju programe svog rada i spisak akata koji će biti na javnoj raspravi tokom godine”, kazao je Muk.

Kako je istakao, prvi preduslov za konsultovanje javnosti je planiranje i obavještavanje javnosti o prioritetima i obavezama, kako bi stručna i laička javnost mogla da se pravovremeno pripremi i da kvalitetan doprinos u kreiraju politika.

“Vlada i ministarstva treba da otvore dijalog prije donošenja važnih odluka, kako bi odluke dobile veći legitimitet i povjerenje javnosti. Potrebno je unaprijediti srednjoročno i dugoročno planiranje i koordinaciju javnih politika jer je to preduslov za uspješno rješavanje kompleksnih problema”, navodi Muk.

Za učešće građana u razvoju javnih politika je takođe, ističe on, veoma važno da javna uprava proaktivno objavljuje analize, mišljenja na kojima temelji svoje planove i odluke, kako bi svi koji žele raspolagali sa potrebnim informacijama za ravnopravno učešće u javnoj raspravi.

“Važno je da uprava uloži napor da jednostavnim jezikom, što manje birokratskim, objasni složene koncepte kako bi što veći broj građana bio uključen, a odluke što bolje odgovarale konkretnim potrebama onih na koje se odnose”, zaključio je Muk.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Emma
Gost
Emma

Ko vas financira?

sasapg
Gost
sasapg

Moj Muce, ovi jedno pricaju ujutro, demantuju popodne, a uvece napadaju opoziciju da siri lazne vijesti. Ko da ti kaze svoje planove kratkorocne (7 dana) i dugorocne (15 dana), kada ih ni oni ne znaju. Treba uvesti radnu nedjelju radi poticaja privrednog rasta – ujutro u 9. Popodne u 17h, ipak nije vrijeme za radnu nedjelju, socijalni program to ne… Više »

Darina
Gost
Darina

Ovaj Muk opet o građanskim pravima. Loše mu je bilo sa ovima što su sad opozicija

Jovan
Gost
Jovan

Kakva NVO? Oni su sad vlast. Eno ih po ministarstvima dobili ugovore ka policijski inspektori da istrazuju a ovako skubaju grantove kao nevladine organizacije od EU. Sprdnja.

Ivan
Gost
Ivan

Jesi li se izvukao iz mišje rupe veliki “borcu” za građanska prava. Ne smeta ti ovo brutalno gaženje istih.

Send this to a friend