Politika

MUP će kontrolisati birački spisak u Herceg Novom

Ministarstvo unutrašnjih poslova MUP će detaljno pratiti broj upisanih u birački spisak za lokalne izbore u Herceg Novom, koji su zakazani za 9. maj. Kako je Danu potvrđeno iz tog resora, birački će se provjeravati do posljednjeg dana i reagovaće se na sve eventualne nepravilnosti, do zaključenja biračkog spiska, 29. aprila u ponoć.

Prethodnih dana mnoge nevladine organizacije, pa i predstavnici opozicionih političkih partija su objavljivali razne podatke o broju duplo upisanih birača u toj primorskoj opštini, tražeći od aktuelne vlasti da dobro „pročešljaju” birački i evidentiraju sve nepravilnosti kako bi izborni proces u tom gradu bio što pošteniji.

Tako su istraživanja CEMI-ja, kako su nedavno saopštili, pokazala da je u birački spisak u Herceg Novom upisano preko 2.500 birača sa prebivalištem u drugim državama.

Partije na vlasti uporno ponavljaju da je takav birački spisak produkt sadašnje opozicije, a nekadašnje vlasti te da će nova vlast učiniti sve i već čini da se sprovede reforma izbornog zakonodavstva koji uključuje i sređen birački spisak.

Analitičar Boris Marić navodi da su izbori u Novom neuporedivo manjeg intenziteta i naboja nego skorašnji u Nikšiću. Prema njegovim riječima, određene sumnje u ispravnost biračkog spiska su naslijeđen problem i malo je vremena za bitnije poboljšanje.

“Sveobuhvatna revizija državnih evidencija zahtijeva vrijeme od godinu do godinu i po, iako su određeni bitni koraci napravljeni. Zabrinjava pojava opstrukcije i otpora suštinskoj reviziji evidencije prebivališta, ali kroz unaprijeđen unutarpartijski, kao i društveni dijalog, vjerujem da će se doći do rezultata i visokog stepena tačnosti biračkog spisa. Sledeći parlamentarni izbori mogli bi imati prečišćen birački spisak, skorašnji izbori u Novom to ne mogu imati”, kaže Marić.

Oglašavanje samo do 24. aprila

Pravo glasa na izborima 9. maja u Herceg Novom, prema podacima MUP-a, imaće 25.532 birača, što je 25 birača više nego na parlamentarnim izborima u avgustu prošle godine.

Kalendarom aktivnosti Opštinske izborne komisije Herceg Novi predviđeno je da zbirnu izbornu listu OIK Herceg Novi objavljuje do 23. aprila u ponoć, kao i da od 24. aprila u programima radio-difuznih servisa i drugih medija nije dozvoljeno objavljivanje rezultata ispitivanja javnog mnjenja, drugih istraživanja i analiza u vezi sa opredjeljenjem birača u pogledu procjene rezultata izbora.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pravda
Gost
Pravda

Oce lijepo ga kontrolisati,kao u Niksicu dje je vise od 1000 glasaca doslo sa.privremenim licnim kartama da glasa.

Neko sa strane
Gost
Neko sa strane

Kada odeš u HN imaš osjećaj kao da si u Nevesinje ili Foču otišao !

rimtutituki
Gost
rimtutituki

Hhahaha kontrola do posljednjeg dana.Čega??Ove katastrofalne vlade??

Send this to a friend