Politika

MVP za CdM: Iz Vlade niko ne putuje u Njujork, zasijedanje o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici pratiće diplomate iz Stalne misije Crne Gore pri UN-u

Ilustracija

Sjednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja je zakazana za 23. maj, a na čijem dnevnom redu je predlog rezolucije „Međunarodni dan sjećanja i pomena na genocid u Srebrenici 1995.“, kao što je uobičajeno, pratiće diplomate iz Stalne misije Crne Gore pri UN-u sa sjedištem u Njujorku, saopšteno je CdM-u iz Ministarstva vanjskih poslova MVP u odgovoru na pitanje da li će i ko iz Vlade Crne Gore prisustvovati toj sjednici.

“Praćenje zasijedanja GS UN-a, na kojima se usvajaju rezolucije, sastavni su dio redovnih aktivnosti Stalne misije Crne Gore pri UN-u”, kazali su CdM-u iz MVP-a na čijem čelu je Filip Ivanović.

<<<MVP: Predlagačima upućeni amandmani na predloženi tekst Rezolucije o Srebrenici, cilj otkloniti pogrešne interpretacije<<<

Članovi Misije Crne Gore u Njujorku su I savjetnik Damir Šabanović i treća sekretarka Jovana Bubanja su članovi Misije Crne Gore u Njujorku.

Krajem prošle sjednice Ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama (UN) Zlatko Lagumdžija je saopštio da je usaglašena konačna verzija rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja će se naći pred svim članicama UN-a 23. maja, “i da nas je dovela do još kvalitetnijeg ‘upeglanog’ teksta sa dva amandmana koja su postali sastavni dio dokumenta o kojem će se glasati. Amandmane je podnijela Vlada Crne Gore.

“Prvi amandman izbija argumente lažnim patriotima koji promovišu nepostojeću krivicu “genocidnih naroda”. Tekst glasi: ‘Ponavljamo da se krivična odgovornost po međunarodnom pravu za zločin genocida ne može odnositi na bilo koju etničku, vjersku ili neku drugu zajednicu u cjelini’”, naveo je ambasador BiH pri UN-u. Kada je riječ o drugom amandmanu, “drugi ukazujem na jačanje jedinstva u različitostima koje nije samo moto Evropske unije nego i priroda naše zemlje kao evropske države zasnovane na ovakvim tradicijama. Tekst glasi: ‘Ponavljamo čvrstu posvećenost da održavamo i jačamo jedinstvo u različitostima u Bosni i Hercegovini’ “, objavio je u petak Lagumdžija u objavi na X-u.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da danas putuje u Njujork gdje će se u UN-u raspravljati o rezoluciji o Srebrenici. Vučić je saopštio da je od patrijarha Porfirija zatražio blagoslov pred put i da ide u Njujork da se bori za budućnost Srbije. On je juče ocijenio kao „odvratnu“ igru Crne Gore oko amandmana na rezoluciju.

<<<Vučić: Odvratna igra Crne Gore oko amandmana na Rezoluciju o Srebrenici<<<

“Riječ je o prljavoj igri da se Srbiji zapuše usta, a riječ je o perfidnom triku. Govori se o individualnoj krivičnoj odgovornosti, a namjerno se ostavlja da postoji jasno zaključivanje moralne i političke kolektivne odgovornosti”, kazao je Vučić.

Na to su iz kabineta crnogorskog premijera Milojka Spajića kazali da su amandmani Crne Gore na Rezoluciju prihvaćeni što predstavlja veliki uspjeh crnogorske diplomatije i pobjedu za sve narode u regionu.

<<<Kabinet Spajića: Amandmani Crne Gore sprječavaju dalju politizaciju i pobjeda su za sve narode u regionu<<<

Podsjećaju da je ovim povodom Spajić kazao i da je u konačnom tekstu suština amandmana sačuvana, te da vjeruju da je to dodatni doprinos regionalnom pomirenju i dobrom odnosu između Srba, Bošnjaka i svih drugih naroda na Balkanu.

Na jučerašnju izjavu Vučića reagovao je i crnogrski šef diplomatije Filip Ivanović.

“Predsjednik Vučić je prije nekoliko dana bio u Crnoj Gori, bio je upoznat sa sadržinom amandmana koji su poslati UN-u i nije na taj način komentarisao, već je govorio kako Srbija neće govoriti Crnoj Gori kako da glasa. To su nesrećne formulacije i teško da mogu biti pozdravljene iz Crne Gore”, kazao je on za RTCG.

Na pitanje da li bi glasanje moglo da ugrozi odnose dvije zemlje on je kazao da treba raditi na saradnji.

“I kada prođe 23. maj Crna Gora i Srbija će biti jedna pored druge, i dalje će neke stvari možda sagledavati različito, ali će biti još mnogo više pitanja i tema koje ih zbližavaju i na kojima treba zajedno da radimo. Crna Gora ne želi da kvari odnose ni sa kim od susjeda”, rekao je Ivanović.

<<<Ivanović: Crna Gora ne želi da kvari odnose ni sa kim od susjeda<<<

Rezolucijom se ukazuje na činjenice utvrđene presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde, kao i domaćih sudova.

Za genocid nad najmanje 8.372 Bošnjaka i druge ratne zločine u srebreničkoj regiji, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

Presudama su, pored ostalih, na doživotne zatvorske kazne osuđeni ratni predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i glavni komandant Vojske Republike Srpske, Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Aleksandra Obradović

49

avatar
1000
25
24
0
 
46
HogarLeloEurekaNeutralacNeko iz mase
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hogar
Gost
Hogar

Ovi neće glasati ili će glasati protiv..zavisi šta je Vučić tražio od njih.

Lelo
Gost
Lelo

Kakve su ove komete. Kad idu, kukaju što idu. Kad ne idu, kukaju što ne idu. Samo kontra, samo podjele, samo mržnja, samo kriminal, samo DrPS. Samo to ih interesuje.

Neutralac
Gost
Neutralac

Neko uzdrzavanje – vracanje politike iz 90-tih, sramota balkana niko u svijetu ne gleda toliko u pod svi gledaju naprijed oparastaju, priznaju zlocine ide se dalje samo mi stojimo – tuzno da se jos diskutira o svemu sto je nekad bilo

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase

Kako nisu kad su posli u bg da se mole za vucka dosta su postigli za njihov mozak

Chicago
Gost
Chicago

Prepali se litija i ubacenih litijasa! Cuvaju se fotelje!
A sve je prolazno samo ,,Cas i bruka zive dovijeka!”
Da je VJECNA CRNA GORA,SRECAN NAM DAN NEZAVISNOSTI! 🇲🇪♥️

Don Montenegrin
Gost
Don Montenegrin

Vala Srbi,necete vladati Crnom Gorom pa da vas je i 90%.

Podgorica
Gost
Podgorica

Najpravilnije je da budemo uzdržani

Podgorica
Gost
Podgorica

Jer ss time da glasamo ne dobijamo ništa, samo gubimo u odnosu sa Srbijom. A tu smo rezoluciju inače već usvojili u našem Parlamentu.
A ako glasmo za onu u Jasenovcu, u tom slučaju kvarimo odnose sa hrvatskom. Tako da treba diplomstdki izbjeći obije rezolucije

BicikL
Gost
BicikL

Igeom slucaja zaprosio sam moju Suprugu prije 18 godina, 21vog Maja. i nikako ne mogu zaboravoti nasu godianjicu braka. 🙂

ma neka
Gost
ma neka

i što je bilo poslije, je li pobjegla od tebe?

Boka
Gost
Boka

A neće da im se Vučić i Porfirije ne naljute, ne bi njihovo krhko srce taj romantični momenat izdržalo. Sve za ljubav!

BicikL
Gost
BicikL

Ja se sjecam u neko drugo davno vrijeme da je Abazovic isao na biciklu. Zasto sad ne ide? npr. na trotinetu ?

Miki
Gost
Miki

Uvod da nas obrukaju i budu uzdrzani ili izadju iz sale kad bude glasanje.

Atos
Gost
Atos

I treba da budu uzdržani odnodno 2/ 3 Svijeta će biti ili protiv ili uzdržani. Zato se i odlaže glasanje deset puta

Opa
Gost
Opa

Pa da se Vucko ne naljuti.

Don Montenegrin
Gost
Don Montenegrin

Hahaghhaghhaahhahahhaahghahha….,prepali se Vucica !!! Greoteeeeeee!!!!

Miljan DDDDD
Gost
Miljan DDDDD

Eto tako.

Tara
Gost
Tara

Genocid u Srebrenici..je jedan teski zlocin od strane Srba..

Krlee
Gost
Krlee

Jes zlocin, ali ne genocid.

Pik
Gost
Pik

Nama treba bič kakvu ljepotu imamo i bez centa smo, a trebali bi bit svi milioneri, taman nek nas jašu , živimo na infuziju njihovu a kupujemo francuski krompir u radnje, a njive u drače a narod u kafiće .

marius
Gost
marius

Nista nece bit cudno, ako ovi glasaju protiv rezolucije.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

I treba da glasaju protiv, ali onda ni onu za, Jasenovac sa ne donose

Prešo
Gost
Prešo

Povucite ambasadora iz Beograda.Koga se bojite.

Podgorica
Gost
Podgorica

Reci tvojima iz Dps sa prodaju stanove u BG, počnite vi prvo

marius
Gost
marius

A nije da tih stanova po BG nemaju i ovi tvoji “ucrozeni” srbi,

Podgorica
Gost
Podgorica

Normalno je da imaju Srbi stanove u Srbiji stručnjače, no štio će vama koje ta, Srbija ugrožava, što ih ne kupite u Toranu

Krlee
Gost
Krlee

Cudo jedno Srbi imaju stanove u Srbiji.

marius
Gost
marius

Nije cudo sto imaju stanove u srbiju, no sto zive odje i pljuju po CRNOJ GORI, bave se politikom, i primaju platu od te CG koju ne vole. Da se ja pitam , svima njima bih da rok dje zele da zive, i onda im oduzeo drugi stan, Ako vise vole Srbiju no CG, pravac srbija, i vratit stan koji… Više »

Mikonja
Gost
Mikonja

Da glasaju protiv sopstvenog naroda ,po komandi duboke drzave I zapada

qwert
Gost
qwert

Sram te bilo, pobio se toliki narod!

Dr Juliius
Gost
Dr Juliius

Cijeg naroda? Cg je njihov narod ,nesto si pobrkao

Serhio Ramos
Gost
Serhio Ramos

Evropska komisija nam stavlja stalno nove zadatke i prepreke nebi li testirala našu posvećenost evropskom putu. Mi (narodi bivše SFRJ)to nikako da shvatimo i ostavimo prošlost iza sebe i pokušamo da dobrosusjedskim odnosima stvaramo bolje uslove i napredak za sve u regionu. Stalno nam bacaju kosku da se oko nje svađamo, lično mislim da nas ne žele u EU.Ova rezolucija… Više »

Tako je
Gost
Tako je

Odličan komentar

tuđe_solilo
Gost
tuđe_solilo

Sudilo im se individualno ali beogradske ulice i murali na fasadama nose njihova imena. Znači, sudilo se i presudilo ali Srbija ih vjekovječi da im se ime i djelo ne zaboravi. Budimo realni.

Nikola
Gost
Nikola

Ne smije Spajić od Vučića da ide u NY

Canon
Gost
Canon

Što bi išao tamo, da neće koji drugi premijer biti, ne, o zspti bi on išao zbog Bosne tamo

Milena
Gost
Milena

Da su URA I DPS to bi bila delegacija od 100 ljudi, a nijedan ne zna Engleski, a ne daj boze da se neko obrati tamo.

cccccccv
Gost
cccccccv

Govore ga ko Milatović slučajni predsjednik.

Ceklin
Gost
Ceklin

Bolje bi bilo mnogima, koji idu i drze besjede americkim studentima i profesorima, da nijesu ni islii, niti ista progovarali, nego, glupostima, brukali crnogorsku naciju, jer on je za njih crnogorac, a nikako srbin, kako se on, zapravo, osjeca.

Eureka
Gost
Eureka

Kao štu se Njegoš i svi Petrovići osjećali. Ali tamo gdijd ide njima je bitno da nije kriminalac

Bajo
Gost
Bajo

Ne uporedjuj DPS i pokvarenu nepismenu URU. I pogledaj istorijatat nasih odnosa sa USA i nase Misiji pri OUN . Tim ljudima Dritanovci ne bi mogli ni cipele da ciste. A ni ovi iz PES-a .

Luka
Gost
Luka

Drugi amandman nema veze sa originalom ,jer smo mi tražili poštovanje Dejtona,a u ovom prerađenom tekstu se govori o održavanju jedinstva u različitostima.

cetinje
Gost
cetinje

Luka,Lusinaa,koji MI,pojasni,valjda VI Luka.

Krlee
Gost
Krlee

A ti nijesi, ni u mi ni u vi.

Dr Juliius
Gost
Dr Juliius

Mi CG nismo . sta si ti ja ne znam

Miki
Gost
Miki

Da je Dritanga premijer, išlo bi ih 50 minimum. A onda pdv hop na 23%. Neko bi morao platiti, nema ništa džabe.

koljenica
Gost
koljenica

mislis na prvonevencanog Dri temeljnog

civko
Gost
civko

Da je Drutko na vlast poveo
Bi makar 14.ljudi

Opa
Gost
Opa

I Jos bi biciklo vozio hehe.

Send this to a friend