Politika

MVP zbog lažne vijesti na portalima Borba i IN4S pisalo evropskim institucijama

Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je pismo evropskim institucijama – Evropskoj komisiji, OEBS i Savjetu Evrope povodom objavljivanja lažne vijesti na portalima IN4S i Borba o navodnoj eksploziji u „Vili Gorica“ u Podgorici.

U pismu je navedeno da crnogorska Vlada bezrezervno teži stvaranju bezbjednog i podsticajnog okruženja za slobodne i profesionalne medije u Crnoj Gori, kao ključnog aspekta politike snaženja vladavine prava.

“Ovakvo političko opredjeljenje ostvaruje kroz izgradnju zakonodavnog okvira usaglašenog sa najvišim evropskim standardima, kreiranje transparentnih i ravnopravnih modela podrške finansijskoj održivosti nezavisnih medija i stvaranje ambijenta nulte tolerancije na nasilje prema novinarima”, navodi MVP.

Kada je riječ o zakonodavnom okviru, oz resora Srđana Darmanovića poručuju da su sve ekspertske analize naših evropskih partnera pokazale su da je Crna Gora posvećena njegovom kreiranju i implementaciji zasnovanim na visokim međunarodnim standardima.

“To potvrđuju pravni akti kojima je regulisano pitanje položaja i funkcionisanje ukupne medijske zajednice, ali i aktuelni zajednički rad Vlade Crne Gore, Savjeta Evrope i Evropske komisije na daljem unapređenju zakonodavnog okvira”, navode u pismu.

Povodom lažne vijesti o navodnoj eksploziji u Vili Gorica u Podgorici, koja je objavljena na portalima IN4S i Borba (Gojko Raičević, glavni i odgovorni urednik IN4S i Dražen Živković, glavni i odgovorni urednik portala „Borba“), izjasnio se državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici konstatujući da se u radnjama ova dva lica stiču elementi krivičnog djela izazivanja panike i nereda.

“Konkretno, u ovom slučaju, evidentno je da su Živković i Raičević prenijeli, odnosno plasirali informaciju  koja je bila neistinita, uz ozbiljne indicije da se radi o pokušaju miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore sa namjerom destabilizacije države i narušavanja javnog reda i mira. Crna Gora je slobodno i demokratsko društvo u kojem se bez ograničenja mogu iznositi različita mišljenja u odnosu na mnoga društvena pitanja kao i politike Vlade, uz uslov da se organizuju po zakonu i bez ugrožavanja prava drugih”, napominje MVP.

Međutim, kako doaju, Crna Gora je sve više izložena hibridnim prijetnjama i elementima hibridnog ratovanja i mi smo kao članica NATO dužni da se tome suprotstavimo. S toga državni organi moraju intervenisati i spriječavati svaki pokušaj narušavanja javnog reda i mira, očuvanja državnog suvereniteta i zaštitu Ustavnog poretka.

“Pitanje bezbjednosti novinara i plasiranja lažnih vijesti javnosti ne smijemo percipirati samo kao crnogorski specifikum, imajući u vidu da je riječ o globalnom izazovu, sa kojim se suočavaju ne samo zemlje iz regiona, već i određene EU članice, kao i druge države. Osuđujemo svaki napad na slobodu izražavanja, ali ne treba prenebregnuti činjenicu da je često i pitanje profesionalnog standarda upitno u situacijama kada medijske kuće pretpostavljaju profit ili druge interese potrebi javnosti da bude informisana.Ostajemo posvećeni daljem jačanju medijskih sloboda i zaštiti novinara, kao i stvaranju uslova za podizanje profesionalnih standarda”, navodi se u pismu Ministarstva vanjskih poslova.

M.D. 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

Ako nije bilo ekspolozije ko je iz te zgrade javio da se nesto desilo?

Mirna i3štrumfa
Gost
Mirna i3štrumfa

Stražaru se u snu pričinjelo!

Manjo
Gost
Manjo

Mama mama… buuuuu

Gojko nk
Gost
Gojko nk

A sta bi mi morali raditi za laznu vijest na dan izbora da su 2 babe i 4 djeda pokusali drzavni udar u CG. Pink i RTCG cio dan samo to vrtjeli…

Figura
Gost
Figura

Sprdnja od drzave. Mozda su mogli dopisati i sto se na pijaci u Podgorici prodaje riba nelegalno a da nema uslova…axaxaxa

Mc Gregor
Gost
Mc Gregor

Xaxaxaxa. Pa jel moguce da ovo sebi rade izale se zbog gluposti. Ima da im se nasprdaju u Evropi

085
Gost
085

Eh,..Srbi nikako da shvate,da svijet nema vremena i zivaca za taj njihov primitivizam,oni samo kad bi priznali sebi to bi bio pocetak njihovog ozdravljenja…nadam se da ce ozdravit..ali mi moramo dalje,zivjela lijepa Crna Goro !!!

Florida
Gost
Florida

Ovaj ni vijest nije procitao kako valja. Ne zale se Srbi nego vlada Crne Gore.

085
Gost
085

O ko plasira te lazne vijesti????

Ljuta
Gost
Ljuta

Jbg po inerciji..za dobro CG 😎

Donja fijoka
Gost
Donja fijoka

Angela, sve mi se sprdaju kako sam ružan.

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Kolko jadno…kakvo ponizavanje…odvratno!!!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Sram ih bilo a oće u Evropu!

Ljuta
Gost
Ljuta

Zovu NATO zale se EU..prava država

Crni
Gost
Crni

Kakvo je ovo ludilo…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Tužibabe se žale EU, nerealno.

Mitar
Gost
Mitar

Zato sto ne mozemo , vas pse , da naceramo da prestanete da lajete!!! Eto zbog cega!!!

Florida
Gost
Florida

Dodji mac mac mac

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Nezavisna drzava salje opravdanje za svoje postupke.

Vojvoda Pipun
Gost
Vojvoda Pipun

Normalno da se žale,jer težimo EU i poštujemo ili bi trebalo da poštujemo pravila i zakone iste No je licemjerno da su se prvi žalili ovi nepomenici i špijuni koji se lažno prestavljaju ka novinari

Florida
Gost
Florida

Mama reci Nidzu. Uzeo mi lutku.

Send this to a friend