Politika

Na FB-u objavljen sporazum građana sa opozicijom: Politička platforma ili kukavičje jaje

Foto: CdM

Na svom Facebooku profilu docent dr Mirjana Kuljak sa podgoričkog Ekonomskog fakulteta objavila je da su organizatori protesta “Odupri se 97. 000” pripremili Zahtjeve i Sporazum građana sa opozicionim političkim subjektima koji imaju parlamentarni status na lokalnom i državnom nivou. Objavljivanje ovog sporazuma je na Facebooku izazvao brojne polemike i komentare. CdM je juče pitao i organizatore protesta o dokumentu koji će navodno pobudili opoziciji ali na pozive nisu odgovarali.

SRAM VAS BILO, ORGANIZATORI!!! Evo da objavim ja … NELEGITIMNI, PODMETNUTI tekst ZAHTJEVA i SPORAZUMA organizatora…

Gepostet von Mirjana Kuljak am Dienstag, 19. März 2019

“Sram vas bilo organizatori! Nelegitimni, pometnuti tekst zahtjeva i sporazuma organizatora. Organizatorima su građani bili potrebni samo da uslikaju njihovu masovnost, prikažu u Vijestima, i da im tako posluže kao pokriće za ZAHTJEVE i SPORAZUM sa opozicijom, a da građane niko ništa nije ni pitao. … Ko, ustvari, stoji iza svega ovoga? Sa kojim pravom nastupaju u ime građana? Jesu li ih građani izabrali, jesu li se sami izabrali ili ih je neko odabrao? Čemu dalji protesti?”, napisala je Kuljak.

Oglasio se i jedan od organizatora protesta Demir Hodžić, koji je poručio dr Kuljak da “odgovorno tvrdi da to nije sporazum organizacionog tima “Odupri se 97. 000”.

“Neko vam je iz nekog razloga dao lažnu informaciju. Vjerujem da ćete vi a i mi utvrditi ko je ta osoba i zašto je to uradila”, napisao je Hodžić.

Kuljak je odgovorila da očekuje da budu građani uključeni u izradu platforme koju organizatori protesta planiraju da urade.

Neki korisnici Facebooka su Kuljak napisali i da iz  organizacije “Odupri se 97000” tvrde da im je dokument koji se dijeli njima nepoznat, te da će odlučiti da li će demantovani ove informacije ukoliko bude potrebno.

Postavlja se pitanje da li je ova platforma autentična i ako nije, kako tvrdi Hodžić, ko je podmetnuo dr Mirjani Kuljak te da li je to uradila neka partija koja planira da preuzme proteste građana.

Mnogima koji su čitali sporazum koji se pojavio na Facebooku posebno je bila sporna tačke 5 u kojima se očekuje da opozicija nastupi na jedinstvenoj izbornoj listi i da se na pitanja nezavisnosti Crne Gore, priznanja Kosova, članstva u NATO i u EU stavi moratorijum.

Tekst Sporazuma i zahtjeva koji su objavljeni na Facebooku prenosimo u cjelosti:

NA OSNOVU POTREBE PROMJENE KRIMINALNOG VOĐENJA DRŽAVE CRNE GORE GRAĐANI SA OPOZICIONIM POLITIČKIM SUBJEKTIMA KOJI IMAJU PARLAMENTARNI STATUS NA LOKALNOM I DRŽAVNOM NIVOU ZAKLJUČUJU SLEDEĆI  SPORAZUM

Član 1
Obavezuju se potpisnici ovog sporazuma da će do ispunjenja Zahtijeva proklamovanih od strane građana bojkovati državni parlament i sve lokalne parlamente u kojima su opozicija .

Član 2.
Obavezuju se potpisnici ovog sporazuma da će do ispunjenja Zahtijev proklamovanih od strane građana bojkovati izbore na svim nivoima.

Član 3.
Obavezuju se potpisnici ovog sporazuma da će ukoliko se ispune zahtijevi građana nastupiti na prvim narednim izborima kao jedinstvena lista .

Član 4.

Obavezuju se potpisnici ovog sporazuma da će ukolioko ostvare izbornu pobjedu da će po formiranju nove vlasti pristupiti izbornoj reformi i u roku od dvije godine raspisati prve slobodene, fer i demokratske izbore na svim nivoima.

Član 5.

Obavezuju se potpisnici ovog sporazuma da će staviti moratorijum na pitanja koja dijele građane Crne Gore do završetka izbora iz član 4 ovog sporazuma i to :
– Pitanje nezavisnosti Crne Gore;
– Pitanje priznanja Kosova;
– Pitanje članstva u NATO-u;
– Pitanje učlanjenja u Evropsku Uniju.

ZBOG 30 GODINA NEPRAVDE GRAĐANI POSTAVLJAJU SLEDEĆE ZAHTJEVE:

1 . Da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović podnese ostavku.

2. Da predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković podnese ostavku.

3. Da Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković podnese ostavku.

4. Da Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić podnese ostavku.

5. Da direktor Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić podnese ostavku.

6. Da generalni direktor Radio televizije Crne Gore Božidar Šundić podnese ostavku.

7. Da svi članovi Savjeta javnog servisa podensu ostavke.

8. Da parlamentarna većina prihvati sporazum o formiranju Vlade Crne Gore od predstavnika vladajuće većine i opozicije po principu po 50% podijeljenih funkcija do nivoa načelnika u ministarstvima i pomoćnika direktora u državnim organima, javnim preduzećima i ustanovama u kojima je osnivač država Crna Gora .

9. Da vlast ustanovljena u skaldu sa zahtijevom iz tačke 8 pripremi izbore za godinu dana.

10. Da opozicija koja ima parlamentarni status na državnom i lokalnom nivou potpiše sporazum o jedinstvenom nastupu na izborima iz tačke 9 ovog zahtijeva, da se obaveže da će nakon pobjede na izborima izvršiti izbornu reformu i omogućiti građanima nakon dvije godine da imaju prve slobodne, fer i demkokratske izbore na svim nivoima, da se obaveže na moratorijum u trajanju od najmanje tri godine o ključnim pitanjima koja dijele crnogorsko društvo i to pitanje državne nezavisnosti, pitanje priznanja Kosova, članstava u NATO paktu i Evropskoj uniji.

11. Da opozicija bojkotuje rad državnog parlamenta do ispunjenja zahtijeva građana.

12. Da se opozicija obaveže da neće izlaziti ni na jedne lokalne ili državne izbore dok se ne prihvate gore navedeni zahtijevi.

A.O.

318

avatar
1000
218
100
0
 
180
NevjernikDejo mornarBokiPshychoDragutin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nevjernik
Gost
Nevjernik

Propaganda i razni poltroni,placenici,interezdzije napali su na samopouzdanje naroda,najslabiju a najbitniju kariku naseg naroda. Ako ste nezadovoljni svojim potrosenim zivotima,ne vidite byducnost za svoje potomke,nemate viska novca da placate mito za sve drzavne aparate necete odustati od protesta. Ako opet sve ovo ne dodiruje vas zivot,onda ……

Boki
Gost
Boki

U potpisu DF.

4 C
Gost
4 C

A Di Kej sa crvene interpolove potjernice, odbjegli tajkun i beskrupulozni manipulator koji je sve do skoro usko saradjivao sa vlastima, naredjuje i rukovodi “gradjanskim” protestima …?!

JaviSe
Gost
JaviSe

1. DK zatvor
2. Familija i kompanija zatvor
3. Struja da pojeftini

Roni
Gost
Roni

Specijalni rat !

Piksi
Gost
Piksi

I sto bi kad se probudiste???

Perfidno ali oc
Gost
Perfidno ali oc

Ocigledna je namjera stratega opozicije da prigusi prosrpske (proruske zahtjeve) u pojavnom vidu, da ih smeksa , ucini transparentnijim ali , naravno da ostavi mogucnost za kasnije . Jednom kad bi opozicija dosla na vlast, ne samo sto bi im I ovakav dogovor bioo dosta nego bi ga jos pomjerili uz propratne bubnjeve sa Vijesti , beogradkse stampe itd. Zasad… Više »

awko
Gost
awko

Ovo im je neko ili tako dobro podmetnuo, ili su se tako dobro ***** u sebe. Posebno sa clanom 5: Obavezuju se potpisnici ovog sporazuma da će staviti moratorijum na pitanja koja dijele građane Crne Gore do završetka izbora iz član 4 ovog sporazuma i to : – Pitanje nezavisnosti Crne Gore; – Pitanje priznanja Kosova; – Pitanje članstva u… Više »

Dragutin
Gost
Dragutin

Aj reci mi, iz tvog zdravorazumskog razmišljanja, da li ti lično vjeruješ da su stvarno organizatori protesta napisali taj član pet?

Strijelac
Gost
Strijelac

Nešto, ovi moji komentari, iako pisani tako da ne budu uvrjedljivi, predugo čekaju na moderaciju, ili se ne objavljuju.

Strijelac
Gost
Strijelac

Ne razumijem što znači ovo 97000, ako prva dva broja ne označavaju ’97.god. za mnoge od vas “građani”, neprebolnu , jer ste znali da slijedi 2006.god…..koja vas je dokrajčila, kao i sve ono što se, od tada do danas događalo i događa, aa što ste, moratorijumom pobrojali u članu 5.
Zato “građani”, nikad više 1918.godina.

Jasno
Gost
Jasno

Svi da podnesu ostavke, I da im servira vlast na tacni uz neke poluizbore koje bi kontrolisali oni a ne medjunarodna zajednica, a zauzvrat ce biti velikodusni I citave dvije godine se nece moci revidirati suverenost , pristup EU, clanstvo u NATO. OVI LJUDI ne zive na ovoj planeti. Evo zasto je kompromis sa njima nemoguc

97-ma
Gost
97-ma

97-me je pukla pogibija velikosrpstvu u CG

4 C
Gost
4 C

Ove “gradjanske” proteste vode bivsi liberali, SDP & URA suverenisti, EU I NATO pobornici kao i “gradjani” iz СНП -а ДЕМОС – а i sl . A traze “moratorijum na nezavisnost drzave (ma sta to znacilo), NATO I EU integracije zemlje?! Pitanje je kako ce to objasniti zapadnim ambasadorima …

Dejo medo
Gost
Dejo medo

Nisam ja željko malisic i mladen kaluđerovic da volim muslimane.

Dejo medo
Gost
Dejo medo

Ja sam nesto razmišljao crna gora je komunisticki i izdajnički zamajac. Ne mogu da vjerujem da možeš da mrziš svoga brata pravoslavca.

Putnik namjerni
Gost
Putnik namjerni

Prijatelju da ti nijesi zalutao iz Republike srpske na ovaj portal? Bice da si skrenuo… na nekoj raskrsnici pogresno. Idi an Vijesti pa ce ti oni dati dalje instrukcije.

Pshycho
Gost
Pshycho

Prije ce biti da je zalutao ovde iz Dobrote ili Laze… mozda i neke dr bolnice za mentole

Dejo mornar
Gost
Dejo mornar

Kako ti je brat?

Realnost
Gost
Realnost

Da pitam sve ove sto ruze Crnu Goru, sto je zovu Sjeverna Koreja: Po cemu ste vi, takvi kakvi ste, maliciozni, prkosni, zatucani, nesposobni za bilo sto do negativno I destruktivno kritikovanje, ZAVRIJEDILI da zivite u zemlji boljoj od CG. Ja vam tvrdim da je drzava CG ispred kvaliteta vecine stanovnistva, evo ovakva kakva jeste. Gdje bi je vi vodili… Više »

Send this to a friend