Politika

Na pomolu rješenje za sporni put Dečane-Plav

Foto: RFE/RS

Premijer Kosova Avdulah Hoti posjetio je u utorak Dečane gdje se odvojeno sastao sa gradonačelnikom te opštine Baškimom Ramosajem i igumanom manastira Visoki Dečani, Savom Janjićem.

Razgovarali su o izgradnji spornog magistralnog puta Dečani – Plav, koji jednim dijelom prolazi kroz Specijalno zaštićenu zonu.

Hoti je izrazio uvjerenje da će u narednim nedeljama biti pronađeno održivo rješenje oko izgradnje ovog puta.

Kako je rekao nakon sastanaka sa Ramosajem i Janjićem, sve strane su opredijeljene za pronalaženje rješenja koje će ići u korist građana Kosova.

“Rješenje mora uzeti u obzir interese građana Dečana, ali i potrebe za očuvanjem ove kulturne baštine. Dogovorili smo se da nastavimo razgovore kako bi pronašli rješenje”, rekao je Hoti.

I gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj je istakao da postoji zajednička volja da se izgradi put Dečani-Plav, ali da je sada neophodno pronaći adekvatno i prihvatljivo rešenje.

“Postoji spor ali naći ćemo rješenje. Put će definitivno biti asfaltiran”, rekao je Ramosaj.

Takođe, iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić podržava izgradnju puteva koji povezuju ljude i ideje za ekonomski razvoj opštine. Međutim, napominje da je sporni put na relaciji Dečane–Plav zabranjen Zakonom specijalno zaštićenim zonama.

“Razgovarali smo o načinima kako da pronađemo trajno rješenje koje će biti u skladu sa Zakonom, a koje će zadovoljiti interese opštine i manstira. Ohrabren sam današnjim sastankom i postoji dobra volja svih da se pronađe rješenje koje će biti u korist svih građana Kosova”, izjavio je Janjić.

Inače, gradonačelnik Dečana ne odustaje od izgradnje ovog puta, dok iguman Sava Janjić napominje da je rješenje za ovaj problem izgradnja obilaznice oko zaštićene zone.

Hoti je 16. avgusta zatražio da se obustave radovi na izgradnji puta Dečani–Plav, koji utiču na specijalno zaštićeno područje manastira Visoki Dečani. Iz Vlade Kosova je saopšteno da se zakoni, koje je usvojila Skupština Kosova moraju poštovati.

Skupština Kosova je 2008. godine usvojila Zakon o specijalnim zaštićenim zonama koji treba da osigura zaštitu srpskih pravoslavnih manastira, crkava i drugih vjerskih objekata na Kosovu, ali i da zaštiti ostala kulturno istorijska mjesta koja su od posebnog značaja za srpsku zajednicu na Kosovu.

Jedan od ciljeva donošenja Zakona o specijalnim zaštićenim zonama je da se očuva karakter i izgled mjesta unutar zaštićene zone, posebno istorijski, kulturni, arhitektonski ili arheološki kontekst i prirodno okruženje.

Radovi na izgradnji magistralnog puta Dečani-Plav počeli su 2018. godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko Radovic
Gost
Marko Radovic

Gradimo autoput

Ma, dajte
Gost
Ma, dajte

Baksuzi. Zato ih od svuda ćeraju.

Send this to a friend