Politika Elitni tim američkih sajber stručnjaka boravi u našoj zemlji

Na primjeru Crne Gore eksperti uče kako da zaštite izbore u SAD

Ilustracija, foto: US Embassy Podgorica

Elitni tim američkih sajber stručnjaka boravi u Crnoj Gori i sa crnogorskim kolegama radi na suprotstavljanju zlonamjernim sajber akterima na ključnim mrežama i platformama. To je prošle nedjelje saopšteno iz američke Ambasade u Crnoj Gori, bez navođenja više informacija o kakvim timovima se radi, piše Pobjeda.

Američki specijalizovani bezbjednosni portal Sajberskop je u svojoj analizi otkrio nove detalje, navodeći da se radi o misiji poznatoj pod nazivom “Hunt Forward” te da su operacije relativno nove za američku Sajber komandu.

“Prošle godine, osim u Crnu Goru, Sajber komanda je poslala svoje osoblje u Ukrajinu i Sjevernu Makedoniju radi prikupljanja uvida u protivničke sajber prijetnje tokom priprema za izbore 2018. godine”, navodi autorka Šanon Vavra u tekstu pod nazivom “Pentagon opet šalje sajber stručnjake u inostranstvo radi prikupljanja podataka za izbore 2020. godine”.

Ova misija, kako se navodi u tekstu, obično šalje između pet i 30 članova američke službe, koji love zlonamjerni softver.

“Misija je široko definisana kao obavještajna i zaštitna”, navodi se u tekstu. Portparol američke sajber komande kazao je za Sajber.skop da su ove operacije “dio napora upornog suprotstavljanja protivnicima u sajber prostoru, kroz zajednički rad sa vrijednim partnerima i saveznicima na zaštiti važne infrastrukture”, dodajući da “takođe stvaraju uvid u protivničke sajber prijetnje pred nastupajuće američke i crnogorske izbore 2020. godine”. Isti izvor dodao je da je, kada se američka misija prošle jeseni završila, Crna Gora predložila da se obnovi partnerstvo.

“Napori Pentagona trebalo bi da se okončaju krajem ove godine”, naveli su iz Sajber komande.

Sajberskop podsjeća da su se i Crna Gora i Sjedinjene Države našle na meti ruske hakerske jedinice “APT28 ili Fancy Bear”.

“Ako bi Sajber komanda ponovo otkrila slične aktivnosti u Crnoj Gori, te informacije bi uticale na odluke o tome kako zaštititi SAD”, kazao je izvor Sajberskopa.

Dodaju i da su se tokom 2016. i 2017. godine vladine agencije i medijske kuće u Crnoj Gori našle na meti nekoliko različitih sajber-napada koje je Crna Gora povezala sa APT 28, jednom od istih grupa koje stoje iza hakovanja Demokratskog nacionalnog odbora 2016. godine.

Američki državni sekretar Majki Pompeo naglasio je prilikom nedavne posjete Podgorici da su, zahvaljujući direktnoj saradnji sa Crnom Gorom u oblasti sajber bezbjednosti, Sjedinjene Države uspjele da razviju sredstva zaštite od najnovijeg ruskog zlonamjernog softvera, koja sada štite milijarde uređaja širom svijeta. Osim Crne Gore, piše autorka, nejasno je koja bi kibernetska komanda drugih zemalja mogla biti partner za napredovanje u vođenju misija.

“Crnogorska misija je jedina operacija Hunt Forward koja trenutno traje. Ranije ove godine iz Sajber komande je saopšteno da su u toku slične operacije sa više saveznika, ali su odbili da imenuju o kojim saveznicima se radi”, ističe se u tekstu. Ova vijest, podsjećaju, dolazi usljed upozorenja američkih obavještajnih zvaničnika da više protivnika želi da se umiješa u američke predsjedničke izbore 2020. godine.

“Dok su se prošle godine Agencija za nacionalnu bezbjednost i Kancelarija za sajber zajednički bavili radnom grupom za suzbijanje ruskih napora za miješanje u izbore u SAD-u, takozvana ruska mala grupa je od tada proširena tako da uključuje prijetnje od Rusije, Kine, Irana i Sjeverne Koreje”, dodaje se u tekstu.

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da se Crna Gora, među prvima u Evropi, suočila sa nekonvencionalnim napadima na njenu demokratiju i slobodu izbora.

“Upravo u susret novim izazovima sa SAD tražimo način, koristeći njihove resurse, da zaštitimo demokratiju na Zapadnom Balkanu od onih koji bi ovaj dio Evrope da zadrže u sukobima, zaostajanjima i ekonomskom propadanju”, kazao je prošle nedjelje Bošković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kata Luković
Gost
Kata Luković

Katnić ih je hakovao, uz program Ledenice.

Pjer
Gost
Pjer

E odavno bolji vic ne procitah

Asprilja
Gost
Asprilja

Kad SPC brzih dana bude dislocirana iz C.Gore prijetnje će biti drastično smanjine.Jedino će ostati Vesti kao dokazana rusko-srpska agentura.

Minki
Gost
Minki

Hahaahah vic

Faul
Gost
Faul

Ośetili su oni davno koji smo mi majstori za to🤣🤣🤣🤣🤣

mojsilović
Gost
mojsilović

Oće li vodit Baba Branku za Gvantanamo?

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Stvarno ako ste dosli da ucite u CG pa bolje vam je da se odmah predate

No comments
Gost
No comments

9/11 je remek djelo američkih hakera iz nsa

Gero
Gost
Gero

Vrćite Sinđu iz Hrvatske da obuči američke eksperte!

Mašan Perov
Gost
Mašan Perov

A ima li u ovoj Crnoj Gori kakvog pravnog stručnjaka, pa da malo bolje pogleda i razgrne Poglavlje u Krivičnom zakoniku”Krivična djela protiv izbornog zakonodavstva”. Manje-više, sva, tamo propisana krivična djela vrte se oko samog dana izbora. Pod uslovom da u biračkom odboru svi nijesu avetni, pijani ili napuste biračko mjesto ( to se dešavalo u ruralnim područjima), nema krađe… Više »

Mašan Perov
Gost
Mašan Perov

Možete li, gospodo Amerikanci, pomoći da se pred izbore spriječi privođenje zaposlenih u organima državne i lokalne uprave, javnim preduzećima, službama i ustanovama i pravljenje spiskova, zloupotrebu državnih resursa u izborne(partijske) svrhe. Ako se to spriječi, eto nama veselima fer i slobodnih izbora.Pa neka pobijedi bolji. Bez toga, šuplja priča. A prije toga, najstrože kazniti promotere takvih “fer i slobodnih… Više »

NIk
Gost
NIk

A ono kad DPS ugasi Viber, najveću aplikaciju za slanje poruka na svijet? Oće li to da ih uče?

Boki
Gost
Boki

Hahahahahahahaha

Send this to a friend