Politika Marijana Laković Drašković za CdM

Nacrt tužilačkog zakona poslat EK neusklađen sa mišljenjem Venecijanske komisije

Marijana Drašković Laković (Foto: PR centar)

Vlada Crne Gore poslala je Evropskoj komisiji Nact zakona o izmjenama i dopunama zakona o državnom tužilaštvu koji nije usaglašen sa mišljenjem Venecijanske komisije. To u izjavi za CdM kaže bivša pregovaračica za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković Drašković, koja je imala uvid u taj dokument.

Ranije danas CdM-u je iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori saopšteno da je Evropska komisija primila nacrt amandmana i da ih trenutno razmatra.

<<<Evropska komisija razmatra amandmane o tužilačkim zakonima<<<

“Vlada krije od građana i ukupne javnosti Nact zakona o izmjenama i dopunama zakona o državnom tužilaštvu, koji je, da podsjetim bez konsultacija sa zainteresovanom javnosću na nacionalnom nivou isti proslijedila Evropskoj komisiji. Kako je Vlada inicijator izmjena, u narednom periodu će se odvijati komunikacija između Vlade i naših evropskih partnera”, kaže za CdM Laković Drašković.

Prema njenim riječima suprotno stavovima Venecijanske komisije predlaže se ponovni izbor SVIH članova Tužilačkog savjeta.

“Venecijanska komisija je u zaključcima i preporukama iz Konačnog mišljenja navela da je prihvatljiva izmjena jednakog broj tužilaca i uglednih pravnika, ali samo ako se sprovede na sljedeći način: da ostanu svi ugledni pravnici do isteka mandata, doda im se jedan (koga će izabrati nova parlamentarna većina) i zamjeni jedan ili svi predstavnici tužilacke organizacije, uz novog predstavnika Ministarstva pravde”, pojašnjava Laković Drašković.

Ona ocjenjuje da Nacrt monopoliše ulogu Skupštine, odnosno nove parlamentarne većine, dajući Skupštini ulogu inicijatora postupka razrješenja Specijalnog držvanog tužioca ako na adekvatan način i vrijeme ne odgovori na zahtjev Skupstine ili Odbora za pravosuđe.

“Dakle, nova politička većina, prema ovom Nacrtu, predlaže ugledne pravnike i predstavnika Ministarstva, inicira postupak razrješenja Specijalnog tužioca te na taj način totalno politički kontroliše rad Državnog tužilaštva, i suprotno ustavnim principima nezavisnosti i samostalnosti tužilačke organizacije iste stavlja u zavisan položaj čineći ga politički potčinjenim zakonodavnom organu i njegovim odborima”, naglašava sagovornica CdM-a.

Nadalje, dodaje Laković Drašković, klauzula konflikta interesa kako je predvidio Nacrt zakona je nedopustiva i do sada nepoznata crnogorskom zakonodavstu, a posebno u ovom trajanju. Savjeti drugih tijela imaju klauzulu konflikta interesa koja ide do dvije godine, ali ne i pet godina kako je ustanovljeno ovim prijedlogom, a neodrživo imajući u vidu da smo mali sistem sa deficitarnim kadrom. Još jednom podsjećam da većina građana Crne Gore želi brz ulazak naše države u Evropsku uniju i očekuju ispunjavanje obaveza Crne Gore iz evropske agende, odnosno stvarne i suštinske reforme, a ne simulaciju reformi što nam iz dana u dan svojim činjenjem, nečinjenjem i raznim manipulacijama priređuje vladajuća većina”, zaključila je u izjavi za CdM Laković Drašković.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, koji je predlagač Nacrta zakona je na nakon nedavnog sastanka sa predstavnicima parlamentarne većine rekao: “mislim da smo našli rješenje koje je optimalno, koje je u potpunosti usklađeno sa preporukama Venecijanske komisije”.

Demokrate su juče saopštile da se nadaju da je istina ono što je Abazović kazao o usklađenosti tužilačkih zakona sa preporukama Venecijanske komisije i EK, te da oni nijesu vidjeli dokument.

Iz kabineta Abazovića juče je saopštio da je Kancelarija Glavnog pregovarača dostavila Evropskoj komisiji EK nacrt izmjena i dopuna Zakona o tužilaštvu, sa prevodom na engleski jezik.

A.Obradović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sou
Gost
Sou

Sta ces reci ako ga VK prihvati,bas me interesuje!?

Ateista
Gost
Ateista

Pada nesto a to je ja se nadam vlada

Tivat
Gost
Tivat

Ovaj se usvaja

Vazda2020
Gost
Vazda2020

Kad ti kažeš.

Neko1966
Gost
Neko1966

Znaci da cemo za koji dan opet dobiti samarcinu iz EU.

Send this to a friend