Politika VLAST I OPOZICIJA POSTIGLI KOMPROMIS

Nacrte izbornih zakona dostaviti do 22. oktobra

Prve nacrte izmjena zakona i drugih akata radna tijela Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva treba da dostave do 22. oktobra, odlučeno je jednoglasno na sjednici ovog Odbora, prenose Dnevne novine.

Za takvu odluku glasalo je svih 11 članova odbora, dok predstavnici Demokratskog fronta nijesu prisustvovali sjednici.

Članovi Odbora su se saglasili da rok koji je prvobitno bio postavljen, 15. oktobar, nije bio realan.

Poslanik SDP-a Raško Konjević istakao je da se ne govori o konačnim rješenjima, već o prvim nacrtima modela za implementaciju.

Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović kazao je da su saglasni o svim rokovima, te da je najvažnije da se krene sa radom, ističući da se rok uvijek može odložiti.

“Cilj mi je da budemo efikasniji nego što smo do sada bili”, naglasio je Gvozdenović.

Poslanik Force Genci Nimanbegu ocijenio je da rok za dostavljanje prvih nacrta zakona koji je predložio Konjević nije realan, jer su, između ostalog, vezani i za zahtjev opozicije o tehničkoj vladi.

Pridruženi član Odbora iz akademske zajednice Đorđije Blažić kazao je da je zadovoljan što su članovi Odbora našli zajednički jezik i što postoji spremnost da se radi na prioritetnom zadatku, navodeći da nema potebe za opterećivanjem rokovima.

Osim ove odluke, jednoglasno je usvojen predlog da je kvorum za rad odbora osam članova, dok je za usvajanje odluka potrebno 11 od 14 glasova.

Predsjednik CDT-a Dragan Koprivica kazao je da je neophodno pokazati više političke širine, te da svi predstavnici političkih partija treba da budu jednako odgovorni.

“Rad Odbora treba da bude efikasan i legitiman”, ocijenio je Koprivica.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica rekao je da teže postizanju saglasja unutar opozicije, te da žele da odbor profunkcioniše.

Prema riječima poslanice DPS-a Marta Šćepanović “nema ni pobjednika, ni gubitnika”, a svi su podjednako odgovorni pred građanima.

“I do sada smo radili po pravilima, odnosno poslovniku Skupštine Crne Gore. Drago mi je da smo došli do kompromisnog rješenja, uz velike napore i strpljivost. Od početka smo isticali da nam forma nije važna. Važno je da konačno počeno da radimo”, rekla je Šćepanović.

Njen partijski kolega Predrag Sekulić kazao je da vjeruje da će ostale kolege iz opozicije biti zadovoljne onim što je do sada urađeno, te da će se na stolu naći kvalitetna rješenja.

“Imamo zajednički cilj – dobre izborne zakone”, rekao je Sekulić.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je da su poslali jasnu poruku da je moguć dijalog pozicije i opozicije, što je važno zbog jačanja povjerenja građana.

Poslanik Neđeljko Rudović izrazio je zadovoljstvo što počinju da se bave sadržajem, a ne formom.

Članovi Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva na sjednici su usvojili i Odluku o izboru koordinatora i članova radnih odbora.

Za koordinatora radne grupe 1, koja se bavi Zakonom o izboru odbornika i poslanika, izabrana je poslanica DPS-a Marta Šćepanović, dok mjesto zamjenika koordinatora nije popunjeno.

Koordinator radnog odbora 2, koji se bavi izmjenama i dopunama Zakona o biračkom spisku je Nimanbegu, a njegov zamjenik je poslanik Demokrata Danilo Šaranović.

Koordinator radnog odbora 3 biće predstavnik DF-a, njegov zamjenik poslanik DPS-a Miodrag Vuković. Za koordinatora radnog odbora 4, koji se bavi zakonom o medijima, izabran je Rudović, njegov zamjenik je Sekulić. Koordinator radnog odbora 5, koji se bavi izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih subjekata je poslanik Demokrata Momo Koprivica, a njegov zamjenik je Sekulić.

Na sjednici dogovoreno je da koordinator radnog odbora 6, koja se bavi nacrtom etičkog kodeksa i jačanjem kapaciteta i profesionalizma u radu organa značajnih za izborne procese, bude Vuković, a njegov zamjenik poslanik Koprivica.

Za koordinatora radnog odbora 7 izabran je Gvozdenović, a njegov zamjenik je Konjević.

Zadaci radnog odbora 7 su predlaganje modela za implementaciju i nadzor dogovorenih rješenja, potvrđivanje datuma održavanja parlamentarnih izbora, kao i razmatranje rješenja o pitanju izbora članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Send this to a friend