Politika

Nađ: Želja Crnogoraca je da budu dio EU, Brajović: Ne tražimo povlastice i prečice

Crna Gora je, zahvaljujući ostvarenim rezultatima, prva u redu za članstvo u Evropskoj uniji i nije opterećena rokovima, kazao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović na sastanku ambasadora država članica EU. Ambasador Rumunije Ferdinad Nađ istakao je da je želja Crnogoraca da budu dio porodice EU.

Na sastanku je razgovarano o rezultatima izbora za Evropski parlament, politici proširenja, kao i o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori i njenom napretku u procesu pregovora sa Evropskom unijom.

Brajović je istakao da je članstvo država Zapadnog Balkana preduslov stabilne, mirne i prosperitetne Evrope.

Naglašavajući njene posebnosti i ističući postignute rezultate, Brajović je izrazio uvjerenje da Crna Gora predstavlja dodatu vrijednost i da samo može obogatiti evropsku zajednicu naroda.

“Crna Gora koja je, zahvaljujući ostvarenim rezultatima, prva u redu za članstvo nije opterećena rokovima. Uvjeren sam da ćete se složiti da smo mi svojim ponašanjem i posvećenošću reformama jasno dokazali da smo dio evropskog sistema vrijednosti”, kazao je Brajović.

U dijelu izlaganja u kojem se osvrnuo na rad Skupštine, šef zakonodavne vlasti je posebno ukazao da odgovornost za efikasno ostvarivanje njenih nadležnosti imaju svi poslanici podjednako.

“Više puta sam govorio da funkcionalnost parlamenta i kvalitet njegovog rada ne zavise samo od pozicije. Odgovornost za efikasno ostvarivanje svih nadležnosti Skupštine, u punom kapacitetu, jednako dijele svi poslanici. Podsjetiću samo da je Privremeni odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva formiran na paritetnoj osnovi uz uvažavanje opozicionih prijedloga. Vjerujem da će opozicija pokazati neophodnu zrelost i spremnost da zajednički obezbijedimo što bolji izborni ambijent i još kvalitetnije izborno zakonodavstvo”, naglasio je Brajović.

Uz isticanje da je neupitna volja vlasti da još snažnije sprovodi refome, kao i da je parlamentarna većina svjesna očekivanja građana koji žele da osjete opipljive benefite procesa pregovora, Brajović je zaključio da Crna Gora ne traži povlastice i prečice do krajnjeg cilja.

“Ali očekujemo objektivno sagledavanje ostvarenih rezultata i datih okolnosti. Ključna evropska politika ne smije biti svedena na birokratsko ponavljanje da se standardi moraju ispuniti. Potrebno je prepoznavanje i uvažavanje svih specifičnosti i konkretna pomoć u ispunjavanju kriterijuma. EU je prije svega ideja koja zahtjeva viziju i promoviše zajedništvo. I zato one političke snage na Zapadnom Balkanu koje su istinski evropske zaslužuju nedovosmislenu podršku”, naveo je Brajović.

Naglašavajući ključne izazove s kojima se suočava Evropska unija tokom prvog rumunskog predsjedavanja Savjetom EU, ambasador Rumunije Ferdinad Nađ je istakao da zemlje članice samo zajedno mogu postići mir i blagostanje u Evropi.

“Želimo EU koja je snažna, ujedinjena i kohezivna, koja funkcioniše na način da niko, niti jedan grad, niti region ostaju zapostavljeni. Ukratko bolji život za sve. Zasigurno Evropski parlament će pružiti odlučujući doprinos evropskoj budućnosti, kao što crnogorski Parlament oblikuje budućnost vaše zemlje. Svugdje u svijetu parlamenti su najdemokratskije institucije, koje su izraz volje naroda. Moraju da budu stjecište gdje se oblikuju i usvajaju dobri i ispravni zakoni za dobrobit naroda. Stoga je veoma važno da imamo uspostavljene sve donosioce odluka, počevši od parlamenta, koji funkcionišu u punom i legalnom kapacitetu”, kazao je Nađ.

Crnogorski parlament, ističe on, igra ključnu ulogu kada se govori o proširenju.

“Želja Crnogoraca je da budu dio porodice Evropske unije. To je velika porodica u kojoj mogu postojati različita mišljenja među nama kao i u svakoj porodici. Međutim, svi smo za istim stolom”, zaključio je ambasador Nađ.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

Ucjena mila je tvoje izbegavanje zatvora..sreća da milo pamti ucjenjivace..
E Viva!

Zguramtiga
Gost
Zguramtiga

Imas pozdrav od Bojanica, preśedniče.

Zguraj mu dobro
Gost
Zguraj mu dobro

I od nas!

Send this to a friend