Politika

Kordić: Nadam se da će se opet prijaviti kvalitetni kandidati

Simonida Kordić

Izlaza iz političke situacije neće biti dok političari ne počnu dijalog koji bi vodio kompromisu, poručuju stručnjaci. Iz NVO sektora istovremeno ocjenjuju da o nezavisnom Ustavnom sudu ne možemo govoriti jer ga i u ovom trenutku kontrolišu partije. Novi ciklus izbora sudija otvara se već u petak.

Nova šansa, a već poznata procedura. Tako će u petak izgledati sjednica Ustavnog odbora na kojoj će poslanici ponovo raspravljati o raspisivanju javnog poziva za izbor četvoro sudija Ustavnog suda.

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić, uprkos do sada propalim pokušajima, ovog puta očekuje pozitivan epilog.

“Ustavni odbor imao je jedno kvalitetno rješenje, niko nije imao niti opozicija primjedbu na to rješenje, tjeranje inata kroz ovu vrstu procesa je skupo za sve građane i nadam se da će plenum podržati najkvalitetije kandidate koji neće biti izvršioci bilo čije političke volje”, kazala je Kordić.

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković međutim tvrdi da su u već postojećem sastavu sudije Ustavnog suda odraz upravo političke volje partija.

“Jer je DPS pokazao da neće pustiti da se izbori održe, da neće izabrati sudije ukoliko ne budu ljudi koje oni kontroolišu. Mi znamo da sad u stavnom sudu imamo troje sudija, dvoje sudija koji su pod direktnom kontrolom te partije, jedan sudija pod kontrolom DF-a i daleko od toga da imamo nezavisan Ustavni sud. Sad se cijela bitka vodi oko matematike ko će da utiče dominantno na sudije ustavnog suda i to je razlog zašto se nisu mogli dogovoriti to je istovremeno jedna strašna blokada da se održe vanredni parlamentarni izbori”, kazala je Ćalović Marković.

U DF-u takve tvrdnje o kontroli sudija negiraju, iz DPS-a RTCG nije uspio da dobije odgovor.

“Meni nije poznat sudija koji je pod kontrolom DF-a sudije su birane u svakom slučaju među ljudima koji su iz sistma koji u posljednjih 30 godina sigurno nije kontrolisao DF,bilo kakva insinuacija da DF ima namjeru da kontroliše sudije pada u vodu”, saopšteno je iz DF-a.

A novi pokušaj da se izaberu sudije Ustavnog suda takođe će pasti u vodu ukoliko ne bude dijaloga, smatra profesor na Pravnom fakultetu Nebojša Vučinić.

“Treba izabrati sve sudije da konačno sud profunkcioniše.Izborom sudija se stvaraju pretpostavke da počne kriza da se rješava. Izlaz vidim u tome da se dogovor postigne, da se dijalogom dođe do dogovora a za dijalog mora biti iskrena spremnost svake strane i vladajuće većine da se ne insistira na stoprocentnim zahjtevima i interesima”, kazao je Vučinić.

A da se sve vrti oko interesa, ističe i Ćalović Markovićeva.

O reformama o kojima su brujali oni koji su uspjeli da promijene vlast u zemlji, ne može se govoriti upravo zbog zarobljenih institucija, poručuje direktorica MANS-a.

Podsjetimo, nakon raspisivanja konkursa za izbor četvoro sudija Ustavnog suda počinje rok od 30 dana za prijavljivanje zainteresovanih.

Predsjendica Ustavnog odbora – poručuje im:

“Ja se nadam da ova epizoda u kojoj opozicija nije htjela da ih podrži nijednog kandidata neće biti obreshrabrujuća za kandidate da se prijave ponovo”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
magic
Gost
magic

Ko može očekivati da se prijavi čestit i stručan sudija? Treba da dođe da ga ispitujeti vi poslanici (nijeste ni jedno ni drugo – čast izuzecima) i treba da čeka ‘oćete li mu dat’ glas u skupštinskoj sali.

Danijel
Gost
Danijel

Kako Ih dočekujete i ispraćate čudo da se Iko javlja.

antigibaničar
Gost
antigibaničar

Kakvi god da su kandidati nijesu pokvareni kao vi članovi komisije koji ih birate!
Ni jedan vam kandidat nije dobar ako ne liči na vas Suada, Simonida i ostale svećke!

Fendi
Gost
Fendi

Sad kako hoće, usvojen je Zskon ako Dps ne želi da provjeri Ustavnost tog zakona za koga sam kaže da je Neustavan, što bi se drugi sijkurali oko toga

Send this to a friend