Politika

Napadi iz Srbije pomažu SPC da podigne ulog, nešto se iza brda valja

Crna Gora sačuvala multietnički sklad

Danima ne prestaju dobro smišljeni napadi zvanične Srbije na Crnu Goru, a “prosrpska opozicija” u Crnoj Gori ih i podržava i učestvuje u njima i još “doliva ulje na vatru”.  Posljednji u nizu napada je izjava stpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, koji je prije neki dan, u Beogradu, tokom sastanka sa predsjednikom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem, saopštio da se jasno mogu prepoznati tortura i diskriminacija nad građanima Srbije u Crnoj Gori, kao i nad Srbima u našoj zemlji.

<<<Dačić ne prestaje da optužuje Crnu Goru, Mandić mu aminuje<<<

Premijer Duško Marković je juče kratko kazao da je Dačićeva izjava nepristojna i da ne zaslužuje komentar.

<<<Marković: Izjava Dačića nepristojna, ne zaslužuje komentar<<<

Perdsjednik Liberalne partije Andrija Popović za CdM kaže da se, bez sumnje, “nešto valja iza brda” u odnosima Srbije i Crne Gore i do nedavno, kako su govorili najviši državni funkcioneri obje zemlje, gotovo idilični odnosi su ozbiljno narušeni.

“Vjerujem da aktuelni, nimalo diplomatski napadi na Crnu Goru imaju višestruki cilj. Primarno služe za unutrašnju upotrebu izmještanja pažnje sa dešavanja i eventualnog kompromisa sa Kosovom, a sa druge strane, trebaju pomoći SPC u Crnoj Gori u podizanju uloga pred usvajanje Zakona o vjerskim zajednicama, koji treba da ojača status naše države kao sekularne i građanske. U skladu sa tim ciljevima se ponaša,kao i uvjek, “prosrpska” opozicija u Crnoj Gori”, smatra Popović.

Funkcioner Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj poručuje da je o izjavama srpskih zvaničnika i onih iz Demokratskog fronta dovoljno, juče u Draču, rekao premijer Dusko Marković, da takve izjave ne zaslužuju komentar.

“To je i moj odgovor.
 Danas je Crna Gora građanska država u kojoj su svi građani ravnopravni. Takođe, svaki dobronamjeran čovjek zna da je naša država primjer u svijetu po njegovanju multietničkog sklada i tolerancije, i ne samo što je gajila i njegovala nego je Crna Gora, predvođena DPS-om i njenim rukovodstvom, i drugim relevantnim subjektima, u najtežim vremenima, kada je imala žestoke pritiske sa određenih poznatih adresa, pa i sa današnjih, sačuvala mir, multietnički sklad i toleranciju i bila je katalizator svih procesa vjerske i nacionalne harmonije”, istakao je Gegaj za CdM.

Što se tiče izjave DF-a, odnosno poslanika DF Jovana Vučurovića o Albaniji, Gegaj smatra da ona zaslužuje svaku osudu.

“Smatram da svi mi koji se bavimo javnim poslom moramo dobro izvagati ne samo izjavu već svaku riječ, moramo se prilagoditi demokratskim vrijednostima i njegovati kulturu saopštavanja, a ne na način kako to rade predstavnici DF. Ja sam duboko uvjeren da su Crna Gora i Albanija dvije iskrene prijateljske države. One su to prijateljstvo dokazale više puta. Jadna je ona politička grupacija koja pokušajem omalovažavanja države Albanije želi da prisvoji sitne političke poene. Ali se pitam kako se osjećaju one građanske partije koje sa njima vrše vlast u pojedinim opštinama u Crnoj Gori”, upitao je Gegaj.

<<<Vučurović pita Markovića: Što si odćutao na uvrede Trampa?<<<

Podsjećamo, kao što je navedeno i na početku teksta, posljednji napad na Crnu Goru iz zvanične Srbije stigao je od predsjednika Socijalističke partije Srbije i ministra spoljnih poslova u srpskoj Vladi Ivice Dačića, koji je saopštio da Srbija i njegova partija sa zabrinutošću gledaju na seriju poteza zvanične Podgorice u kojima se, kako tvrdi, jasno mogu prepoznati tortura i diskriminacija nad građanima Srbije u Crnoj Gori, kao i nad Srbima u toj zemlji. On je to saopštio predsjedniku Nove srpkse demokratije Andriji Mandiću sa kojim je razgovarao u Beogradu.

Mandić se, kako je saopšteno iz NOVA-e, složio sa Dačićem i iznio čitav niz podataka koji potvrđuju da se Srbi u Crnoj Gori nalaze pod strahovitom državnom torturom.

Iako Dačić žestoko proziva državu zbog prava Srba u Crnoj Gori, valja podsjetiti šta je Dačić rekao u januaru ove godine u Podgorici.

“Mi ćemo i u budućnosti sarađivati sa Crnom Gorom kao sa nama najbližom državom. Srbin u Podgorici, isto kao Crnogorac u Beogradu, uživa sva najveća prava”, naglasio je tada Dačić.

Kako političari često zaborave kad i što kažu, a i često govore ono što ne misle-postavlja se pitanje kad je Dačić bio iskren?

M.Dušević

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend