Politika

Napredak Crne Gore ohrabrenje za region

Janković sa predsjednikom Đukanovićem

Ambasadorka Austrije u Crnoj Gori Anna Janković smatra da značajan napredak, koji je naša zemlja postigla prethodnih godina, predstavlja izuzetno pozitivan signal ohrabrenja i za druge države u regionu.

Učlanjenje u NATO se, kako je u intervjuu za Vikend novine kazala Janković, generalno može posmatrati i kao potvrda o pripadnosti jedne države zajednici evropskih vrijednosti, koja državu kandidatkinju time približava EU, posebno u pogledu spoljnje i bezbjednosne politike.

Kada Crna Gora ispuni sve preduslove za pristup, trebalo bi da što je brže moguće, kako je navela Janković, nezavisno od napretka postignutog u drugim državama regiona u tom momentu, postane punopravna članica EU, za šta će dobiti podršku Austrije.

Ambasadorka kao jedan od najvećih izazova regiona vidi povezanost, posebno mladih ljudi.

“Ne bi smjelo da se dogodi, da mladi iz regiona već poznaju nekoliko evropskih prijestonica, a da nikada nisu bili u susjednoj državi, udaljenoj samo nekoliko kilometara”, kazala je Janković.

Austrija je nedavno preuzela predsjedavanje Evropskom unijom. Spremna je da tada i Crna Gora otvori i preostala dva poglavlja.

“Austrija je spremna na otvaranje daljih pregovaračkih poglavlja za vrijeme njenog Predsjedavanja, ukoliko za to postoje uslovi. Smatram da prije svega važno Poglavlje 27 o životnoj sredini, može biti otvoreno do kraja godine, za šta je već dao saglasnost čitav niz država članica EU, među njima i Austrija. Ipak, napredak postignut u pristupnim pregovorima se takođe mjeri i zatvaranjem daljih poglavlja. Preduslov za to je postizanje mjerljivog i održivog napretka u oblasti vladavine prava”, navela je Janković.

Crna Gora, ističe ona, prednjači u procesu pregovora.

“Značajan napredak, koji je Crna Gora postigla prethodnih godina i kome ima da zahvali na stečenom statusu predvodnika, takođe predstavlja jedan izuzetno pozitivan signal ohrabrenja i , za druge države u regionu, koje iz toga vide da konkretan angažman ubire plodo ve svog rada. Takođe, i ostale države u Jugoi stočnoj Evropi profitira ju od crnogorske konstruk tivne dobrosusjedske i regi onalne politike, pomenu ću samo fleksibilnost koju je Crna Gora pokazala pri sklapanju Sporazuma o razgraničenju sa Kosovom. Pomenuti angažman pruža konkretan doprinos miru i stabilnosti u regionu, što se visoko cijeni od strane EU i posebno Austrije”, navela je Janković.

Na pitanje koliko članstvo u NATO olakšava put Crne Gore ka EU, Janković objašnjava da su to dva različita procesa.

“Pa ipak, možemo utvrditi da su države koje su danas članice EU u prošlosti najprije pristupale NATO-u. Češka Republika, Mađarska i Poljska su pristupile NATO-u 1999, a EU 2004, Rumunija i Bugarska su postale članice NATO-a 2004, a u EU su ušle 2007; Hrvatska se učlanila u NATO 2009, a u EU 2013. Generalno se učlanjenje u NATO može posmatrati i kao potvrda o pripadnosti jedne države zajednici evropskih vrijednosti, koja državu kandidatkinju time približava EU, posebno u pogledu spoljnje i bezbjednosne politike”, kazala je ona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

Za region mozda jeste

Stari
Gost
Stari

Kada CG ispuni sve preduslove a toje nikad ili ni tada pa koje to primljen sa svim ispunjenim preduslovima jase ne sjecam

Kely
Gost
Kely

10 puta ponovljena laz postaje istina… Zivio nam Milas 1000 godina

Branka
Gost
Branka

koji napredak alo narod sastavlja jedva kraj sa krajem… jedini napredak je za Mila i njegove kumove i političare

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Nemojte nas ohrabrivati ako Boga znate, nemojte molimo vas !

Wilkins
Gost
Wilkins

Koga VAS ???

Send this to a friend