Politika DFC analiza

Narativ o srpskom svetu negira crnogorski identitet

Dva događaja, od koji se jedan desio a drugi nam tek predstoji, ponovo oživljavaju narativ o negiranju državnosti Crne Gore i crnogorskog identiteta. Prvi su izbori (održani 30. avgusta) na kojima su do tada opozicione partije odnijele pobjedu, što je značilo preuzimanje vlasti, a drugi je popis stanovništva planiran za 2021. godinu, navodi se u analizi Digitalnog forenzičkog centra.

Kako navodi DFC, u postizbornim mjesecima, koji su donijeli preokret na političkoj sceni Crne Gore, u medijima su sve prisutniji akteri koji od Crne Gore žele da stvaraju drugu srpsku državu, negiraju temeljne vrijednosti crnogorskog antifašizma i ruše sekularni karakter države.

“Osmišljena kampanja negiranja identitetskih vrijednosti crnogorskog društva je vrlo intenzivna”, ukazuje DFC..

Najistaknutiji zagovornik spajanja Crne Gore sa Srbijom i Republikom Srpskom u jednu saveznu državu svakako je Aleksandar Raković, srpski istoričar i ideolog velikosrpskog projekta Srpski svet. On je u intervjuu za Novosti ocijenio da nakon promjene vlasti u Crnoj Gori budućnost odnosa Crne Gore i Srbije leži u ujedinjenju Beograda, Podgorice i Banjaluke u jednu saveznu državu. Objašnjavajući svoju ideju, rekao je da su Srbija i Crna Gora istorijske države srpskog naroda jer je, kako navodi, u oba slučaja riječ o srpskoj državnosti.

Raković je, podsjećaju u DFC, u oktobru ove godine na konferenciji Položaj Srba u Crnoj Gori nakon pada režima Mila Đukanovića otkrio novu strategiju Srpskog sveta prema Crnoj Gori. Njom se predviđa da Srbi u Crnoj Gori postanu relativna većina na popisu, a potom da se pitanje ujedinjenja svih srpskih država na Zapadnom Balkanu postavi kao legitimna inicijativa. On je tokom tog istupa kazao da su srpsku nacionalnu ideju ubacili u glavni tok, u politiku Crne Gore i ujedinjenje ne može biti tabu tema.

“To je sasvim legitimna i legalna ideja. Ujedinjenje svih srpskih država na prostoru bivše SFRJ je potpuno legalna ideja”, rekao je Raković.

O Srpskom svetu, ujedinjenju svih Srba pod patronatom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, pozitivan stav ima i Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Posljednja optužba u bošnjačkim i montenegrinskim medijima je da Vučić stvara ‘Srpski svet’.

“Vjerujem i nadam se da je optužba istinita, Vučić treba da stvara Srpski svet. Beograd mora da u sebi i oko sebe okupi sve Srbe, a predsjednik Srbije je predsjednik svih Srba”, izjavio je u septembru ministar Vulin.

Negiranje crnogorskog identiteta

Sve dominantniji postaje i narativ kojim se negira postojanje crnogorskog identiteta. Tako je dr Radmilo Marojević, nekadašnji dekan Filološkog fakulteta u Beogradu, na tribini održanoj u Srpskoj kući saopštio da se Crnogorci, Bošnjaci i Hrvati koji žive u Crnoj Gori lažno predstavljaju tim nacionalnim imenima, koristeći lokalnu geografsku ili uvezenu identitetsku odrednicu.

Za dr Marojevića nacionalno opredijeljeni su Srbi i Šiptari.

“Crnogorci u etničkom smislu niti su kad postojali niti danas postoje niti mogu postojati, može se pomoću te floskule samo uništavati Crna Gora kao istorijska realnost i naravno onaj matični narod u Crnoj Gori”, riječi su dr Marojevića.

Negaciju crnogorske nacije Vladimir Đukanović, član glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS), je iskazao izjednačavajući Crnogorce i Srbe kao jedan narod. Đukanović je gostujući u emisiji Srpski svijet na nacionalnoj televiziji IN4S i komentarišući djelo pokojnog mitropolita Amfilohija kazao da je on oživio živi srpski organizami Crnogorce, ističući da kada kaže Crnogorci najprije misli na Srbe. Kako bi potvrdio svoje izlaganje, citirao je pokojnog protojereja savrofora Lazara Milinog, koji je kazao da Crnogorac koji nije Srbin nije ni Crnogorac.

Popis stanovništva uzburkao javnost

Planirani popis u Crnoj Gori predstavlja se kao pitanje opstanka države i naroda. I dok je u svijetu popis označen kao prikupljanje statističkih podataka, u Crnoj Gori je politička stvar oko koje se bore i jedni i drugi.

“Tema popisa stanovništva u Crnoj Gori sve učestalije popunjava i stupce medija u Srbiji, iako ne u mjeri u kojoj su bili prisutni tekstovi o formiranju nove crnogorske Vlade. Dominantan narativ je da Crnogorci strahuju od popisa zbog izvjesnog povećanja broja Srba, te je zbog toga predloženo da se popis odloži. Alo navodi da odlazeća vlast i njoj blizak Centar za demokratsku tranziciju (CDT) već nedjeljama panično vode kampanju ne bi li se redovni popis na svaki način odložio. Sputnjik Srbija, između ostalog, piše da zahtjev za odlaganje popisa predstavlja ponižavanje etničkih Crnogoraca i da su se usljed vladavine odlazećeg režima izgubili jasni kriterijumi šta znači biti Crnogorac”, navodi DFC.

Pored medija, stav o popisu u Crnoj Gori iznose i političari i aktivisti.

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević objasnio je da sa te pozicije namjerava da pomogne da srpski narod u Crnoj Gori bude ravnopravan. To, kako kaže, očekuje nakon redovnog popisa stanovništva naredne godine.

“Ljudi nisu do sada imali slobodu da iskažu šta zaista misle i kako se osjećaju. Moj cilj je da se to prvi put dogodi na ovom popisu, kako bismo dobili realnu sliku u našem društvu”, poručio je gradonačelnik Budve i funkcioner DF-a.

Plan za popis ima i Čedomir Antić, srpski istoričar i još jedan od zastupnika velikosrpskog projekta Srpski svet. On je ocijenio da bi na predstojećem popisu u Crnoj Gori Srbi trebalo da budu većina, dok bi broj Crnogoraca trebalo da bude oko 25%. Vjeruje da će Crna Gora ostati i nezavisna i multietnička ukoliko srpski narod dobije mogućnost da se razvije slobodno u demokratiji i ravnopravnosti.

“Srbi će pritom činiti oko 50 odsto stanovništva, a Crnogorci oko 25 odsto. To je istina i realnost; ona nema veze s tim ko je na vlasti, već da li je zemlja slobodna i demokratska”, kazao je Antić.

Srpski svet – iluzija

Gostujući u Drugačijoj radio vezi, Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, je na pitanje da li će pobjeda Bajdena razbiti projekat Srpskog sveta, odgovorila da taj projekat realno nema neku šansu.

“Da je ima, vjerovatno bi imao i veću podršku međunarodnih aktera. I zbog međunarodnog konteksta koji je još fluidan, a međunarodni poredak nije konsolidovan, srpski nacionalisti smatraju da pitanje granica nije riješeno, te da treba samo čekati zgodan trenutak. To je jedna iluzija kojoj će se stati na kraj, ali Srbija, opstajući na tom projektu, gubi dragocjeno istorijsko vrijeme”, kazala je Biserko.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zlire
Gost
Zlire

Sto je za Grke Ilijada za Indijce Mahabharata za Crnogorce je Gorski vijenac a srpski narativ je u Necistoj krvi ne stidite se stvarnosti

Danilo
Gost
Danilo

Samo jedan jedini Srbin u svakoj je civiliziranoj zemlji jednostavno previše.

jednostavno je
Gost
jednostavno je

Srbi su mit. Mi smo drevni narod.

Nenad
Gost
Nenad

Crnogorski identitet je ustvari srpski.

Soko
Gost
Soko

Vjerovatno da je I njemacki identitet srpski. Koliko mi je poznato posle sto godina ropstva se gubi a srbi, ako se dobro sjecam, ostase 512godinica pod Turskom. Pa dje je njima identitet. Prije bi se reklo da su Turci

Kavajo
Gost
Kavajo

Imali koga da ovo prevede i posalje po Eu i USA? Mozda spavaju !

Baraka
Gost
Baraka

A kad tresnete o pod, pa kad se probudite onda ce biti svega… Sv Petar Cetinjski je rekao, jednom prilikom: “Ala se vi Srbi narobovaste” Toliko o tome kako Crnogorci nikada nisu postojali. A vi, Srbi, i dalje tragajte za svojim identitetom ali nadjite nekog drugog da mu kradete istoriju, ime, cojstvo i junastvo….

Tajfun
Gost
Tajfun

Porucio bih SVETOSAVSKIM KLEROFASISTIMA,sve vam je uzalud.Odoljela je Crna Gora i vecim silama,i jakim imperijama,u mnogo tezim geopolitickim i ekonomskim situacijama pa ce i vama.TVRD JE ORAH VOCKA CUDNOVATA.DA JE VJECNA CG.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Sta je crnogorski identitet?

Mario
Gost
Mario

Najvecim dijelom su pravoslavni Srbi koji zive u CG i koji se stide fasizma i agresije koje ju Srbi iz pokazali prema drugim narodima pa i prema svojoj braci. S obzirom da su uvijek zivjeli u odvojenoj drzavi pozeljeli su ne samo da imaju odvojenu drzavu nego su odlucili da ode malo dalje da se identitetski odvoje i da nas… Više »

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Interesantno da Srbi su jedini narod na balkanu koji nisu bili fasisti u drugom svjetskom ratu.

Novak
Gost
Novak

Jesi li ti čuo za Ljotića i Nedića, ili čitaš samo što ti serviraju? Fašizam u CG je trajao jedno popodne, toliko je našem narodu trebalo da ustane, a u Beogradu su za 4 godine 1941-1944 stradala ukupno 2 Njemca

Tivat
Gost
Tivat

Oni su na izborima imali a, ali bukvalno 0,1%.
Pa uporedi sa hrvatima recimo.
Ustvari uporedi skije Zagreba 41′ i Beograda, ni će ti jasno ko sarađuje sa okupatorom

Soko
Gost
Soko

Zeznuo si se. Bili su I te kako. Cetnici su bili ite kako. I u Tom ratu Crnogorci su I’m prevodili pokret otpora.

Soko
Gost
Soko

Sve Ono sto srbi nemaju

Naroz
Gost
Naroz

Za ovim osobama treba raspisati crvenu Interpolovu potjernicu. Ovo je otvoreni atak na Ustav CG i pravni poredak.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Naroz ajdeeee ahahahahagaaa

Catarino
Gost
Catarino

Ovo je otvorena agresija na jednu suverenu državu. Treba stvar odmah procesuirati kod organizacije UN. Zatražiti zaštitu i sankcije Srbiji!

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Catarino ahahahahahaaaa

Nego što?!
Gost
Nego što?!

Catarino, TAMAN TAKO. POTPUNO SI U PRAVU. PREKO GLAVE NAM JE SRBIJE!!!

Normalno
Gost
Normalno

Neka pričaju i pričaju.Crnogorci postoje kao nacija.Sve im je džaba.Popisa nema što da se bijimo.Pravi Crnogorac će se na popisu izjasniti kako treba.A ovi prevrtljivi nam ni ne trebaju.

Marko
Gost
Marko

Ma treba pustiti budale nek mlate. Bilo bi im bolje da se informisu o tome kako se o naciji, vjeri i jeziku nece izjasnjavati na popisu.

Fortuna
Gost
Fortuna

Neka crnogorski istoricari sto vise pisu o CRNOGORSKOJ PROSLOSTI da nasa djeca znaju istinu a ne LAZI I PREVARE!!!!

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Fortuna pisite bajke u tomovima ahahahahaaaa

Fortuna
Gost
Fortuna

Zbog ovakvih kao MESIJA necemo pristati na popis jer ovakvih u Crnoj Gori ima…………………. da I’m se nezna broja

Fortuna
Gost
Fortuna

Ja cu licno za tebe napisati jednu lijepu poucnu bajku kako sacuvati CRNU GORU

Pametan
Gost
Pametan

Onda cessaznati kosi tu te podrzavam fortuna

monty
Gost
monty

Opismeni se,ako vec tvrdis da si pametan…

Pametan
Gost
Pametan

Imam doktorat za tebe

Titograd
Gost
Titograd

Traze da i Crnogorci budu genocidno kleptomanski narod

Fortuna
Gost
Fortuna

Zbog ovih desavanja necemo popis, bili bi prevareni.

No name
Gost
No name

Slažem se da se popis stanovništva odgodi do daljnjeg ili pak da u popisu ne stoji nacionalnost niti jezik samo da se popisom utvrdi trenutni broj stanovnika Crne Gore jedino ćemo tako izbjeći posrbljavanje Crne Gore Pozdrav za braću i sestre Crnogorce i Crnogorke.

Milan
Gost
Milan

pa neka probaju, pa će dobiti po nosu, kao od ostalih u regionu

Pametan
Gost
Pametan

Opet ti skaces na sebe milane poledaj se malo nemoj da bjeziz od slike ko bizon

nebojša
Gost
nebojša

Narativ o crnogorskom svijetu negira srpski identitet.Ima i toga.

aeeee
Gost
aeeee

nebojša, srpski identitet traži u Srbiji, a ne cijepanjem Crnogoraca, mučeniče!

monty
Gost
monty

Interesantno je koliko srpski megalomani i fanatici nista ne naucise iz bliske istorije.Ujedinjenje svih Srba u jednu drzavu ne moze proci bez regionalnog oruzanog sukoba visokog intenziteta,za koji je Srbija vojno apsolutno nespremna a trenutna politicka situacija u regionu i svijetu nepovoljna , dok blisko prisustvo NATO pakta prijeti da se ponovi 1999…Veliko je pitanje da li ova sacica ludaka… Više »

Pametan
Gost
Pametan

Molim da mi odgovorite znam gdje je agencija turizma sporta kulture ali ne mogu da nadjem agenciju za mijenjanje nacionalnog indetiteta mozda ovi ovdje mogu da mi pomogni

Edw
Gost
Edw

Srbi ne postoje kao jedinstven narod. Oni su religija. Istorijski su spominjani u kontekstu “srpske vjere”. Tek kasnije su počeli od toga da prave narod. Ali s idejom da su svi koji prate pravoslavlje na ovim prostorima i kao narod Srbi.
To je kao kad bi Hrvati tvrdili da su Albanci katolici takođe Hrvati.

Pametan
Gost
Pametan

Edw pa ti ces doktorirati na temi kako sto vise mrzjeti srpstvo nadam se da si mlad i sad ces da uzivas da gledas razvitak i ujedinjenje svih srba tj crnogoraca i njihov ekonomski razvitak

monty
Gost
monty

Ni ti taj film neces gledati nikada…

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Malo po malo karte se otkrivaju! Svakim danom će sve glasnije, dok ne izmile sve kreature
velikosrbske agende. Samo mi nije jasno kako
su se prikrivali sve ove godine.
Ne pričom o onima što mijenjaju stranu kako vjetar duva, nego o okorelim srboklerofašistima

I kako misle to da sprovedu u djelo, misle li da ćemo mirno ćuteći u mrak??

Atos
Gost
Atos

Sada Crnom Gorom upravljaju oni za koje 20g pričate sa će odvedu Crnu Gori u Šumadiju….ako ne je odnesu…kao što neće…dako više prestanete da nas branite kad nas niko ne napada.
Evo da vidimo, oće li makar probati, svi znaju da vam je priča glupa i da morate nešto drugo smošljati ako mislite dobiti izbore.
Jer sa tom pričom, sumnjam

Marko
Gost
Marko

Pazljivo pratite zbivanja u CG u narednih 12 mjeseci. Prisustvovat cete laganom umiranju ideje o Srpskom svetu. Ono sto je najzalosnije je sto ce jos smrtni udarac zadati pro-srspke stranke. Uzivajte.

Lisboa
Gost
Lisboa

Slažem se, jer ste o tom “svijetu” samo ste samo vi pričali i da, slažem se sa će napokon sve manje. Da će na javnom servisu doći druga ekipa recimo, sa prioritetima svakodnevice. Ds će se pokušati smanjiti korupcija, kriminal i sve ono što smeta narodu. Sve to što smo maskirali pričom “Srpski svijet, kontinent..” za koju se i ja… Više »

Sova
Gost
Sova

Kad se slavila pobjeda 30. i 31. avgusta nije bilo parola o korupciji i kriminalu, već se pjevalo Srbiji, Kosovu i Rusiji.
Imam snimke koje sam snimio sa mog balkona. Još me ubijedite da sam to sanjao…

Lisboa
Gost
Lisboa

Slažem se, ali se na Cetinju puštao Tompson isto, i što bi sad trebao da bude zaključak.
Da oni oslobađaju Kosovo a vi hrvatsku.
Pusti se toga, da vidimo što će Vlada uraditi ili što brže, pa će mo je zamjeniti

KOMIT
Gost
KOMIT

@Lisboa
Ne mlati!
O čemu su pričali i pričaju Vulin, Vučić, Dodik,Raković,Marojević, kamiondžija, rukoljub itd.???Oni sigurno nisu Crnogorci?
Da li si glup ili si bezobrazan toliko da izvrćeš činjenice????

Fortuna
Gost
Fortuna

Bravo Lisboa👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Lisboa
Gost
Lisboa

Nije ni Pred. Mkedonije, ni Rama, ni Mesić nisu Crnogorci pa pričaju kolko mogu i pozivaju za koga da se glasa.
Ne bavim se sa njima, ti je druga Država, bavim se svojom

Marina
Gost
Marina

Marko
Ne razumijem sto je tu najzalosnije???!!

Marko
Gost
Marko

Pro-srpska vlada (pod pritiskom EU i US) ce onemoguciti sve ono zasto se Srbi i CG i Srbije zalazu vec duze vremena. Zar to nije tuzno? Kad ih Crnogorac sprijeci to je ok, ali Srbin Srbe – nije. A to je ono sto im se sprema.

Bas
Gost
Bas

Kolko je zalosno kad vidis oko cega ljudi razmisljaju , pa taman su rijaliti za taj narod , nego i nas uvatise u to.

upamtite
Gost
upamtite

“Crnogorci, tako vi svega što vam je najmilije, tako vi ovoga i onoga svijeta, tako vi duše i obraza, tako vi jučerašnjice i śutrašnjice, tako vi dana današnjega. Tako vi vaše đece, tako vi neba i mora na njinim rukama, tako vi dana na njinom licu, tako vi sunca u njinom glasu. Ne budute tuđa metla i lopata, ne ližite… Više »

Branka
Gost
Branka

UPAMTITE
UPAMTIMO I DRŽIMO SE OVOGA. Svakoga dana, svakoga sata, svakoga minuta neka nam je ovo na pameti i neka nam bude JEDINA vodilja u sadašnjosti i budućnosti.

Atos
Gost
Atos

“tuđa lopata” a mi u nato…
Ne citiraj Njegoša ako se ne slažeš sa Njim.
Obično ga citira neko ko se slaže, tako to ide, makar je do sad

Sova
Gost
Sova

Atose, NATO je savez nezavisnih država. ODKB je savez poslušničkih država.
Šta se desilo kad je Madjarska rekla “NE” Sovjetskom savezu 1956. godine?
Šta se desilo kad je Mađarska rekla “NE” Briselu?

upamtimo
Gost
upamtimo

Atose, prvo i osnovno, Crnogorcima ne može niko Njegoše iščupati iz srca jer su oni Crnogorci. A drugo citat je poslanica Crnogorcima Svetog Petra Cetinjskog Njegoša.
I treće, kakve veze ima NATO sa identitetom i bićem Crnpogoraca? NATO je dogovor sa drugim državama U KORIST CRNE GORE, Na primjer, protiv agresora, da ga ođe ne imenujem.

Nebojsa
Gost
Nebojsa

ovo su rijeci SVetog Petra Cetinjskog a ne Njegosa pameti

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Imperativ, apsolutni imperativ – svaki crnogorac , crnogorka , dijete da ovo zna napamet, zvanicno proglasiti ovu zakletvu u svakoj situaciji obaveznom.
Toliko emocije i simbolike !!!!

Marina
Gost
Marina

Upamtite Dzabe ti je ovo druze moj! Ja sam je vec nekoliko puta pisala na ovim portalima. Ovo je taj Sv.Petar cetinjski na kojega je toliko pozivaju i kojega svojataju Srbi. Ako iz ove poslanice nije jasno sto je mislio Sv Petar i kako je nacionalno dozivljavao svoj narod, onda nema sto vise da se prica. Dovoljno je samo procitati… Više »

Radule odKrupca
Gost
Radule odKrupca

Ali CRNOGORCI kao geografska odrednica.I ja sam u ove Crnogorce ali mi je narodnost Srpska.Neznam šta je tu loše.

monty
Gost
monty

Lose je sto siris Srpsku propagandu,bote…

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Radule- pa kako te nije sramota- Crna Gora geografska odrednica!?
Koga to onda priznase na Berliskom kongresu? Takvi kao ti su neprijatelji CG a ne neko iz Srbije.

xxy
Gost
xxy

Drzavu Crnu Goru na celu sa srpskim Knjazom Nikolom kako je sam sebe nazivao. To je 1878 priznato na berlinskom kongresu a i sam Knjaz Nikola je rekao da vjencava srpsko more sa brdima Crne Gore ,1878 kad su oslobodjeni Bar i Ulcinj.

Fortuna
Gost
Fortuna

Vise volis srpsku narodnost od crnogorske, to je problem na vecem nivou u Crnoj Gori

Atos
Gost
Atos

Dps nije narodnost

upamtimo
Gost
upamtimo

Radule odKrupca, a kako nije loše, crni Radule?! Ne možeš bit i Crnogorac i Srbin po narodnosti. Kakav je to spoj dva naroda??? Crnogorci su diljem svijeta pšoznati kao poseban narod jer to jesmo. Molim te da mi vjeruješ jer imam puno godina i dugo, dugo, proučavam istoriju i kulturu Crne Gore. Nije me sramota reći da znam mnogo više… Više »

Marsej 1934
Gost
Marsej 1934

Sastali se vlasi,cincari,bugari,romi i pricaju o crnogorcima….a nisu dostojni da nas spomene ova pobjeguljska nacija!

Radule odKrupca
Gost
Radule odKrupca

A štaćemo sa Vlaškom crkvom na sred Cetinja? Da se nosi u Vlasiju.Nema druge.

monty
Gost
monty

Vlasi nisu Srbi…

Miško
Gost
Miško

A smorili ste više s tim popisom. Neće od tog popisa ništa bit dok korona stoluje.

A svakim danom koliko vidim sve veću i veću nesposobnost Krivokapićevih pijuna, nije me više strah ičega.

Preuveličaste ih, to su sve samo ne genijalni mastermind-ovi

Makita
Gost
Makita

Nista nije preuvelicano, nego cak naprotiv sve
rade ispod stola. Sve ove godine tiho skrnavili
CG istoriju, i to ne samo popovi vec i pojedinci
iz drzavnog aparata

Marina
Gost
Marina

Misko Grijesis. Radi se o nemoralnim,beskrupuloznim,nekulturnim mediokritetima, koji sve rade mufljuski i pokvareno i zato ih treba drzati na oku. To su horde destruktivnih ekstremnih desnicara spremnih na sve jer su toliko bezvrijedni da nemaju sto da izgube. Regrutovani su iz redova izbjeglica koje su 90- tih prigrlili i zastitili i u CG i Vojvodini a oni se oduzuju tako… Više »

Jastreb
Gost
Jastreb

Moraju tako nece priznat nikad da su nastali od nas i jos nekih naroda

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Njegoš nije negator Crnogorstva (a samo se na Njega pozivaju). Njegoš je “Jedini” stub na kojima stoji naš identitet. A ova vlast što tobože čuva Crnu Goru dozvolila je da joj njeni koalicionim partneri javno govore da je On genocidan. I da im iznlokidsju da Njegoš dobije jedan jedini dan kao praznik u Crnoj Gori. Vele samostalnoj (evo vidimo) i… Više »

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

ako ti se ne sviđa, ti izađi!!
(čuš ovog df bota kako spinuje providno, njegoš “jedini stub indetiteta” 😂😂😂😂)
lele nama za tobom zabjelo.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Vi ste ti koji se žale, tom logikom, izađite vi…naravno figurstivno mislim. A što se Df-a tiče, to je “jedina” partija za koju mislim da je gora od Dps-a. Ovo su principi što ja pričam, borite se za Crnu Gori a Gusle na planini su vam “provokacija”, niste se uspjeli izboriti da Njegoš dobije jedan dan u CG kao praznik… Više »

Edw
Gost
Edw

Njegos nije bio genocidan. Ali genocidni su ga zloupotrijebili. Bošnjačka partija se ogradila od izjava jednog člana.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Moguće, mada nisam naišao da se neko ogradio od tog stava, a pratio sam. A da li se ogradio neko za ono što je neko Skupštini tražio da se skoloni Krst sa Zastave i sa Grba. Ili da se skloni Krst sa Sat Kule recimo, koji je postavljen kada su Crnogorci prije 150g oslobodili Podgoricu, koji i po zakonu ne… Više »

Sova
Gost
Sova

Krst je na Sahat kuli bio manje od pola njenog postojanja. Ne mora se svako oslobodjenje proslavljati postavljanjem krsta. Može i tabla sa tekstom.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Može, i tabla, pa onda dođu ti kao ti pa traže da se makne, kao ona u Budvi što vama smeta.
A Krst na Sat Kuli je od Oslobođenja, i naravno da ne moraju svuda Krst stavljati.
Ja ne znam ni za jedan sem taj, ajde đe ima još da je stavljen…

Marina
Gost
Marina

Zabjelo
Tvoji komentari su bez identiteta!
Izgleda da ti ne smeta nista i da ti smeta sve.
Kao da imas “domaci zadatak” i kao da sve posmatras kao Eskim sa Arktika.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Da upravo to, trudim se da kažem sve a vi zaključuje, ako niste Eskimi

Fortuna
Gost
Fortuna

Bravo Marina kako si ih procitala👍👍👍👍

Marina
Gost
Marina

Sova
Nema mjesta vjerskim obiljezljima na objektima koji nijesu vjerski.Narocito u multietnickim sredinama.Prema tome,krst i ne treba da stoji na sahat kuli.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

“Marina” , ne znaš puno… Postoji zakon Crne Gore, koji kaže da se ništa ne smije stavljati ni MICATI sa objekata te vrste od 1954g mislim. To je zakon, i o tome se ne raspravlja. Sad tebe neko sa pita što bi ti, pa da li di naivna… Zakonski nema kucanja, upravo zbog toga što bi sad neko makao,, pa… Više »

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Opet traže,svi srbi u jednoj državi,opet prizivaju krv i barut,opet slute nato”kruške”a taman su napravili beograd na vodi,opet slute jad i golgotu,opet ćeraju narod da se kolje,e srbadiju ako opet krenete,zapečatiće te svoju nesretnu sudbinu za navijek!?

Slavica
Gost
Slavica

Ovome nikad kraja,sta je ovo majko mila!

Send this to a friend