Politika

Nastavak razvoja crnogorsko-kineskih odnosa

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović, u svojstvu predsjednika Grupe prijateljstva sa Svekineskim narodnim kongresom, primio je danas ambasadora Narodne Republike Kine u Crnoj Gori, Liu Đina.

Na sastanku su analizirane aktivnosti aktuelnih projekata u Crnoj Gori u kojima participiraju kineske kompanije, posebno radovi na autoputu i vjetroelekrani Možura, a takođe su razmatrani potencijali Crne Gore i prilike za investicije i poslovanje.

Potpredsjednik Gvozdenović i ambasador Đin saglasni su o potrebi usmjerenije saradnje u turizmu, s obzirom da je Kina postala emitivni faktor za svjetski turizam, te da može imati veliki uticaj na dalji turistički razvoj Crne Gore.

Kineski ambasador je istakao značaj potencijala multilateralne saradnje u okviru inicijative „Pojas i Put“ i mehanizma „16+1“, koji mogu da obogate ekonomske odnose i bilateralu Crne Gore i Kine.

U fokusu razgovora bila je i saradnja na parlamentarnom nivou, posebno grupa prijateljstva, imajući u vidu da ovaj format bilateralne saradnje postoji u oba parlamenta i da je u Svekineskom narodnom kongresu u julu ove godine formirana takva grupa sa Skupštinom.

Sagovornici su konstatovali da saradnja na nivou grupa prijateljstva može pomoći u nadogradnji razvoja crnogorsko-kineskih odnosa, sa naglaskom na oblasti ekologije, inovacija, energetike, nauke, kulture i obrazovanja.

Send this to a friend