Politika

NATO cijeni zainteresovanost Crne Gore za misiju u Iraku

FOTO: Profimedia

NATO misija u Iraku otvorena je za sve članice i partnere i rado bismo pozdravili crnogorsko učešće u ovoj misiji, rekao je zvaničnik Alijanse na brifingu u sjedištu NATO-a, koji je bio posvećen ovoj trening misiji. Dodaje da Alijansa veoma cijeni zainteresovanost Crne Gore za učešće u Iraku, piše Pobjeda.

“Misija je otvorena za članice i partnere i već imamo Australiju, Finsku i Švedsku koje u njoj učestvuju. Pozdravili bismo učešće Crne Gore jer imamo odlične odnose sa vašom zemljom, iako naš proces uvođenja članice zna nekada da bude dug”, kazao je zvaničnik Alijanse na pitanje Pobjede o potencijalnom učešću crnogorskih vojnika u ovoj misiji.

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je nedavno da je Crna Gora zainteresovana za učešće u misiji, ali na logističkim pozicijama na aerodromu u Bagdadu, te da je NATO-u upućen dopis sa ovim prijedlogom.

Bošković je tada naveo i da bi u ovoj misiji učestvovali jedan ili dva oficira Vojske Crne Gore.

Na pitanje Pobjede da li je Alijansa i kako odgovorila na prijedlog iz Crne Gore, zvaničnik NATO-a je kazao da ako je Crna Gora dostavila pismo namjere da se priključi operaciji u SHAPE-u, on još nije došao do političkog nivoa odlučivanja, ali je, kaže, siguran da je zahtjev u proceduri.

“Sljedeći korak bio bi da razmotre ponudu koju je dostavila Crna Gora i da procijene da li se time popunjavaju praznine koje imaju. Ako ne, oni će reći ne i ponuditi nešto drugo. Ako da, kontaktiraće Crnu Goru i reći da će ih nominovati za potencijalnog partnera u operaciji. Savjet će reći da, Crna Gora će biti potencijalni operativni partner a onda će proći kroz preostali proces kako bismo imali sve zakonske i finansijske detalje i onda biste bili dovedeni u misiju kao učesnici”, objasnio je sagovornik iz Alijanse.

Navodi i da je misija u Iraku neborbenog karaktera s ciljem izgrađivanja tehničkih sposobnosti.

“Cilj je da obučimo iračke instruktore da podučavaju vlastite ljude, da bi mogli stvoriti nove instruktore i da bi mogli obučavati svoje studente. Iz tog razloga mogli smo ići sa malom misijom. Jer idemo na ciljanu javnost. Kada je taj dio javnosti obučen, oni mogu da se reprodukuju unutar iračkih snaga i pruže podršku iračkim bezbjednosnim institucijama i snagama kako bi pomogli da se izgradi održiva, transparentna, inkluzivna i efikasna struktura nacionalne bezbjednosti”, rekao je zvaničnik NATO-a.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Da je vjecna
Gost
Da je vjecna

Sta bi sa gradnjom aerodroma na Kapino Polje znalise,to nam je jedini spas da nam taj humanitarni nuklearni otpad krenu dovlacit a daje bog klisura imamo djecemo ga sklonit,no Boskovicu moras bit istrajan da gradnja pocne sto prije,od dugovlacenja nema nista

CPC
Gost
CPC

Puno je omladine ne zaposlene na Cetinje junacko,okosnicu nase junacke vojske treba da cine Cetinjani i vjernici nase svete CPC.Boskovicu perjanico Crne Gore morase vodit racuna kose poziva u nasu junacku vojsku i moras vodit racuna da se nasi junaci salju tamo djeje najopsanije,tako se gradi slava Cetinjana i 4 nahije i nase svete CPC

Milo Vujovic CT
Gost
Milo Vujovic CT

Ako Cetinjani nece dobrovoljno i milom treba ih prisilno u patritizam…

wnk
Gost
wnk

Dosta sam ja ratovao u Milovom Ratu za mir, zar sad treba i sina da mi pošalje, ništa manje -nego, u Irak? Neka pošalje svoga i Bošković svoga. Dosta je više vaših obmana i laži, kameleoni. Pola vas je iz te politike učestvovalo u tome ratu i nama ste prijetili zatvororom i gubitkom posla, ako ne odemo urat. Kratko je… Više »

samo kažem...
Gost
samo kažem...

Nijesi ti puške vidio, a ne ratovao za Mila…

wnk
Gost
wnk

Jesema, jesam…prijatelju dragi, no ti si balav, pa o tom nemaš pojma…ali ne što sam junak, nego što sam morao, kad je gospodar i šah mrzio… itd -da se n trošim na gluposti.

Oki
Gost
Oki

Bog i sveta trojica da im pomognu kada ih mudzahidi budu dohvatiliii

botun CPC
Gost
botun CPC

Imali ovih junaka sa Cetinja i 4 nahije Crnogorske dase late svietlog oruzja i stave na raspolaganje saveznicima NATOa…Non stop sam u strahu da opet ne krenu kakvu junacku pjesmu ko 1992….Nije ovo NATO ovo je Montenegrinsko blato a Cucko junastvo

Mevludin H.
Gost
Mevludin H.

Braco Bosnjaci aferim vamga,evo vam jasne slike o stanju vasih zabluda o suverenitetu 2006.Vjekovni Sandzak podieliste a danas docekasmo da nasu bracu ubijaju po islamskim zamljama,nek vam dragi Alah bude od pomoci i oprosta

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Moj dobri Mevlo ko nece brata za brata dobije tudjina za gospodara. Ovim tvojim liderima sam ja koji kazem sto mislim neprijatelj, a prijatelji su im ovi iz DrPS-a koji lazu i vas i nas. Bice kasno za CG i sve koji u njoj zive kad svatimo ko nas je dijelio i zasto. Do tad gledaj kako ti u ime… Više »

Taliban@
Gost
Taliban@

E pa Boškoviću tebe ćemo poslat kao prvog u izvidnicu u Irak,pošto ste mnogo zainteresovani gurat sopstveni nos tamo dje mu nije mesto

Tramp
Gost
Tramp

Sve je to fino,samo se bojim da nam se ne vrati kao po EU metropola,da se neko ne razdere u prepunu Deltu “Alah Uekber” i digne se u vazduh kao osveta za nase ucesce?!

Tragikomedija
Gost
Tragikomedija

Vlast bi to i voljela jer njima odgovara stanje straha,lakse vladaju

Avro
Gost
Avro

Nismo znali da je Crna gora zainteresovana. Baš ste nas prijatno iznenadili. Mi smo zainteresovani da izgradite makar jednu fabriku u Cg. Ne znam da li ćete to odobriti!

Vaka
Gost
Vaka

Posaljite Boskovica u Irak. Ionako se obezbijedio sa poslom oko uniformi sa Turcima.

PRCKO
Gost
PRCKO

Zato smo mi bili protiv ulaska CG u Nato. Moje Dijete sigurno nece ginut za Imperijalizam Amerike .

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

A oće za srpstvo i ruski imperijalizam ?

Send this to a friend