Politika Samit NATO-a okončan usvajanjem zajedničke Deklaracije

NATO nije nikome prijetnja, cilj je bezbjednost i sloboda budućih generacija

Lideri NATO-a konstatuju u zajedničkoj Deklaraciji da su ojačali partnerstva sa susjedima i šire, da potvrđuju posvećenost dugoročnoj bezbjednosti u Avganistanu, da povećavaju saradnju sa Ujedinjenim nacijama te da je napredak bez presedana napravljen u saradnji NATO-a i Evropske unije.

“Posvećeni smo politici otvorenih vrata, koja jača Alijansu i koja je donijela bezbjednost milionima Evropljana. Sjeverna Makedonija je ovdje sa nama danas i uskoro će biti najnoviji saveznik”, piše u Deklaraciji.

Države članice NATO-a navode da posvećuju pažnju širokom spektru novih tehnologija kako bi održale korak sa njima i nastavljaju da povećavaju otpornost svojih društava, kao i svoju kritičnu infrastrukturu i energetsku bezbjednost.

“NATO i saveznici, u okviru njihovih nadležnosti, su odlučni da osiguraju bezbjednost naših komunikacija, uključujući 5G, prepoznajući potrebu za oslanjanjem na bezbjedne i otporne sisteme. Proglasili smo svemir za domen operacija NATO-a, prepoznajući njegov značaj za našu bezbjednost i suočavanje sa bezbjednosnim izazovima, u skladu sa međunarodnim pravom. Povećavamo broj alata za odgovor na sajber napade i jačamo našu sposobnost da se pripremimo, da odvratimo i da se odbranimo od hibridnih taktika koje nastoje da podriju našu bezbjednost i bezbjednost naših društava. Jačamo ulogu NATO-a u oblasti ljudske bezbjednosti. Prepoznajemo da sve veći uticaj Kine i njenih međunarodnih politika predstavlja i šansu i izazov, što moramo da sagledamo zajedno u okviru Alijanse”,  zaključuje se u Deklaraciji.

Lideri zemalja NATO-a na kraju Deklaracije usvojene u Londonu konstatuju da je Alijansa u izazovnim vremenima jača, a stanovništvo država članica je bezbjednije.

“Naša veza i zajednička posvećenost garantuju naše slobode, naše vrijednosti i našu bezbjednost već 70 godina. Naše današnje aktivnosti imaju za cilj da obezbijede da je NATO garant ovih sloboda i vrijednosti i bezbjednosti budućih generacija”, zaključuje se u Deklaraciji koju su u Londonu usvojili lideri država članica NATO-a.

M.D. 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sever
Gost
sever

Doći će vama crni petak. Ja vi jamac

NA KOLJENA
Gost
NA KOLJENA

pred SRBE NATO zlikovci

Dzordz
Gost
Dzordz

Niko nije napao ni jednu drzavu clanicu Nato -a, pa se pitam sto toliko ratista u svijetu u kojima isti ucestvuju. Mozda sire demokratiju.

Kobiljido
Gost
Kobiljido

Ahaaaaaa ovo je zivi zvek,dabogda nas ubijedili daste nam cokolade s nebesa bacali satrlise dabogda

Kotoranin89
Gost
Kotoranin89

Znamo,mi zemlje bivse Jugoslavije smo najbolji primjer za to.Nema veceg dokaza od nas koliko ste miroljubivi,mozda ste nas okupirali ali nam sjecanja oduzeti ne mozete.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Fašisti

Send this to a friend