Politika

NATO ove godine neće testirati crnogorsku Vojsku

NATO ove godine neće testirati sposobnosti crnogorske vojske jer njeni pripadnici u godišnjim planovima nijesu dodijeljeni snagama Alijanse za gotovost,  saopšteno je Pobjedi iz NATO-a u odgovoru na pitanje da li će Alijansa testirati crnogorsku vojsku ove godine, imajući u vidu da slovenački vojnici nijesu prošli standarde NATO, zbog čega je i načelnik Generalštaba podnio ostavku.

“NATO saveznici su sami odgovorni za svoje vojne snage kada je u pitanju ispunjavanje standarda koje su postavile Savezničke komandne operacije (ACO / SHAPE), koje nadgledaju sve misije, operacije i aktivnosti pod vođstvom NATO”, saopštio je Pobjedi zvaničnik NATO.

Iz NATO objašnjavaju da se programi evaluacije vode na nacionalnoj osnovi.

“Jedino kada vojska iz zemlje članice podliježe procjeni NATO je onda kada je dodijeljena NATO snagama za gotovost, kao što su, na primjer, NATO snage za reagovanje i vođstvo pod nazivom Zajednička radna grupa vrlo visoke gotovosti (VJTF). Zbog toga su slovenačke snage testirale NATO evaluatori. Isti princip se primjenjuje i za crnogorsku vojsku. Ove godine nijesu dodijeljene nijednoj od snaga visoke borbene gotovosti NATO”, kazano je iz NATO.

Send this to a friend