Politika SJEVERNOATLANTSKI SAVEZ POMAŽE DRŽAVAMA ČLANICAMA U BORBI PROTIV SAJBER OPASNOSTI

NATO šalje kontrahibridni tim za podršku u Crnu Goru

Prvi NATO kontrahibridni tim za podršku koji će se baviti hibridnim prijetnjama biće upućen u Crnu Goru to se navodi u tekstu portala Politiko.eu koji se bavi “hibridnim shvatanjima” u današnjem okruženju, piše Pobjeda.

U julu 2018. godine, čelnici NATO-a saglasili su se da osnuju kontrahibridne timove za podršku, koji saveznicima na njihov zahtjev pružaju prilagođenu pomoć u pripremi protiv hibridnih aktivnosti i reagovanju na njih.

“EU jača saradnju sa NATO, transatlantskim savezom koji je tokom poslednjih nekoliko godina pojačao svoje akcije u borbi protiv hibridnih prijetnji. Testiraju se takozvani “kontrahibridni timovi za podršku”, uključujući i prvi koji će biti raspoređen u Crnoj Gori, navode diplomatski izvori,” piše Politiko.

Iz NATO su Pobjedi potvrdili da se će ovi timovi biti upućeni u zemlje članice, ali nisu precizirali da li će prvi takav tim biti upućen baš u Crnu Goru.

“Timovi za podršku protiv hibridnih sistema predstavljaju novo sredstvo Alijanse da pomogne saveznicima u saznanjima kako da se što bolje pripreme i odbrane od hibridnih prijetnji. Ovaj koncept je još uvijek u fazi razvoja. Još se biraju nacionalni stručnjaci, a oni koji su izabrani prolaze obuku. Detalji o raspoređivanju ovih stručnjaka u pojedine savezničke zemlje još se finaliziraju”, kazao je Pobjedi NATO zvaničnik.

Politiko navodi da se u narednim mjesecima i godinama očekuje se da EU ocijeni i poboljša svoje mjere protiv dezinformacija i miješanja u izbore, mješavinom tvrdog i mekog zakona.

“Savjet EU je nedavno stvorio novu, stalnu diplomatsku grupu za nadgledanje i reagovanje na “hibridne” prijetnje poput dezinformacija, lažnih vijesti i pokušaja miješanja u izbore. Finski predstavnici, koji predsjedavaju Savjetom EU do kraja godine, takođe su istakli tu temu u svom strategijskom dokumentu početkom ove godine. Novi šef Komisije Ursula von der Leien već je rekla u svojim političkim smjernicama da ima za cilj da predloži “Akcioni plan za evropsku demokratiju” koji će se “baviti prijetnjama spoljnih intervencija na naše evropske izbore”, uključujući zaštitu od dezinformacija i miješanja”, piše autor članka u Politiku.

Crna Gora je ove godine usvojila Strategiju nacionalne bezbjednosti, u kojoj se, između ostalog navodi da je globalno bezbjednosno okruženje kompleksno i izloženo nepredvidivim promjenama kao i intenzivnom uticaju globalizacijskih trendova. Karakterišu ga, dominantno, nekonvencionalne, asimetrične i hibridne prijetnje, navodi se u usvojenom dokumentu. Iako je vjerovatnoća za izbijanje konvencionalnih sukoba u regionu mala, kako se ističe, oni se ne mogu u potpunosti isključiti.

“Kao posljedica smanjenja vojnih efektiva u regionu, integracije Crne Gore u NATO, ukupnih integracionih procesa u regionu i razvijanja politike povjerenja, saradnje i partnerstva, opasnost od vojne prijetnje Crnoj Gori danas je značajno smanjena, ali se u budućnosti ne smije zanemariti”, ocjenjuje se u strategiji.

U maju ove godine, Crna Gora je postala 22. članica Evropskog centra izvrsnosti za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama (Hybrid CoE). Najmanja balkanska država priključila se strateškom, ekspertskom forumu saveznika iz NATO-a i Evropske unije, što bi trebalo da joj pomogne u postavljanju nacionalnog štita od hibridnih uticaja tzv. trećih strana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mamina maza
Gost
Mamina maza

“””ali se buducnost ne smije zanemariti,,,”””🤣🤣🤣🤣🤣cija 🙄🙄🙄🙄🙄

Toliko.
Gost
Toliko.

Bolje u Pakt nego u lance. Da bude slobodna Crna Gora od prikrivenih okupatora.

Toliko.
Gost
Toliko.

Ako budu uspjesni, bice to velika pomoc Crnoj Gori.

Onaj drugi
Gost
Onaj drugi

Ova je realna priča. Što prije da naš narod i poslanici razumiju da moramo preživjeti pokušaje okupacije Crne Gore, odnosno poništavanje nezavisnosti, to bolje. Vjeroispovjesti i kulturološki identitet su najčešće prvi objekti napada u takvim ratovima.

Velja gora
Gost
Velja gora

Dok citam ovaj tekst svo vrijemo mislim da se radi o poljoprivredi i brizi NATOa da Crna Gora ne sadi ruske hibride kukuruza i cvekle te da komzumacijom istih ne prorade proruske emocije kod naroda..
Nedaj boze…te oni poslase
Kontrahibridne timove za podrsku
Kukala nam majka…

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

kakp cetnici predstavljaju nato i eu kao propale zlocinacke org …..i svakog ko ih podrzava u cg gori kao izdajnika….hahahaha ….kao vlast je to na silu ….sad 80 posto gradjana podrzava nezavisnost put u nato i eu voli svoj jezik grb zastavu crkvu himnu ….cetnicka propaganda polako ide u proslost…gledajte sto se srbiji desava zbog takve politike da nisu pozvani… Više »

Peruta
Gost
Peruta

Kud smo ovo mi krenuli žalosna nam majka? Štite nas od hibridnog rata isti oni koji su izazvali pravi rat u bivšoj Jugoslaviji,oni koji su obučavali ustaške i albanske teroriste u svojim kampovima i legijama stranaca. Da li je naše mjesto s njima i među njima? Možda ne bi bilo odmet čuti mišljenje građana,a ne srljati u propast radi par… Više »

Mamina maza
Gost
Mamina maza

Zar postoje gradjani C.G.

Boka
Gost
Boka

Protiv koga ce se ovaj nato borit u Cg? Protiv 70% gradjana?

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Ne nego protiv 20% izdajnika koje pomazu Srbija i Rusija.

Garo
Gost
Garo

Moze li se u pet prostoprosirenih recenica napisat sta je ovo i cemu se radi.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Radi se o tome da se nece dozvoliti domacim izdajnicima, koji su pomognuti od strane nekih drzava, da rade o glavi Crnoj Gori. Da ce se NATO umjesati. Razumijes li sad?

Miljo od Ko
Gost
Miljo od Ko

Sve mudre glave 🤣🤣🤣🤣

Garo
Gost
Garo

Hvala ti Duko. Sad sam mnogo pametniji.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Tako je!!! Vrijeme je da se stane za vrat slugama Srbije i Rusije koji bi da satru Crnu Goru.

Miljo od Ko
Gost
Miljo od Ko

Bog ti pamet prosvijetlio

Miljo od Ko
Gost
Miljo od Ko

Bilo bi dobro da cujete I NAUCITE
DIJECIJU pjesmu

SAMO DA RATA NE BUDE 🎵🎶🎵🎶🎵
LUDILA MEDJU LJUDIMA 🎵🎶🎵🎶🎶
VELIKI NUDE ZABLUDE
PLASE NAS RAZNIM CUDIMA 🎵🎶🎵🎵🎶
I SVAKOJ BAJCI NAUDE
🎵🎶🎵
DA RATA NE BUDE 🎵🎶🎶🎶🎶

Bokelj
Gost
Bokelj

E kuku onom kome ste vi pomogli…

Skakavac u rupu
Gost
Skakavac u rupu

Pijuuuuuiiing bummmmm 🤣🤣🤣🤣

🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Daleko ni kuca od vas !

Bager
Gost
Bager

Pa, sto ste se primakli, El Grdo?

🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Da srusimo bager

Send this to a friend