Politika

NATO vježba: U Norvešku idu 33 pripadnika Vojske Crne Gore

Vojska Crne Gore učestvovaće sa 33 pripadnika na velikoj NATO vježbi Trident juncture 18, koja će se realizovati od 25. oktobra do 7. novembra u Norveškoj.

Vježba se realizuje najvećim dijelom na teritoriji Norveške, na kopnu, moru i u vazduhu
Glavni dio crnogorskih snaga je pješadijski vod od 27 pripadnika, kojim komanduje poručnik Nikola Popović, a koji će biti u sastavu Slovenačke čete.

“Po jedan pilot, logistički podoficir i vojni policajac biće u sastavu slovenačke eskadrile, u komandi slovenačke logističke čete, odnosno u slovenačkoj četi vojne policije, dok će dva štabna oficira biti u komandi italijanske brigade. Jedan oficir biće zadužen kao ocjenjivač – kontrolor tokom vježbe”, kaže se u saopštenju.

Pješadijski vod je iz sastava Prve pješadijske čete iz Nikšića. Sva pripadajuća oprema je iz Prve pješadijske čete, kao i četiri vozila, koja su već upućena brodom za Norvešku.

“Jedinica je opremljena svom potrebnom opremom za ekstremno hladne uslove i spremna za realizaciju zadataka na planinskim terenima u hladnim uslovima”, kaže se u saopštenju MInistarstva odbrane.

Vježba TRIDENT JUNCTURE 18 realizuje se najvećim dijelom na teritoriji Norveške, na kopnu, moru i u vazduhu, ali će obuhvatiti i dio teritorije Islanda, kao i vazdušni prostor Finske i Švedske.

Na vježbi će učestvovati oko 50 hiljada vojnika iz oružanih snaga 31 zemlje, od čega je 29 članica NATO, uz Švedsku i Finsku, kao bliskih partnera NATO. Učestvovaće više od deset hiljada vozila, oko 150 aviona i 70 brodova koji će biti locirani u Sjevernom Atlantiku i na Baltičkom moru.

Vježbom komanduje admiral Džejms Fogo, komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, koja je odgovorna za vođenje vježbe.

“Cilj ove, najveće NATO vježbe posljednjih godina, jeste da testira koncept kolektivne odbrane Alijanse”, navodi se u saopštenju.

Prethodna vježba TRIDENT JUNCTURE održana je prije tri godine, na teritoriji Italije, Španije i Portugala. U njoj je učestvovalo oko 36 hiljada vojnika.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Siki
Gost
Siki

Osvjetlajte nam obraz dje god odete. Nemojte da se kao neki iz nase okoline stidimo onoga sto ucinjeste. Ponosno pobjedite bez zlocina jer mi zlocine nikad nijesmo ni cinjeli.

Dzuka
Gost
Dzuka

Bravo majstori. Samo se obucavajte d budemo spremni za svaki slucaj mada nam se niko ni ne smije primaci od kad smo u NATO.

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Samo tako crnogorski junaci. Nastavite tradicije casnih predaka koji su vazda branili svoje a nijesu htjeli tudje, stitili nejac kao vi danas u Avganistanu. Ne obrcite se na izdajnike. Sve ih je manje od popisa do popisa a potomci ce ih se stidjeti. Bice obrisani iz rodoslova

Albanac Euro
Gost
Albanac Euro

Grdno ime Pozonovo ne smje kaljat mjesecoslov. Za Egista uprav sliči grom nebesni, sud Orestov! Protumači ove stihove, Čmareviću.

a opet mi krivo
Gost
a opet mi krivo

za male pare imamo riješeno pitanje odbrane, brawo

Shoepack
Gost
Shoepack

Sto saljete vojsku tamo? Posaljite koga od ovih sa biroa sto nemaju posla tamo neka rade.

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Idi ti molim te vidim nemas drugog posla no da olajavas svoju drzavu po portalima

Albanac Euro
Gost
Albanac Euro

Najmanje posla imaš ti, Čmareviću.

Shoepack
Gost
Shoepack

Cmarevicu, kako znas da ja nisam vec u Norvesku? 🙂

Avro
Gost
Avro

Juriš na Rusiju. Poznato je da je handžar divizija bila na Staljingradu. Slijedimo primjer naših predaka!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Tако je. Руси су нам вјековни непријатељи који су наш хушкали на Турке и давали нам новац да купујемо оружје и гинемо бранећи окупаторске цркве умјесто да фино прихватимо ислам у миру. Данас би сви клањали и не би било проблема и подјела. Ето што су нам Руси направили , па то душманин не би.

Enigma
Gost
Enigma

Ostasmo bez vojnika znači,ko ce hilihoptere da vozi Boškoviću 🤣

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Brini se ti za one rashodovane MIG-ove sto vas je Putin velikodusno castio

Bokelj
Gost
Bokelj

Ti si danas dežurni bot izgleda a ? Salama podrigusa i dojc i boli te uvo.

Bokelj
Gost
Bokelj

Bolje da ste sa tih 120 000 € sredili neki vrtić ili školu , ili bolnicu posto vam iste lice kao da su u Somaliji.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Немој тако Да причаш! Црна Гора је лидер у региону и имамо најнапредније здравство и школство у региону и вишак у буџету па је ово једино исправно мјесто за уложити (не потрошити ) ових тричавих 120000€. ако видиш запуштене школе и болнице ти си непријатељ државе и четник ког Руси плаћају Да ровари по ЦГ.

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Putuj za Arilje i Tutin tamo je bolje

Albanac Euro
Gost
Albanac Euro

Ti, Čmareviću, putuj za Norvešku, pa u ime demokratije i za čast Crne Gore preko Norveške granice do Moskve i stići ćeš do najbliže tundre.

Bokelj
Gost
Bokelj

Divljane brdjanski, sta ti nije jasno ovdje ? Je li bolje da su sredili bolnicu neku nego sto bacaju pare na ove bezvezne stvari ? Sta to nije jasno ?

Bokelj
Gost
Bokelj

U brda gore čuvaj ovce .

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Глупо је вишак у буџету трошити улудо и зато браво за ову акцију јер је ово прави начин да се уложи 120000€ вишка новца. Вјерујем да је сваки грађанин ЦГ одушевљен.

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Ne lupaj gluposti, i bez ironije molim, kad pričaš o stvarima koje ne raumiješ ili ne želiš da razumiješ. Ne troše oni nikakav višak novca, nego novac koji je unaprijed planiran za te namjene

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Drago mi je da si uočio da je ovo ironija ali mi je žao što i dalje ništa ne razumiješ. No da si zdravo samo.

Send this to a friend