Politika

Ko je izgubljen u prevodu?

Dvodnevna posjeta lidera Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA Alekse Bečića i Dritana Abazovića Briselu nije dala očekivane rezultate.

Do najavljenog prekida bojkota nije došlo, a ultimatum da se prije povratka u parlament utvrdi datum parlamentarnih i lokalnih izbora u istom danu, udaljio je vlast i dio opozicije od konkretnog dogovora o izbornim uslovima, odnosno o implementaciji izbornih preporuka OEBS-a.

U ovom trenutku je još rano govoriti i o formiranju parlamentarne ad hoc radne grupe koju je prihvatio zamjenik predsjednika DPS-a i premijer Duško Marković, jer je teško očekivati da će DPS prihvatiti ultimatum o utvrđivanju datuma parlamentarnih i lokalnih izbora.

Nije mnogo pomoglo ni pojašnjenje portparolke EU Maje Kocijančić, koja je juče za Pobjedu samo ponovila stav Johanesa Hana da je nužna debata u parlamentu i prepričala stavove Bečića i Abazovića koji su ostali na ultimativnom traženju zakazivanja izbora.

I sada je nejasno: da li su Han i ekipa iz Evropske komisije pogrešno čuli lidere Demokrata i Ure ili pak Bečić i Abazović pokušavaju da se zaogrnu plaštom bjanko podrške iz Evrope i tako pokušaju da izbore bolje pregovaračke pozicije u Crnoj Gori? Ili su možda i Han i domaći opozicioni lideri pomalo izgubljeni u prevodu? Sredinom juna stvari nijesu tako izgledale.

Nakon što je najavljeno da se većina opozicionih poslanika vraća u parlament, 13. juna Bečić i Abazović su na vanrednoj konferenciji za medije objelodanili plan za “prevazilaženje složene političke i institucionalne krize u Crnoj Gori”. Istina, ni Bečić ni Abazović nijesu pojasnili o kakvoj je političkoj i institucionalnoj krizi riječ, budući da su u međuvremenu redovno održani lokalni i predsjednički izbori uz učešće svih relevantnih političkih faktora pa i njihove koalicije. Kao i to da Vlada i parlament funkcionišu u punom kapacitetu jer je u bojkotu manje od 15 odsto ukupnog broja poslanika u Skupštini.

Nakon objave plana kojem su u međuvremenu promijenili ime i umjesto kriznog nazvali ga “Plan izbornih reformi”, tvitovima brzinom svjetlosti su se oglasili evropski komesar za proširenje Johanes Han, američka ambasada i Delegacija EU u Podgorici. Najefektniji je bio ipak tvit Hana koji je proglasio Bečića i Abazovića “liderima crnogorske opozicije”.

“Pozdravljam što su lideri crnogorske opozicije Aleksa Bečić i Dritan Abazović najavili postepeni povratak u parlament. Svi politički akteri u demokratskim institucijama treba da se uključe konstruktivno u debate i reforme. Radujem se diskusijama sa Aleksom Bečićem i Dritanom Abazovićem u Briselu početkom naredne sedmice”, naveo je Han na Tviteru samo par sati nakon konferencije za medije dvojice opozicionara.

Proglašenje Bečića i Abazovića za lidere dobro je zaparalo uši opoziciji u Crnoj Gori.

Han nije politički naivan da ne zna da Bečić i Abazović sa deset od 39 opozicionih poslanika ne mogu biti apsolutni lideri opozicije, ali intencija je bila da se stavi do znanja javnosti, zašto ne reći i vlastima, da je konačno nakon mnogo vremena pronađena proevropska alternativa u Crnoj Gori.

I sve je išlo kako treba. Bečić i Abazović su sa medijskom pompom otišli u Brisel. Čak je u tu svrhu snimljen visokobudžetni spot u kome dvojica opozicionara iz prelijepih briselskih četvrti, vodeći strogo računa da se u gotovo svakom kadru vide zgrade Evropskog parlamenta i Evropske komisije, nabrajaju prednosti članstva u EU optužujući vlast za euroskepticizam.I već prvog dana ih je primio jedan od najvećih zvaničnika EU komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han. I kada se očekivao dogovor o povratku u parlament javnost je naprosto bila zbunjena kontradiktornim interpretacijama i zaključcima sa sastanka.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
emenman
Gost
emenman

Ovo je tipično za EU. Tri osobe, četiri priče.

Popocatepetl
Gost
Popocatepetl

Kako DPS odmah ima problema sa prevodom kad ih potkace iz Brisela. Procackace im Han usi…

Medovina
Gost
Medovina

Lako je za prevod, izgubljeni su oni u vremenu i prostoru.Mada nije ni čudo,kakve su ljudeskare.

Gidra
Gost
Gidra

Prepa se dps od ove dvije munje ne spavaju ka vucic 😀

realan
Gost
realan

mislim da je vrijeme i da su godine na njihovoj strani,pa sad neka shvati kako god hoce

Vaka
Gost
Vaka

Ovi stvarno uobrazili da ih neko za nesto pita. Da sam na mjesto DPS raspisao bih izbore u Septembru i dobio 60% glasova. Ova dvojica i njihove stranke predstavljaju 15% parlamenta, ako i toliko. Ustav se moze mjenjati bez njih. Svi ostali su se vratili

Djoka
Gost
Djoka

Lijepi li su, ciji li su? Jesu li se oni toplo pobratimili?

hahhahaha
Gost
hahhahaha

Njih dvojica ne prestaju da se blamiraju… a sto je ovo.

Jovan
Gost
Jovan

Nije mi jasno šta tražite od Bečića i Abazovića.Prvo ih optužujete što se vraćaju u parlament bez ispunjenih zahtjeva,sada ih optužujete što se ne vraćaju ako se ne ispune njihovi zahtjevi.Ovo je ludio mozga.Na kraju će bit da su oni principijelni i da će se vratiti onako kako su od početka pričali!

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Brzo ćemo viđet ko se izgubio u prevodu i ko ne govori istinu.Ako se formira ta radna grupa kako traže Bečić i Abazović onda nam vi pričate neistine i manipulišete.Šta će vam biti priča ako se prihvati ono što traže Bečić i Abazović??

Lavica
Gost
Lavica

Ova dvojica su izgubljeni kako god da ga prevedeš
😀😀😀😀😀😀

nego sto su
Gost
nego sto su

Hhahahahahahaha. tacno

NBA
Gost
NBA

“LAVICE”,BRAVO! JA SAM DAVNO REKAO DA SU ORGINAL “TOM”I “JERI”.XA,XA

Lavica
Gost
Lavica

A mogli bi proć i kao Paja i Jare -Čkalja
Zasmijavaju ovaj narod 😂😂😂😂😂😂

Djoka
Gost
Djoka

Nemojte se vracati. Dosta je jedan DF

bas tako
Gost
bas tako

Dosta slobodno… i previse.

daga
Gost
daga

Rijeci Becica su “tacne”i “istinite”taman onoliko koliko i njegov rad-cisti PLAGIJAT-evo se ceka da se oglase univerzitet Crne Gore(trenutno je “kocnica”Lakicevic mentor Becica)koji je pokusao “objasniti”da je njegov rad ispravan,taman toliko Lakicevicu koliko si i ti bio “ispravan”kao direktor Poreske Uprave Crne Gore,dje si debelo “surovao”sa vlasnicima Vijesti oko naplate poreza,za uzvrat si DEBELO PODMAZAN EURIMA od Ivanovica i Perovica,i… Više »

Boli ....ac
Gost
Boli ....ac

DAGa koji si ti fakultet zavržio kad si već provalio da je plagijator.Malo objektivnosti pa makar malo ne bi ti škodilo

Kolega
Gost
Kolega

daga je bio šofer, pa su ga zaćerali u penziju, sad krati vrijeme bisti politiku

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ne mora bit profesor da vidi da je nešto prepisano. Pa i ovi koji su pisali te radove su se javili. Nemaju oni ništa protiv Bečića ali im vjerovatno smeta to što je uradio. A njih dvojica, nijesu samo izgubljeni u prevodu, nego i u vremenu i u prostoru.

Sanjica
Gost
Sanjica

A koliko se ti razumiješ u plagijate, stručnjače?!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nije prekomplikovano. Ako se nešto koristi što je već napisano, mora se obilježiti i pojasniti u fus noti. Bečić je to imao. Ali imao je veliki dio rada (oko 40%) koji je prepisao a nije naveo da je to napisano. A i ti znaš da je prepisao no ga braniš zato što srbuje.

Sanjica
Gost
Sanjica

Nema to veze sa srbovanjem ili turkovanjem, to je stručna tema! Da te malo edukujem, ako autor izučava neku temu za diplomski, i to iskoristi za magistarski, a ne navede samog sebe, to program prepoznaje kao plagijat.Takodje, ako autor1 navede tekst koji je autor2 “plagirao” od autora 3, iako u fusnoti navede autora 2, program to prepoznaje kao plavijat autora1…ima… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Sve je to Sanjice vjerovatno tako. Ali da se mi vratimo na Malog Aleksu. Ako neko nešto prepiše od Srbina i Hrvata, kao u njegovom slučaju, to se prepozna kao plagijat. Još ako se te osobe pobune zbog toga sve je jasno. Tako da mi nije jasno, što ga braniš, kad ga odbranit ne možeš.

Sanjica
Gost
Sanjica

Ja govorim o stručnoj tematici ali izgleda ti funkcionišeš samo u okvirima Srbin-Hrvat-Crnogorac i sve svodiš samo na to! A pošto ti, očigledno, za teme koje zahtijevaju bolje poznavanje materije nemaš kapaciteta, moj savjet ti je da se ne upuštaš u nepoznato. Možda si čuo izreku : “Obućaru, ne idi dalje od cipela”. Parafraziram je, ali je suština tu.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Srbin-Hrvat su tu samo zbog toga što je Mali Aleksa mislio, da ga neće ufatit, ako izađe iz okvira Crne Gore. Dobro je što i ne pokušavaš da opravdaš što je uradio ali je glupo što misliš da je manje kriv ako pokušaš mene da uvrijediš. Zato ni ti ne ideš dalje od cipela.

z d
Gost
z d

Ovi lažu više od Meda.

Siki
Gost
Siki

Stvarno sam zabrinut za buducnost Crne Gore. Dobro je da se vlast smjenjuje s vremena na vrijeme. Cini mi se da samo u Svedskoj, Meksiku i Japanu od demokratskih zemalja se vlast duze nije mijenjala. Medjutim kad vidim sta rade kao opozicionari i kako vladaju u gradovima u kojima su dobili vlast a pogotovo koliko su demokraticni unutar svojih stranaka… Više »

xyz
Gost
xyz

I ja sam zabrinut za Švedsku i Japan.

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Nek se ne vrate do parlamentarnih izbora a i tada neka ne ulaze pa im makar plate za nerad davali. Ljepse je ovako.

ena
Gost
ena

Ljepse ih je ne gledat. hahaha

Nikšić
Gost
Nikšić

Hana niko ništa ne pita zato ih je on i primio.

Ve$a
Gost
Ve$a

Vala ti se ovaj Han nešto dobro zamjerio.

ash
Gost
ash

Neces plagijatore i prikriveni cetniku na vlast pa makar svi glasali prave cetnike iz DF-a, za tebe su moralne gromade i ljudine

daga
Gost
daga

tacno tako -ash- Ravnogorac Dritan u svom Ulcinju dozivljava toliko neprijatnosti,da po noci dolazi kuci i u cik zore “bjezi”iz Ulcinja.Ljepote.

Send this to a friend