Politika

Neki bi da idu u Brisel, drugi prizivaju Moskvu

Janjić

Politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocjenjuje da zahtjev predstavnika pokreta “Odupri se 97000 da što prije odu u Brisel i razgovaraju sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom predstavlja jasnu želju da internacionalizuju svoje zahtjeve.

“Pretpostavljam da misle da bi im odlazak u Brisel doveo do ojačavanja njihovih pozicija, u eventualnim razgovorima o uslovima za izbore. Drugo, ako vi djelujete u jednoj državi, koja je legitimno i legalno postala članica NATO-a, morate imati neku vrstu evroatlantske legitimacije, kaže Janjić.

Predstavnici pokreta “Odupri se 97000” prije dva dana su razgovarali sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori Aivom Oravom i tom prilikom saopštili da će insistirati sastanak sa Hanom, kako bi ga upoznali sa akcijama koje preduzimaju, a koja se tiču “Sporazuma o budućnosti”.

Prema Janjićevim riječima, jasno je da čitav otpor organizatora protesta i opozicije nastao na priči protiv NATO-a.

“Pitanje je koliko Evropska unija u ovom momentu želi previše da se miješa u unutrašnje političke odnose u Crnoj Gori, koja nije ozbiljno destabilizovana”, naglašava Janjić.

Upitan kako komentariše određene zahtjeve nekih partija koje podržavaju proteste da bi trebalo tražiti podršku i u Moskvi, Janjić kaže da stranke koje podržavaju proteste nikad nisu ni krile dobre odnose sa Rusijom.

“Pitanje je i ko su ti novi glasovi koji se javljaju i da li se oni pojavljuju kao neki samozvani kontrolori u ime Moskve. Možda, jednostavno, žele da zauzmu taj proruski prostor, ali ne vidim da je to neki ozbiljni događaj”, kaže Janjić.

Komentarišući to što u subotu neće biti protesta u Podgorici, kao i to što organizatori protesta žele da raznim najavljenim i nenajavljenim akcijama, na novi način izvrše pritisak na vlast, Janjić kaže da svaki protest ima svoju dinamiku, te da nema recepata.

“Ako su imali u obzir ono što se može desiti u Beogradu, mislim da ta procjena nije neracionalna i da govori o tome da ti ljudi pokušavaju da kontrolišu situaciju i izbjegnu eventualne rizike od radikalizacije”, ističe Janjić.

Prema njegovim riječima, bilo bi dobro da organizatori protesta i opozicija shvate da je potrebna duga i borba sredstvima, koja neće dijeliti javnost i koja će sve veći dio javnosti pridobijati za njih.

“To bi bila dobra odluka. Sada ćemo vidjeti koja su to sredstva kojima oni zaista žele da nastave borbu za svoje ideje”, zaključuje Janjić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
erdogan
Gost
erdogan

Janjic je ovo napisao gratis. Sve otislo Dzeksonu za ovu nedjelju. Ali Djonovic Jos nista ove nedjelje govorio nije pa ce on zakljuciti

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

A evo nam i Janjića

EL_Gordo 🇲🇽
Gost
EL_Gordo 🇲🇽

Stari placenik rezima

Pioniri
Gost
Pioniri

Hahahahaha sto radi sluzba ovo ponekad izgleda nerealno.

Misko
Gost
Misko

Kad se samo sjetim mitinga DPS u Moraci i govora sadasnjeg premijera Markovica sav se najezim.Dalje ruke od Crne Gore…Mi smo davno na putu evro-atlantskih integracija.

Sociolog
Gost
Sociolog

Ne ponižavjte se Cdm sa bajkama ovih plaćenika. Raspitaj se u Beogradu ko je ovaj

Sociolog📝
Gost
Sociolog📝

Zasto bi nas bilo briga za misljenje BG.

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Tamo si, raspitaj se, pa nam javi.

Mahal
Gost
Mahal

Dva lokvanja oko panja! Sjedi Janjiću… 1

Petokraka TG
Gost
Petokraka TG

Daj Janjicu konkretan odgovor ko kosi a ko vodu nosi i ko je buduca vlast.

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

A sta ce se to desiti u BGD “analiticaru” da nece mozda srusiti vlast ,prije ce biti da se nece desiti nista jer su protesti dirigovani sa strane nebi li opozicija malo ojacala ali kako kad je vode propali likovi bez ideje i cilja kao i ovdje manje vise. Ne branim vlast mislim da je nesposobna ali tenutno ima takozvanu… Više »

Dragutin
Gost
Dragutin

Baš uopste ne braniš vlast.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Objektivno ,svaka cast ovom analiticaru.ne slazem se da je legalan i legitiman ulazak u nato,ali to nam je sto nam je.i ove teorije zavjera o rusiji su bjezanje od sopstvenih problema u cg i nesposobnost resavanja krize.najlakse je okriviti nekoga za svoje neuspjehe.

KLM
Gost
KLM

Ja nebih nidje iz Crne Gore eto dajte mi deset puta manje od vasih plata i bicu serecan.
O tome ne razmisljate samo su vi u glavi Moskva itd

Kemo
Gost
Kemo

I pismenost, ponekad…

Send this to a friend