Politika Poslanik DPS Mihailo Anđušić o izmjenama Zakona

Nelegalno finansiranje kampanja kažnjavaće se i zatvorom

Jedna od najznačajnijih novina koje donosi novo zakonsko rješenje o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja odnosi se na potencijalne izmjene Krivičnog zakonika, kako bi se neke od nelegalnih radnji u okviru finansiranja političkih kampanja krivično sankcionisale, odnosno kažnjavale zatvorom, saopštio je danas poslanik Demokratske partije socijalista Mihailo Anđušić.

Kako je istakao, u okviru Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Radna grupa 5, koja se bavi Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, marljivo je radila u prethodnom periodu i rezultat toga jeste prednacrt zakona koji danas imamo i u okviru koga smo donijeli niz noviteta i niz izmjena.

“U svemu tome veliku pomoć su nam dali akademska zajednica i NVO sektor, koji su zajedno, kao članovi radne grupe, sa nama radili na ovom zakonskom rješenju, a i niz državnih institucija kod kojih bih zaista izdvojio Agenciju za antikorupciju i Državnu revizorsku instituciju. Ono što je predstavljalo suštinu našeg rada i smjernice koje su nam bile pretpostavka za kvalitetan rad su preporuke OEBS-a i ODIHR-a iz izbornih procesa 2016. i 2018. godine”, naglasio je poslanik DPS.

Sa zadovoljstvom, rekao je, može konstatovati da su te smjernice u potpunosti ispoštovali, što je bio i zaključak ovih dana na sastanku sa ekspertima ODIHR-a.

“Ostaje, naravno, u periodu koji je pred nama, da dodatno unaprijedimo neke od smjernica koje su nam dodatno dali i da ovo zakonsko rješenje zajedno sa opozicijom, nevladinim sektorom i akademskom zajednicom učinimo još kvalitetnijim”, poručio je Anđušić.

Partije što manje da se finansiraju iz državnog budžeta

Ističe da novo zakonsko rješenje donosi na desetine izmjena.

“Izdvojio bih one koje se odnose na jasno odvajanje izborne kampanje od redovnog funkcionisanja političkih subjekata. To je bila jedna od osnovnih preporuka OEBS-a i ODIHR-a. Takođe, imamo dio koji se odnosi na inicijativu nevladinog sektora i saglasje svih članova radne grupe da se stvara tendencija da se političke partije što manje finansiraju iz državnog budžeta, a da se sa time povećaju privatni izvori i donacije finansiranja, te smo stoga donacije od strane fizičkih lica povećali sa 2.000 eura na 5.000 eura, a donacije od pravnih lica povećali sa 10.000 na 20.000 eura”, naglasio je.

Anđušić je ocijenio da su postavili dobru osnovu kako bi u narednom periodu donijeli kvalitetno i moderno zakonsko rješenje koje će suštinski unaprijediti finansiranje političkih subjekata i izbornih kampanja.

8

avatar
1000
8
0
0
 
8
vekiŠćepan majušniKomitaBar_pamtiLiberal
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
veki
Gost
veki

laže Zećo. što ne kaže kome će poslat revizore

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

A sve ostale vaše svakodnevne mahinacije lopužanja korupcija štete u privredi zdravstvu….itd to će se nagrađivati funkcijom kao i do sad !? tebi veruje samo onaj ko mora – kome milo naredi i niko više – valjda nema toliko glupih i naivnih u crnoj gori !

Komita
Gost
Komita

A sto ce njima tolike pare ? Zale se opozicionari kako se ne moze kampanja voditi s malo para a niko od njih nikad za zivota ni trafiku vodio nije a ne kakvo preduzece

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Ne more ,treba ulagati u marka milacica da se popne sa 0,2% na 0,3%

Liberal
Gost
Liberal

Ne treba da se partujama koje jedva cenzus prelaze daju ikakve pare za kampanje. U sta ce to da nas ubijede ? Da treba da ih glasamo jer ce oni sa jednim odbornikom ili poslanikom cudo neko da naprave

Stefo12
Gost
Stefo12

Ispitajte ko finansira becicu kampanje u budvi i kotoru ?

M CG
Gost
M CG

Ološ!

Slavko
Gost
Slavko

A koverta Miga Stijepovica?

Send this to a friend