Politika

Nema kazni za isticanje nacionalne zastave

Vlada

Vlada Crne Gore uputila je u parlamentarnu proceduru Predlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, dok je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) zaduženo da na narednu sjednicu dostavi na razmatranje izmjene akta o javnom redu i miru.

<<<Vlada parlamentu uputila Prijedlog zakona o naconalnim simbolima<<<

Izmjene ovih zakona odnose se na predlog potpredsjednika Skupštine i poslanika koalicije “Albanci odlučno” Gencija Nimanbegua da se ukine zakonska odredba kojom je predviđeno da se građanin koji na javnom mjestu istakne ili upotrijebi zastavu, grb ili drugi simbol druge države kazni novčano ili zatvorom, piše Dan.

Danu je pojašnjeno da su predložene izmjene zakona u vezi sjednice koja je održana 27. decembra prošle godine, kada je Vlada dala pozitivno mišljenje na predlog izmjena Zakona o javnom redu i miru, koji je podnio poslanik Nimanbegu.

On je tražio da se iz člana 23 zakona izbriše stav 4, a u mišljenju koje je Vlada uputila parlamentu krajem prošle godine se navodi da bi se time omogućilo da fizička lica na javnom mjestu ističu ili upotrebljavaju zastavu, grb ili simbol druge države bez sankcionisanja.

“Uzimajući u obzir da je Crna Gora prepoznata kao multietnička i multikulturalna, kao i turistička država, gdje su svi građani slobodni i ravnopravni, bez obzira na vjersku, nacionalnu i političku pripadnost, i da se tokom i van sezone ističu zastave stranih zemalja, smatramo da će se na ovaj način izbjeći diskriminacija fizičkih lica koja ističu zastavu, grb ili simbol druge države na javnom mjestu”, navodi se u ranije objavljenom mišljenju.

U tom dokumentu je navedeno da Vlada podržava predlog zakona koji je Skupštini podnio Nimanbegu, s tim što je podnijela više svojih amandmana na predloženi tekst.

Amandmanima na zakon predložen je član kojim se propisuje da će se pravno lice koje na javnom mjestu, putem oglasnih i reklamnih objekata i panoa, objavljuje neprimjerene i obmanjujuće sadržaje koji izazivaju uznemirenost i negodovanje građana, kazniti za prekršaj kaznom od 2.500 do 15.000 eura.

U Vladinom predlogu se navodi da se neprimjerenim i obmanjujućim sadržajima koji izazivajuuznemirenost i negodovanje građana smatraju: netačno iznošenje i negiranje jasno utvrđenih istorijskih činjenica u vezi Crne Gore, iznošenje činjenica kojima se narušava teritorijalni integritet ili veliča okupacija Crne Gore, saradnja sa okupatorom ili se zastupaju fašističke, šovinističke i nacističke ideje i ideologije.

Propisuje da će se preduzetnik koji učini prekršaj kazniti novčanom kaznom od 500 do 5.000 eura, odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 300 do 2.000 eura, a fizičko lice kaznom od 300 do 1.000 eura ili kaznom zatvora do 60 dana.

U članu 21 zakona predložen je novi stav kojim je previđena zatvorska ili novčana kazna od 250 do 1.250 eura za lice koje prilikom izvođenja državne himne, sjedenjem, zviždanjem, stvaranjem buke ili na drugi način remeti javni red i mir i na taj način izazove uznemirenost, negodovanje ili ugrozi spokojstvo građana.

Bez podrške poslanika vladajuće koalicije

Izmjene i dopune zakona o javnom redu i miru nijesu prihvaćene krajem prošle godine u parlamentu. Nakon rasprave, predlagač je odustao od odredbe da se kažnjava iznošenje „netačnih istorijskih podataka”, a kasnije je zakon pao u cjelini jer je protiv bio poslanik vladajuće koalicije i lider Liberalne partije Andrija Popović.

Takav stav je obrazložio tvrdnjom da se moraju poštovati simboli države Crne Gore i da sa takvom odredbom ne može biti kompromisa, te da je protiv rješenja da se nacionalni simboli drugih država ističu bez kazne.

Popović se izjasnio protiv zakona, iako je bilo očekivano da će DPS obezbijediti podršku za ovaj predlog, koji je “pao” u posljednjem trenutku.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Može li mi neko objasniti kako nacionalni simboli građanske države?!

Pravi Rade007
Gost
Pravi Rade007

E sad treba protestovat protiv ukidanja zakona.

Daky
Gost
Daky

U sred podgorice dolaze svatovi za nevjestu vijori srpska zastava kao da smo u Beograd .Crno gorske zastave nema 💔

Slavko
Gost
Slavko

Sad im Albanci diktiraju zakone. Zahvaljujuci DPSU ubrzo nista od Crne Gore nece ostati.

Marko
Gost
Marko

Nema, naravno da nema. Vlast, premijer i presjednik, ovu drzavu i crnogorce ne dozivljavaju kao svoje

Nenad
Gost
Nenad

Grijesis itekako dozivljavaju sve kao njihovo

Zakon
Gost
Zakon

Protiv izmene zakona.

Kojo
Gost
Kojo

Hehehe, šta radi DRPS režim. Pristaće i da se poturče, sado da sačuvaju fotelju.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Iha lijepo će biti viđeti kako se vijore Albanske i Srbijanske zastave.

ziks
Gost
ziks

bijedni kompromis i jos jedna potvrda da ne vladaju situacijom

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ili kažnjavati sve ili nikoga.Bilo to srpska albanska hrvatska pa i one što se vijore sa 4 ocila.

Haris
Gost
Haris

Neka ističe ko što hoće, ali bi to trebalo naplaćivat, recimo 300€ na dnevnoj bazi, pa ko voli nek izvoli.

Gile
Gost
Gile

Treba se zalagati za vecu kaznu.pozdrav za drage sugrađane albanske nacionalnosti!

ROKI
Gost
ROKI

Sada kada je albanac kažnjen mijenjate zakon. Morate. Ma, dajte.

tu sam
Gost
tu sam

dodvorivanje ili narodski receno-supkanje.

kazna
Gost
kazna

Pa nije prvi put da je Albanac kažnjen. Kažnjavani su i u Tuzi i u Ulcinju. Nego treba priču prebaciti na nešto drugo da narod ne obraća pažnju na ovo što rade vlast i opozicija.

Sitting Bull
Gost
Sitting Bull

Bravo ! Treba samo
kaznjavati isticanje crnogorske zastave.

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

HAhaha a kako li ovo Albanci traze a ne ovi djavoli Srbi ? 😀

samo jako
Gost
samo jako

….sramno…izvinite se onome talibanu za ono 300e i procerivanje pa neka opet viori i provocira po cg

Svjefol
Gost
Svjefol

Albanci, sto stalno prevarno razmisljate..?!.. Niko vana, ni bilo kome drugome, ne brani isticanje svoje nacionalne zastave ali uz nju morate postaviti i zastavu Crne Gore. Time iskazujete postovanje prema drzavi u kojoj zivite, a cim vam to smeta znaci da postoje odredjene namjere i da niste iskreni. I ne pravite se blesavi, dosta je toga,

Lipovo
Gost
Lipovo

Zbogom Crna Goro, sada smo svi nacionalisti.

Rašo
Gost
Rašo

Nacionalne zastave mogu se držati i sticati u svojim domovima, nikako na javnim mjestima. Na javnim mjestima se može isticati samo kad dolaze državnici drugih država i to uz Crnogorsku. Sve ostalo treba biti zabranjeno.

brko mali
Gost
brko mali

e vala ako clanovi Vlade nijesu jednoglasn za ovaj Zakon i postovanje drzave i njenih simbola treba nas rasformirat u plemena i nahije i gotovo. Sram ih bilo, ima li ko tamo da ovog Nimambegua mlatne po usima i nauci ga dje se nalazi. Mi nemamo rezervne drzave ka albanci i srbi a svoju ne damo!!!

Rašo
Gost
Rašo

Nije problem isticanja nacionalne zastave, problem je nepoštovanje i omalovažavanje države koja im je dala sve. Tu je problem.

tophm
Gost
tophm

e moja drzavo!

Mario
Gost
Mario

nesrecna drzava,mimo postenog naroda.

Miso
Gost
Miso

Nesrecni su ovi sto za njih glasaju
Ovima je dobro

Send this to a friend