Politika

Nema promjene granica na Zapadnom Balkanu

Vlada Njemačke nije promijenila stav o nepromjenjivosti granica na Zapadnom Balkanu, koji je kancelarka Angela Merkel javno iznijela 13. avgusta, govoreći o teritorijalnim razgraničenjima, što je ponovila i u nedavnom razgovoru sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, odgovoreno je Pobjedi iz Vlade Njemačke.

“Kancelarka Merkel je ponovila da je teritorijalni integritet država Zapadnog Balkana uspostavljen i nepovrediv. Ovo je i dalje stav Savezne vlade. Savezna vlada snažno podržava napore EU da posreduje u održivim rješenjima između Srbije i Kosova”, naglasili su iz Vlade Njemačke.

Kako su naglasili, pregovori o pristupanju između Crne Gore i EU već su dobro napredovali, međutim, pozicija Savezne vlade Njemačke ostaje nepromijenjena-kandidati moraju ispuniti sve uslove prije nego što se pridruže EU.

“Sveukupan napredak pregovora o pristupanju biće posebno određen napretkom u oblasti vladavine prava”, kazali su iz kabineta kancelarke Merkel.

Na pitanje o stavu Njemačke, kada je riječ o kolektivnoj odbrani i dostignućima Crne Gore kao najmlađe članice NATO saveza, iz Vlade Angele Merkel poručuju da je Član 5 vašingtonskog sporazuma osnovni temelj Alijanse.

“Ovaj princip označava jedinstvo i nedjeljivost bezbjednosti Alijanse i njenih država članica. Njemačka potpuno podržava svoje obaveze prema članu 5 NATO sporazuma”, zaključuju u njemačkoj vladi.

<<<Marković i Merkel: Nema promjena granica na Balkanu<<<

Premijer Duško Marković nedavno je boravio u prvoj zvaničnoj posjeti Njemačkoj na poziv kancelarke Merkel, sa kojom je razgovarao o evropskoj perspektivi, granicama na Balkanu, ali i migraciji, odnosno o boljoj zaštiti spoljnih granica.

39 Komentara na "Nema promjene granica na Zapadnom Balkanu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend