Politika

Nema zelenog svjetla za Sjevernu Makedoniju i Albaniju

U Luksemburgu danas ministri inostranih poslova i oni zaduženi za evropska pitanja zemalja članica EU nisu postigli dogovor oko davanja saglasnosti za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i sastanak je završen bez dogovora.

Da na ministarskom sastanku nisu usvojeni zaključci koji se tiču ovog pitanja potvrdila je finska ministarka inostranih poslova, čija zemlja predsjedava EU, Tytti Tuppurainen.

<<<Han: Evropskoj uniji prijeti gubitak uticaja na Balkanu>>>

Neusvajanje zajedničkih zaključaka je posledica tvrdog francuskog stava koji se protivio bilo kakvoj odluci o proširenju na današnjem sastanku.

“Žao mi je što nismo postigli saglasnost. Sastanak je bila prilika da razjasnimo stavove zemalja članica”, rekla je Tuppurainen, istakavši da predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk namjerava da pokrene ovo pitanje na sastanku lidera EU, koji će biti održan u četvrtak i petak, ove sedmice.

Ministarska rasprava održana je u okviru Savjeta za opšte poslove, a u skladu sa preporukom Evropske komisije, koja smatra da su obije zemlje ispunile sve uslove za početak ovog procesa.

Zemlje članice ni u ranijim pokušajima nisu mogle da se uslaglase oko ove odluke zbog tvrdog stava Francuske.

Pariz se, naime, u ovom trenutku protivi bilo kakvoj odluci o proširenju bez prethodnih reformi koje se tiču i načina kako će se u budućnosti pregovarati sa zemljama kandidatima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Trnova ruzica
Gost
Trnova ruzica

Istina u politici mora cekati sve dok nekome ne bude potreba

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Propade Evropska Unija i Balkan š njome 🇪🇺👎

MajskaCrna Gora
Gost
MajskaCrna Gora

Pa se posle cude sto ulaze Kinezi, Rusi, Turci.

Prc CG
Gost
Prc CG

Evo rekoše i za CG isto,nema proširenja.

Mark
Gost
Mark

Ovi jadni Makedonci i i me promjenili i nista. Kosovo dalo demarkaciju i opet nista. EU pocela da malo laze 😀

Podgorica
Gost
Podgorica

Ne treba njima ni slati pozivnicu

Send this to a friend