Politika

Neophodna promjena načina na koji se EU vodi

Nakon izbora za Evropski parlament, koji su počeli juče i trajaće do nedjelje, biće jasnije gdje će se na listi prioriteta Brisela naći proširenje EU, prije svega na Zapadni Balkan. Kandidatkinja italijanske Demokratske partije, Katerina Avanca, TVCG kaže EU treba da učini korak naprijed u smislu reorganizacije, te da se njeni građani s pravom bune i traže veću zaštitu.

Građani Unije ovih dana odlučuju o sudbini zajednice, jer u zavisnosti od njihovog opredjeljenja, mijenjaće se i stvari unutar EU. Mnogi smatraju da ja vrijeme zrelo za promjene.

Kandidatkinja italijanske Demokratske partije, Katerina Avanca, u izjavi za TVCG kaže da je unutar EU neophodno promijeniti način na koji se ona vodi.

“Trebalo bi da se učini korak naprijed u smislu reorganizacije, da se vidi ko je voljan da sjedne za sto za kojim će se odlučivati o procesu daljeg funkcionisanja. Evropska Unija je danas zaglavljena i blokirana, a njeni građani se s pravom bune i traže veću zaštitu,” saopštila je Avanca.

Ovi izbori trebalo bi da daju odgovor i gdje će se naći Zapadni Balkan, da li slijedi nastavak pridruživanja, pauza ili čak preispitivanje te politike i eventualno udaljavanje regiona.

Avanca smatra da će do toga doći onog trenutka kada se funkcionisanje Unije riješi i da će ono vjerovatno biti uslovljeno stavom i ponašanjem pojedinih zemalja koje na određeni način blokiraju Uniju.

“Ako zaista želimo da održimo EU, da joj pružimo šansu i mogućnost da funkcioniše, što je u ovom trenutku više nego neophodno jer s jedne strane imamo Sjedinjene Države, a s druge Kinu, mislim da sada nijesmo u mogućnosti da primimo nove članice sve dok ne riješimo funkcionisanje unije na pravi način”, istakla je ona.

Avanca ističe i da će EU nastaviti da pomaže razvoj zemalja aspiranata za članstvo koje će, onog dana kada budu spremne, postati sastavni dio EU.

Send this to a friend