Politika EU I EVROPSKI POKRET CRNE GORE DEMANTUJU SLAVENA RADUNOVIĆA

Neozbiljno uopšte pričati o aktiviranju klauzule balansa

Momčilo Radulović

Klauzula balansa nije jednostavan metod koji se aktivira preko noći i za njeno aktiviranje treba da postoje dugotrajne i teško rješive prepreke u komunikaciji između Evropske unije i date države, što u Crnoj Gori nije slučaj, ocijenio je za Dnevne novine predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović.

<<<Klauzula balansa nije aktivirana<<<

Priču oko aktiviranja klauzule balansa pokrenuo je predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije i poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović koji je kazao da je EU stopirala proces integracije Crne Gore zbog neravnomjernog napretka u pregovorima u svim poglavljima, a posebno zbog nepostizanja napretka u ključnim poglavljima 23 i 24. On je kazao da je neformalno aktivirana i klauzula balansa, ali da se to iz političkih razloga još zvanično ne pominje.

Iako je Radunović opozicioni poslanik, njegova izjava ima posebnu težinu jer je on i predsjednik skupštinskog odbora za evropske integracije i očekuje se da ima prave informacije o evropskom putu Crne Gore.

Njegove navode, međutim, odmah je demantovala Evropska komisija, a portparolka te institucije Maja Kocijančić kazala je da se aktivacija klauzule balansa primjenjuje u slučajevima kada reforme u vladavini prava zaostaju za procesom usklađivanja sa Evropskom unijom u cjelini.

“To trenutno nije slučaj, kao što je i rečeno u posljednjem Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori”, kazala je Kocijančić.

Momčilo Radulović takođe objašnjava da se klauzula balansa aktivira kada u zemlji postoje dugotrajni, sistematski i i strukturalni problemi za koje u tom trenutku u dužem trajanju teško da ima rješenja.

“Pošto takve situacije u Crnoj Gori nema ni na vidiku, teško da bi ozbiljan političar, analitičar, govorio o klauzuli balansa u ovom trenutku. Umor od proširenja je već nešto drugo, to je generalna ocjena. Riječ je o opštem pojmu koji se tiče proširenja u cjelini, svih zemalja Zapadnog Balkana, ali i šire”, navodi Radulović.

On ističe da Crna Gora za sada radi svoj posao dobro, te da su neke oblasti veoma dobro ocijenjene, neke dobre.

“U nekim oblastima treba napretka, u nekim imamo i dalje problema. To su oblasti koje su u svakoj od zemalja koje su pregovarale sa EU bile uvijek do kraja predmet pregovaranja, a u mnogima su i dan danas problematične. To je nešto što će nas pratiti i nakon učlanjenja i nije slučaj samo sa Crnom Gorom, već sa svim zemljama Zapadnog Balkana”, navodi Radulović, dodajući da nije politički mudro upotrebljavati teške konstrukcije kao što je klauzula balansa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
petar
Gost
petar

Momcili, dobar si momak.
Inace za sve treba vrijeme sem za lopovluk, zato objasni partiji kako to ide, mi to znamo!!!

Mojsije
Gost
Mojsije

Petar je izgleda strucnjak za nesto sto nezna.

ccc
Gost
ccc

Znachi slagao je …

Bnjj
Gost
Bnjj

Eu je u interesu da primi Cg da bi uzela resurse i stanovnike Cg koji će živjet u drugim državama, Cg da bi bila održiva sa sadašnjom upravom i korupcijom koja vlada mora da se svede na 300 000 stanovnika a to će biti penzioneri, državni uhljebi, rezimski privatnici i Milogorci koji pristaju da budu na socijalu, radnici u turizmu,… Više »

Send this to a friend