Politika

Neplaćeno u EPCG, naplaćeno u Skupštini

FOTO: Dnevne novine

Poslanici Demokratskog fronta Milutin Đukanović i Strahinja Bulajić tražili su od Elektroprivrede Crne Gore, gdje su zaposleni, da im poslodavac odobri neplaćeno odsustvo, Đukanoviću do 31. decembra, a Bulajiću do 28. februara 2018. godine, navodeći kao razlog brojne obaveze koje imaju kao predstavnici naroda, te da te obaveze zahtijevaju njihovo cjelodnevno angažovanje, pišu Dnevne novine.

U ovom zahtjevu, osim razloga zbog kojih traže odsustvo, ne bi bilo ništa čudno da se poslanici Fronta nijesu obratili i Skupštini Crne Gore i prema saznanjima Dnevnih novina tražili da im od 1. marta ove godine teče profesionalni poslanički angažman i poslanička plata. Pri tom su, kako nezvanično saznajemo, dostavili radne knjižice o zaključenom radnom stažu u Elektroprivredi Crne Gore, što, ukoliko je ova informacija tačna, otvara pitanje da li su ovi poslanici još u radnom odnosu u EPCG. Ako jesu na osnovu čega su ostvarili pravo na neplaćeno odsustvo i da li EPCG uopšte ima informaciju da njihovi zaposleni koji su poslanici DF, započeli profesionalni angažman kao poslanici u drugom mandatu.

Mirovanje staža i plaćeno odsustvo su potpuno dva različita instituta radnog odnosa.

Prema propisima, poslanici mogu da zamrznu radni odnos tokom jednog mandata i poslanici DF su ovo iskoristili.

Iz EPCG Dnevnim novinama je odgovoreno da je Đukanoviću i Bulajiću, “po njihovim zahtjevima, a na osnovu člana 76 Zakona o radu, bila donijeta odluka o mirovanju prava i obaveza iz rada i po osnovu rada u EPCG zbog izbora na funkciju poslanika” U slučaju Đukanovića to se odnosilo na 25. saziv Skupštine Crne Gore (period 2012. 2016. godina), a Bulaji ća na period od 2009. do 2012. godine. Ukoliko se radi o drugom mandatu, kao što i jeste u slučaju ovih poslanika, situacija se mijenja i radni odnos se ne može držati zamrznutim, ali se pravo na neplaćeno odsustvo može iskoristiti i po osnovu odredba Opštet kolektivnog ugovora.

Iz ugla EPCG sve je pravno čisto na potezu su skupštinski organi koji treba da se odrede prema ovom slučaju. Upravo iz tog razloga, Đukanović i Bulajić se, prema saznanjima DN, nijesu se obraćali Skupštini Crne Gore zahtjevom za profesionalnim obavljanjem poslaničke funkcije sve do 1. marta ove godine. Šta su radili od oktobra do marta, na čijem su platnom spisku bili? Da li su raskinuli radni odnos sa EPCG, ako jesu, otkud neplaćeno, ako nijesu, otkud zahtjev za profesionalnim angažmanom i poslaničkom platom i otkud zaključene radne knjižice… Ovo su pitanja na koja ćemo danas tražiti odgovore.

Povod za tekst, inače, bila je informacija koja je potvrđena u zvaničnim odgovorima EPCG, da su poslanici Fronta, koji ne ulaze u parlament, tražili od ove kompanije neplaćeno odsustvo zbog povećanog obima posla na poslaničkoj funkciji.

U odgovoru na pitanje DN šta su Đukanović i Bulajić naveli kao razlog za traženje ovolikog odsustva, navedeno je da u zahtjevu doslovno piše da se “odsustvo sa rada bez naknade traži zato što iz funkcije poslanika proisti ču brojne obaveze, te da je u vezi toga potrebno cjelodnevno angažovanje”.

Iz EPCG navode da je nadležni organ ove kompanije donio odluku o “neplaćenom odsustvu sa rada”, u skladu sa članom 11 Opšteg kolektivnog ugovora koji predviđa da “trajanje neplaćenog odsustva može biti duže od 30 dana, kada postoji saglasnost zaposlenog i poslodavca i ukoliko to ne remeti proces rada”.

Prethodno su, kako se navodi u odgovorima Dnevnim novinama, Đukanović i Bulajić dobili saglasnost pretpostavljenih da im se odobri neplaćeno odsustvo za period koji su tražili.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mojsije
Gost
Mojsije

Ovo su narodni zastupnici,koji se zrtvuju za gradjanska prava.Neka gradjani vide kome su dali svoj glas.Ovo je dovoljno za spozmsju ovih sarlatana.

Sloboda
Gost
Sloboda

Klepaju vrhunske plate, voze mnogo kola, stanovi i kuce opremljeni skroz. Vrhunska firma. Drzava ne valja. Narod ne valja. Nista ne valja. Gora je opozicija od vlasi mnooogo.

Zoran
Gost
Zoran

Tako. to. ide. radis.protiv.Crne.Gore.
zaposlen.si.u.epcg.a.jos.i.poslanik.u . skupstini.
crne.gore.i.trazis.platu.

Miloš
Gost
Miloš

Demokrate CG su podnijele krivičnu prijavu protiv IRF zbog sumnje u višemilionsku prevaru.SDT , samostalno, nikada nije posumnjao u validnost dokumentacije IRF a znate li zašto…ZATO ŠTO JE NIJE NI PROVJERAVAO IAKO JE VEĆ IMAO MNOGO RAZLOGA ZA TO.

Stevan
Gost
Stevan

Boze … cime se vi bavite … ako je ovo kljucna tema, propalo se …

Banjo
Gost
Banjo

Strani špijuni

Liberal
Gost
Liberal

Ne moraju da brinu za hranu i smještaj za period koji su tražili.
Uskoro će sve to imati u Spužu.

Bexon
Gost
Bexon

hahahahaahahahah a too Kraljevi,kad vam ga moze biti

lipovo
Gost
lipovo

LISICA je plišana igračka, sprema njih!

Send this to a friend