Politika

CeMI evidentirao 660 nepravilnosti – Veći broj slučajeva brisanja birača sa spiskova, ne znaju gdje mogu glasati

Foto: Twitter

U Crnoj Gori danas se održavaju jedanaesti parlamentarni izbori od uvođenja višepartijskog sistema a peti od obnove nezavisnosti. Takođe, u pet opština, Budvi, Kotoru, Tivtu, Andrijevici i Gusinju, održavaju se i lokalni izbori.

19:24

Do sada je CeMI-jevom pravnom timu pristiglo više od 660 prijava nepravilnosti, saopšteno je iz te organizacije.

„Od toga 37,2 odsto nepravilnosti su prijavili građani, a 62,8 odsto CeMI-jevi posmatrači. Pristigle nepravilnosti su u procesu verifikacije i odmah po završetku verifikacije će biti dostupne građanima na sajtu www.ferizbori.me i www.izbori.cemi.org.me“, kazala je PR koordinatorka CeMI-ja, Maja Bjelić.

CeMI je tokom cijelog dana primao prijave o nepravilnosti, a izdvojil su sljedeće:

-Podgorica, osnovna Škola “Branko Božović”, biračko mjesto broj 22 – Na biračkom mjestu, u hodniku škole, član biračkog odbora preko telefona prenosi ime i prezime birača, kao i stranku za koju je isti birač glasao, čime je došlo do grubog kršenja člana 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika. Kršenje navedenog člana uočeno je i na biračkim mjestima: Bijelo Polje – Biračko mjesto 41- Orahovica; Podgorica, Donja Gorica, Biračko mjesto 106-A; Podgorica, Biračko mjesto 3-A, Nikšić, Osnovna Škola “Luka Simonović”, biračko mjesto broj 3.

-Tuzi, Osnovna škola “Mahmut Lekić”, Biračko mjesto 2 – Prijavljeno je prisustvo uniformisanog pripadnika Komunalne policije u prostorijama biračkog mjesta, što predstavlja povredu stava 2 člana 71 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

-Ulcinj, Osnovna Škola “Boško Strugar”, Biračko mjesto broj 1, Prijavljen je veći broj slučajeva brisanja birača sa biračkog spiska i to sa biračkih mjesta na kojima su glasali prethodnih nekoliko decenija. Niko od nadležnih im nije dao informaciju na kom biračkom mjestu mogu glasati, dok je sajt www.biraci.me van funkcije, zbog čega su nemoćni da saznaju gdje mogu ostvariti biračko pravo, čime je direktno prekršeno pravo birača da glasa.

17:46

Centar za demokratsku tranziciju saopštio nove podatke o nepravilnostima tokom glasanja.

U neposrednoj blizini BM br. 14 u Ulcinju uočen je izborni štab iz koga se vodi evidencija birača. Ispred BM br. 22 u Beranama politički aktivisti iz automobila prate tok glasanja i komuniciraju s pojedinim biračima.

Na BM br. 10 u Gusinju jedan birač glasao u majici sa simbolima liste koja učestvuje na izborima. Birački odbor nije reagovao. Zakonom je propisano da je na biračkom mjestu i na 100 metara od biračkog mjesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala, kojima se može uticati na opredjeljenje birača.

Na BM br. 26A u Podgorici, jedan od članova biračkog odbora tražio je birački spisak da bi provjerio ko je glasao, a ko nije.

CDT podsjeća, članovima biračkog odbora i licima koja prate rad organa za sprovođenje izbora za vrijeme glasanja zabranjeno je na biračkom mjestu vođenje bilo kakve evidencije o biračima koji su glasali, kao i korišćenje kopije biračkog spiska ili bilo koje druge pomoćne evidencije o biračima.

17:31

Tokom današnjeg dana do 17 sati primljeno 550 nepravilnosti od kojih se 471 ne odnosi na kršenje preporuka NKT-a i smanjenje epidemiološkog rizika, dok je 79 nepravilnosti koje se odnose na kršenje preporuka NKT-a, saopštila je PR koordinatorka CeMI-ja, Maja Bjelić.

Prema podacima CeMI-jevih posmatrača sa terena na biračkim mjestima je i dalje prisutan veliki broj građana koji ne poštuju preporuke NKT-a o držanju fizičke distance, naročito kada je riječ o čekanju u redu ispred biračkog mjesta.

Tokom izbornog procesa primijećen je i određeni broj nepravilnosti:

-Nikšić 114 Fakultet za sport – Prilikom identifikacije se od birača ne traži da skinu masku i pokažu lice kako bi se utvrdilo da je osoba koja glasa zaista osoba sa lične karte. Ovo je postupanje suprotno Tehničkim preporukama u dijelu uređenje i epidemiološka zaštita biračkog mjesta.

-JU OŠ Milija Nikčević – Birač nije presavio listić kako treba, tj. ostavila je vidljiv svoj izbor glasanja, iako su je članovi biračkog odbora upozorili i zahtjevali da se vrati u glasačku kabinu da to ispravi, ona to nije uradila, nego ispred glasačke kutije. Listić nije proglašen nevažećim. Na ovaj način birač povrijedio tajnost glasanja, član 69A stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika. Birački odbor nije ispravno postupio jer je učinio listić nevažećim.

-Podgorica 74 JU OŠ Oktoih – Birač izvadio telefon da slika glasački listić. Listić poništen. Na ovaj način birač povrijedio tajnost glasanja, član 69A stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika. Birački odbor ispravno postupio jer je učinio listić nevažećim.

15:00

Na BM br. 5 u Gusinju uočeno je fotografisanje glasačkih listića, na koje birački odbor nije reagovao.

Na BM br. 82 u Podgorici, glasač je slikao svoj listić, ali on nije poništen već je ubačen u kutiju.

Na BM br. 5 u Nikšiću glasno se izgovaraju imena birača.

Na BM br. 14 u Ulcinju se ne poštuju epidemiološke mjere – ne vrši se dezinfekcija ruku na ulazu, birački odbor nepravilno nosi maske, birači ulaze bez maski i kasnije im ih daju članovi biračkog odbora.

Na BM br. 15 u Baru, takođe se ne poštuju mjere – ne dezinfikuju se ruke, ne poštuje distanca u redu pred biračkim mjestom, glasači ulaze bez maske, i članovi biračkog odbora ih nepravilno nose.

Na BM br. 33 u Bijelom Polju ne poštuje se fizička distanca tokom glasanja.

Na BM br. 128 i br. 9 u Tuzima ne poštuju se mjere koje se odnose na nošenje maski i održavanje distance.

12:47

Prema podacima CDT-a, na biračkom mjestu br. 28 u Tuzima, 69-C i 63 u Podgorici, br. 30 u Danilovgradu i br. 14 u Nikšiću krše se pravila tako što se glasno izgovaraju imena i prezimena birača.

Na biračkom mjestu br. 5 u Rožajama birač koji ne može glasati sam je glasao uz pomoć asistenta, koji je umjesto njega ispunio listić. Birački odbor je taj glasački listić proglasio nevažećim.

“Podsjećamo da prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika birač koji, zbog nepristupačnosti biračkog mjesta, informacija i komunikacija (lice sa invaliditetom) ili nepismenosti (nepismeno lice) nije u mogućnosti da na biračkom mjestu lično glasa, ima pravo da to učini uz pomoć asistenta kojeg on sam odredi, a koji je dužan da listić popuni, odnosno glasanje obavi na način na koji mu birač naloži”, kazali su iz CDT-a.

Na biračkom mjestu br. 45 u Podgorici birački odbor nije imao dovoljan broj obrazaca za glasanje putem pisma, zbog čega je vraćena osoba koja je došla da zahtijeva glasanje putem pisma za dva člana porodice, uz uputstvo da pokuša kasnije.

11.00

Ispred pojedinih biračkih mjesta su velike gužve i ne poštuje se propisana distanca, saopštili su iz CDT-a.

Oni su pozvali biračke odbore da red za ulazak na biračko mjesto organizuju na način da postoji rastojanje od najmanje dva metra u skladu sa preporukama NKT-a i Tehničkim preporukama DIK.

<<<UŽIVO: Do devet sati glasalo više od 14 odsto birača<<<

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) saopštio je da je do deset sati zabilježeno nekoliko manjih problema sa elektronskom identifikacijom kao i sporadična kršenja tajnosti glasanja. 

Na biračkom mjestu br. 21 u Podgorici, uređaj za elektronsku identifikaciju nije prepoznaco oštećenu ličnu kartu jednog birača, i birački odbor mu nije dozvolio da glasa.

Kako su saopštili, na biračkom mjestu br. 68 u Nikšiću uređaj za elektronsku identifikaciju ne očitava pasoše.

Na biračkom mjestu br. 95 u Podgorici predsjednik i dio članova biračkog odbora ne nose zaštitne maske, ne dezinfikuju se ruke, i ne poštuje se propisana distanca. Takođe, izgovaraju se glasno imena birača, što je suprotno pravilima.

Imena birača se glasno izgovaraju i na biračkom mjestu br. 106 u Podgorici.

“Na biračkom mjestu br. 78-C u Podgorici i biračkom mjestu br. 5 u Rožajama poništen je po jedan glasački listić koji su birači prethodno fotografisali. Na biračkom mjestu br. 29 u Danilovgradu došlo je do prekida glasanja jer je birač ubacio u glasačku kutiju listić koji je prethodno proglašen nevažećim. Nakon kraćeg prekida glasanje je nastavljeno”, saopšteno je iz CDT-a.

Na biračkom mjestu br. 1 u Kotoru je birač glasno saopštio za koga je glasao nakon ubacivanja listića u glasačku kutiju. Identifikovan je broj kontrolnog kupona, i taj listić će biti proglašen nevažećim.

Iz CDT-a podsjećaju birače da ukoliko fotografisanjem ili na drugi način povrijede tajnost glasanja, takav glasački listić će biti poništen.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

(Na biračkom mjestu, u hodniku škole, član biračkog odbora preko telefona prenosi ime i prezime birača, kao i stranku za koju je isti birač glasao, čime je došlo do grubog kršenja člana 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika.) Ovome zauvijek zabraniti da bude u birackom odboru.

OLUJA2020
Gost
OLUJA2020

Ne znaju đe treba da glasaju? Pa jesu li jutros raspisani izbori, pa nijesu imali kad raspitat se?

Prč
Gost
Prč

Dok svi ovi prekrsaji ne budu krivicna djela nema vajde jer mi tako ucimo demokratiju.ove izbore kradu svi pa ko bude vjestiji.a za gradjane koji izreda ne nose maske dok cekaju red,a nose u prodavnicama,bruka i sramota,i to je trebalo sankcionisati

LSCG1991
Gost
LSCG1991

Onda je i od Amfilohija listić nevažeći, nije ga presavio da se vidi za koga je glasao, ka da ne znamo 🙂

Zoran
Gost
Zoran

Poceli da placu

ShameOnU
Gost
ShameOnU

Nije mi jasno da može fali obrazaca, zar nisu unaprijed znali koliko ih treba?

Piksi
Gost
Piksi

Naucili da burlikaju po ulicama pa se tesko dovode u red.

Nazif
Gost
Nazif

I pale baklje u tunelima.

Send this to a friend