Politika

Nezadovoljstvo Beograda: Nemoćni zbog Kosova udaraju na Crnu Goru

Beograd

Nezadovoljstvo zvaničnog Beograda koje traje danima, a kojim želi da se stvori slika da su Srbi u Crnoj Gori ugroženi, zapravo izgleda kao pokušaj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da svoju nemoć i problem sa izgubljenim Kosovom zamaskira izmišljenim problemom u Crnoj Gori. Vučić, uz nesebičnu podršku poglavara Srpske pravoslavne crkve Irineja, sinhrozinovano šalje prijeteće poruke da neće dozvoliti, kako kaže, otimačinu, a Irinej ide i korak dalje pa saopštava da episkopi i vjernici imaju njegovu podršku da “brane njhove svetinje golim životima”. I sve zbog najave da će država Crna Gora obnoviti autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

<<<Đukanović: Obnovićemo Crnogorsku autokefalnu crkvu<<<

<<<Beograd nervozan zbog obnove CPC, policija spremna da u subotu sačuva red i mir<<<

Poznati beogradski novinar i analitičar globalnih kretanja Boško Jakšić, za CdM kaže da prepoznaje šta je zapravo pozadina priče.

Boško Jakšić

“To je potreba Vučića da malo popravi odnose sa SPC, koji su narušeni odbijanjem Crkve da prihvati Vučićev predlog za razgraničenje sa Kosovom. Sada je moguće da Vučić kaže da će on glasno da podrži SPC, a da ovi ubuduće ne budu tako glasni protiv njegove kosovske politike. Dakle, to bi mogla biti kombinatorika koja se krije iza svega. Ipak, kakva god bila kombinatorika, ona na duge staze loše utiče na odnose Beograda i Podgorice” jasan je Jakšić.

<<<Vučić zbog Đukanovićeve poruke o CPC zove svoje ljude iz Crne Gore na sastanak<<<

<<<Patrijarh Irinej: Molim se za Srbe u Crnoj Gori jer trpe bezakonje<<<

Dodaje kako je Kosovo alfa i omega srpske unutrašnje i spoljne politike. Jakšić tvrdi da sve dok se to pitanje ne riješi, sve je moguće. Nema dilemu da napetost raste, i dok se ne riješi putanje Kosova, nažalost se horizonti neće rasčisttii.

Takođe, on upozorava da je žalosno što je Srbija kao sekularna država sebi dozvolila da joj međucrkveni odnosi određuju međudržavne.

“Tužno je da Srbija nije naučila lekciju koju je svojevremeno imala u odnosima sa Makedonijom, kada su državni odnosi bili zaoštreni, pa su godinama bili zamrznuti. Smatram da država treba da dozvoli da crkve razriješe probleme koje imaju, a ne da se zvaničnici države upliću”, rekao je Jakšić za CdM.

Da tenzije treba stišati smatra sociolog kulture Ratko Božović. On za CdM ističe da ne treba pridavati značaja cijeloj ovoj priči. Komentarišući tvrdnje Beograda da su Srbi ugroženi u Crnoj Gori, on smatra  da cijela priča ne bi smjela da dobije političku dimenziju jer u politici ima stranačke priče i navijanja.

Ratko Božović

“Ne mogu o tome da sudim ali mislim da nije dobro da se ulazi u stereotip u svemu tome. Nije dobro da je bilo kom građaninu loše, bez obzira na nacionalnost. To je najvažnije. Zalažem se da se ne pretjeruje. Skloni smo u pretjerivanju. Mislim da su nam ovakvi problemi nepotrebni i volio bih da nema ovakvoh problemi, posebno ako hoćemo da idemo ka EU”, zaključio je Božović u izjavi za CdM.

Miraš Dušević

234

avatar
1000
134
100
0
 
197
VeskoJooMrgudPatriotamojsilović
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorac
Gost
Crnogorac

Vučiću,ti i Milo ste ista pašta,nego se ti primiri mafijo

Titograd
Gost
Titograd

Oooojjj kukalo srpstvo ugašenoooo!!!

crnogorac
Gost
crnogorac

“Poznati beogradski novinar i analitičar globalnih kretanja Boško Jakšić, za CdM kaže…” odje je sve rečeno!

mojsilović
Gost
mojsilović

Prejaki su analitičari CDM-a.. prejaki. Svaka im je Njegoševa što bi se reklo.

Patriota
Gost
Patriota

Bolji su analitičari na happy i pink kao i na kuriru, blicu, informeru i ostali iz te plejade, zar ne? Zvek!

CDM je za njih Pulicer.

Marija Stjuart
Gost
Marija Stjuart

Ma Srbi su melemni narod..samo udjes na portal Kurira u crnu hroniku i sve ti je jasno..kakve bolestine..od silovanja,cedomorstva,pedofila,svaki dan bude ubijena po jedna zena od strane muza..pa sto se cudimo zbog ovpga sto nam rade..

Milogorija
Gost
Milogorija

Kakvi likovi…boze pogledaj im lica…

Austa
Gost
Austa

Naslov “Nemoc Beograda zbog Kosova pa udaraju na Crnu Goru”… A jel mozda naslov mogao da glasi ” Nemoc Vlade Crne Gore da poveca plate gradjana zadnjih 10godina pa udaraju na Crkvu da skrenu paznju sa malih plata”

Mrgud
Gost
Mrgud

Ne spinuj. Ako imaš šta pametno napiši,ne skreći sa teme.

mojsilović
Gost
mojsilović

Mrgude, raja će te raščerečit neđe.

Mrgud
Gost
Mrgud

Reci koja raja?

Joo
Gost
Joo

@mojsilovic…..sta je to raja?…..jel to neka rec vazna u tvojoj republici sumskoj…..spremas li se da traktoras do PG u subotu da branis Crnogorsku crkvu od Crnogoraca u reziji srbijanske vlade i osudjenih terorista iz CG opozicije?…….

Vesko
Gost
Vesko

Hahahaha neka sjevernjak

goran1978
Gost
goran1978

Jeste sve su Srbi ugrozeni sve nemaju nikakva prava, a zive kao bubreg u loju odje u Crnoj Gori.

Sirena92
Gost
Sirena92

Srbija ne tezi rjesavanju problema koji ih svakodnevno sputavaju i vracaju dva koraka nazad, guranjem pod tepih nista ne postizu. Bolje da rijese situaciju sa Kosovom, nego sto se bave praznom pricom.

dagy
Gost
dagy

Da,taman tako ti ih nauci,onaj njemacki gigant zf otvorio fabriku u pancevu,kinezi sa 2 milijarde u zrenjaninu,zeljezari eu skida kvote jer previse proizvode i dr.

Mrgud
Gost
Mrgud

Pa zato su izradnici iz Evrope navalili u Srbiju.

GoranM
Gost
GoranM

Ne napada CG niko.Svako je duzan da zastiti svoj narod.Srbija je tek samo jedna od Srpskih drzava.

Mrgud
Gost
Mrgud

Jedina i sve manja.

nebojša
Gost
nebojša

Bolje mi da se obrnemo radu i da se ovaj narod ne raseljava i da nam omladina ostane tako ovdje,nego što se prepiremo i jakamo sa time čija je ova država.Dok smo tu ova država je naša,ali ako ne popravimo ekonomiju i ako ne zaustavimo omladinu i ne zaposlimo je i mladi odu odavde,a dovedemo koliko čujem jednog našeg velikog… Više »

Luksemburg
Gost
Luksemburg

Tako je nebojsa! Treba ograditi tor za stado od 600.000 i zabraniti da izlaze iz tora da ih neko drugi muze!

Mrgud
Gost
Mrgud

Počela je sezona i muža,tek će. I ove godine najviše pomuženo komšijskih brava.

Crnogorac45
Gost
Crnogorac45

Bolje da se Srbija pozabavi svojim dvoristem, nego sto se mijesa u pitanja koja se prvenstveno ticu CG i njenih gradjana.

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

Ne mesa se u pitanje Crnogoraca vec Srba koji zive u CG. Svaka matica ima prava, rade hrvati, rade Albanci itd itd Skinite spomenik skenderbega pa da vidite kako ce se Albanija mesati. Isticu svoje zastave i kada im se kaze bice kazni, oni kazu samo kacite mi cemo platiti. A Srbi treba da gledaju kako se prozivaju da su… Više »

no1
Gost
no1

Ne mlati Novosadjanin kad nemas pojma. Dozlogrdilo je vise ovo Srpstvo u CG, ovo ponizavanje Crnogoraca na svakom koraku, pozivanje na buntove, mitinge, po citavi dan slusamo prijetnje. Da su se Srbi pitali ostali bi mi u jednu rupu zakopanu i dan danas, da pitamo Beograd kako cemo mi da zivimo u svoju kucu. Ma ajde bre, nego sto cemo… Više »

Mrgud
Gost
Mrgud

Pa zar nisu četnici. Četnike i Dražu ste rehabilitovali. Što znači da ste četnici. Albanci i ostale manjine su za državu Crnu Goru dali glas na referendumu,za razliku od srba koji su protiv države. Od države koju ne poštuješ i ne priznaješ nema šta da tažiš. Svima po zasluzi,a ne dobijate ništa šta ste zaslužili,

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Najviše se Crna Gora bavi Srbijom a ne sa Srpskom Crnom Gorom Njegoša i Kralja Nikole

Mrgud
Gost
Mrgud

Samo ti guslaj i ne sekiraj se za Crnu Goru. A čija je Crna Gora to smo zaokružili,a ti i dalje guslaj i obmanjuj sam sebe.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Mrgude zar nijesu gusle crnogorske? Sta je bilo mjenjaš priču 😂

Mrgud
Gost
Mrgud

Gusle nisu samo Crnogorske.ali nošnja jeste koju bezočno pokušavate pretvoriti kao svoju koje se izgleda stidite.

Rafaello
Gost
Rafaello

Ovo je prica koja je skrojena prvenstveno sa ciljem skretanja pozornosti sa glavnog problema, koji se tice Kosova. Na kraju ce Vucic priznati Kosovo.

Felix
Gost
Felix

U Hrvatskoj živi brojkom i slovom 36 manjina razne vjere i nacionalnosti a samo sa jednom uvijek problemi. Vidim i u Crnoj Gori ista stvar. Uvijek Srbi ugroženi.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

I Hrvatskoj preko 90% stanovnistva su Hrvati, jer su proterali 250,000 Srba 1995 i napravili genocid nad milion 1941-1945

dr.
Gost
dr.

Trebali ste promisliti prije, pa vam se ne bi događalo što vam se događa.

Mrgud
Gost
Mrgud

1995 ti je idol Slobo zajedno sa Tuđmanom iselio srbe iz Kraine. Mislili ste da išćerate Albance,a ovi iz Kraine na Kosovo da dođu. Svaki vam je naum propao,a bog je dao naučili ste da bježite nije vam neobično. Nacionalni sport.

Mrgud
Gost
Mrgud

Kad osudiš četničke koljače imaćeš pravo da osuđuješ druge zlotvore. Ti kome je je svetac ratni zločinac još i svešteno lice pop Maca(iz milošte),Šiljak…….nekom držiš pridiku.

Felix
Gost
Felix

Majstore rat nije počeo 1995 i Olujom nego 1991 i razaranjem Vukovara i protjerivanjem Hrvata sa svih područja tzv Krajine. I ako smo vas kako kažeš ” protjerali” onda ste bili i ostali mali miševi. Pogledaj malo na Wiki naoružanje vojske tzv Krajine. 350 tenkova, 1200 artiljerijskih cjevi, pomoć Srbije u svemu, brdo dobrovoljaca i Vi papci popušit rat. Drugi… Više »

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Hrvatska je preko 90% samo Hrvati, etnicki ciscena teritorija

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

Joooj kad mi Hrvat krene pricat. Mlate Srbe jednom nedeljno, moras se skrivati. A ovaj Hrvat ovde kod nas u Vojvodini dodje i zali se, evo nama promenili imena ulica … zamisli… Ajde molim vas, svi ste proterali Srbe i sad jos treba da se stidimo i spustamo glave? Vi hrvati bukva;lno nemate kome sta pricat vi ste eksperti etnickog… Više »

Mrgud
Gost
Mrgud

Korela kuka motiku.

Felix
Gost
Felix

Nismo protjerali ! Bar pola se predao. Pogledaj snimku na you tube o predaji Banijskog Kordunskog Korpusa u Topuskom. 15.000 ljudi sa brdo tehnike i naoružanja. Junačine sa rukicama u zraku. Pozz

dagy
Gost
dagy

Tamo ih ne biju i pretucaju svako malo,e pogani narod

nebojša
Gost
nebojša

Meni sve ovo više izgleda da ova vlast sa ovakvim različitim viđenjima političkih pogleda i to o tome o čemu se ni mi ovdje ne možemo dogovoriti i složiti,želi da stavi u drugi plan katastrofalnu ekonomsku situaciju u Crnoj Gori.Pogledajte samo statistiku o prilivima stranih investicija,gdje smo najgori u regionu i gdje svima investicije rastu a kod nas opadaju i… Više »

dagy
Gost
dagy

Ove neznalice ovuda se uhvatile kosova i problema da nadju opravdanje a ne pricaju kako kinezi rokaju celik pa ih evropa steze da manje proizvode,zf njemacki uletio u pancevi,zrenjaninu 2 milijarde ulaganja,rade ljudi 3 auto puta,ali govecadi nidje ka odje.

Iskra95
Gost
Iskra95

Potrebno je da Srbija razgranici pitanje drzave i crkve, jer ne mogu svestena lica biti politicari, niti se ovi drugi mogu baviti pitanjima van njihovog djelokruga.

Send this to a friend