Politika

Nezavisnost Agencije za elektronske medije se ne ugrožava

Suzana Pribilović

Predložena rješenja u predlogu Zakona o državnoj upravi koja se odnose na položaj državnih agencija/regulatora, ne utiču na njihovu nezavisnost već jačaju odgovornost za njihov rad, kazali su u Ministarstvu javne uprave.

<<<SAEM: Predlog Zakona o državnoj upravi ugrožava nezavisnost AEM<<<

“Sva predložena rješenja su i usklađena sa najboljim evropskom praksom koje smo prethodno definisali i usaglasili u saradnji sa Evropskom komisijom i SIGMA-om, pa i odredbe o osnivanju agencija. Cilj je da se u sistem državne uprave, pored ministarstava i organa uprave, po prvi put uvedu državne agencije i fondovi, te da se se  njihov položaj u sistemu državne uprave, jer su one u funkcionalnom smislu dio izvršne vlasti, uskladi u pogledu organizacione strukture, rukovođenja, načina izvještavanja, statusa zaposlenih i odgovornosti”, kazali su u resoru Suzane Pribilović.

Kako su istakli, predložena rješenja obezbjeđuju agencijama pravnu, finansijsku, organizacionu, stručnu i kadrovsku samostalnost kao što je kod regulatora u zemljama EU (Švedska, Danska, Estonija)  i jačaju njihovu odgovornost.

“EU ne traži odgovornost regulatora Parlamentu. Cilj predloženih zakonskih rješenja je da se uspostavi pravni okvir za jasnu organizaciju i tipologiju organa čime će se ispuniti jedan od strateških ciljeva reforme javne uprave utvrđen Strategijom reforme javne uprave do 2020. godine. Cilj novih zakonskih rješenja je da se stvore uslovi za reorganizaciju državne uprave, unaprijedi organizaciona struktura i sistem državne uprave u skladu sa evropskim standardima. Predložena zakonska rješenja treba da doprinesu stvaranju moderne, racionalne i efikasne javne uprave i  smanjenju troškova javne uprave”, navode oni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Why not
Gost
Why not

Zasto Zakonom nije obuhvacena Agencija za sprecavanje korupcije, Centralna banka, IRF ?

AnaBela
Gost
AnaBela

Ako vec tezimo ka evropskoj uniji zašto ne učiniš javnim mišljenje Evropske Komisije. Misljenje plaćenih stručnih agencija nikoga inače ne zanima i ne treba se pozivati na njih!

Platon
Gost
Platon

Cilj je da da se unaprijedi drzavna struktura a de se unazade Agencije i tako se sretnu na pola puta

Mikelandjelo
Gost
Mikelandjelo

Zašto je primijenjen selektivni pristup pa u predlogu nema centralne banke, investiciono razvojnog fonda, agencije za anti korupciju Itd.?

Astoria
Gost
Astoria

volio bih da cujem stvarnu argumentaciju, a ne samo floskule. Svima je jasno da je u pitanju novac

Nikk
Gost
Nikk

ovakvo rješenje može da ponudi samo neko ko nikad nije pročitao evropske standarde vezane za rad nezavisnog regulatora za audio-vizualne medijske usluge.

Send this to a friend