Politika

Nije isključena koordinacija poteza Vučića i Irineja

Nenad Prokić

Poslanik Liberalno-demokratske partije u Srbiji i poznati dramski pisac, profesor Nenad Prokić ističe da je patrijarh SPC Irinej, izjavom da je položaj Srba u Crnoj Gori kao u NDH, a SPC gori nego u vrijeme Osmanlija, suštinski ponizio Srbe i abolirao ustaškog poglavnika Antu Pavelića.

“Izjavom da je položaj Srba u Crnoj Gori kao u nekadašnjoj NDH, a položaj SPC kao u doba Otomanskog carstva, patrijarh Irinej je zapravo abolirao poglavnika Antu Pavelića! Od oka u glavi, do oka u Pavelićevoj košari povađenih očiju. Ako patrijarh ili neko drugi ne zna o kakvoj košari je reč, neka čita Malapartea. Pri tom je patrijarh zaboravio da je srpska crkva autokefalnost dobila upravo pod Osmanlijama”, kaže Prokić za Pobjedu.

Prema njegovom mišljenju, Srpska pravoslavna crkva dozvoljava da bude zloupotrebljavana u dnevno-političke svrhe jer je sama korumpirana institucija.

“U ozbiljnoj republici, crkva se učtivo pita za državnu politiku isključivo o blagdanima, bez ikakvih obaveza. Crkva je dozvolila, i danas dozvoljava, da bude iskorišćena u dnevne političke svrhe, jer je i sama duboko korumpirana”, ocijenio je Prokić.

On je naglasio da ga brine što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zvanično posljednji put posetio Crnu Goru proje šest godina zajedno sa Nikolićem uoči izbora 2012. godine, prije nego što je pobijedio.

“Lično, to smatram nedopustivim političkim gafom. Jedino je primio Filipa Vujanovića, tadašnjeg crnogorskog predsjednika, prije dvije godine. Istovremeno se viđa redovno sa predstavnicima Srba iz Crne Gore među kojima su mnogi osumnjičeni da su učestvovali u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori posle oktobarskih izbora 2016. godine. To dosta liči na odnos prema Bosni i Hercegovini, kada Vučić govori da podržava državu, a istovremeno ima bliske odnose sa Dodikom koji je rušo”, naveo je on.

Prema njegovim riječima Vučić je prošle godine uputio 3,4 miliona eura iz budžeta Srbije za Srpsku kuću u Crnoj Gori, koja je zapravo sjedište partija Srba iz Crne Gore, koje redom negiraju crnogorsku državnost i pišu deklaraciju o opstanku Srba.

“Ta deklaracija je trebalo da bude usvojena na Dan državnosti, zajedno s parlamentom Republike Srpske i srpskim parlamentom, pa je očigledno neko iz međunarodne zajednice rekao da to ne bi trebalo usvajati, jer podsjeća na velikosrpski nacionalizam i mantru svi Srbi u jednoj državi. Najviše brine nejasan odnos prema pokušaju državnog udara u Crnoj Gori, što nije slučaj kada je riječ o Turskoj. Čudi i to što se čini da je Vučić u dobrim odnosima sa Đukanovićem, baš se pitam zašto, i što je u Crnoj Gori predstavljen kao neko ko je bolji i od Tadića i od Koštunice, što naravno nije teško jer je njihova politika prema Crnoj Gori bila primitivno ignorantska. Ne možemo isključiti mogućnost da Irinej i Vučić koordiniraju poteze oko Crne Gore, što nije dobro po odnose dvije države iz prostog razloga što crkva ne bi trebalo da se petlja u politiku, pogotovo ako je povod, kao što se čini da jeste, uvođenje crkvenih finansija u tokove koje propisuje država Crna Gora”, smatra Prokić.

U Crnoj Gori djeluju prosrpske i proruske stranke koje su i dalje neprijatelji nezavisnosti Crne Gore, članstva u NATO-u i EU, te traže ukidanje priznanja nezavisnosti Kosova. Utisak je da velikosrpski imperijalni san prema Crnoj Gori i dalje traje.

“Ma kakav imperijalni san! Srbija jedva glavu iznad vode drži. Ona ima previše problema unutar svojih nedefinisanih granica da bi se uopšte bavila Crnom Gorom. To su samo prazni zveketi. To je eho ruske politike koja se prelama i preko Beograda. Srbije se više niko ne boji, sve je to njeno junačenje bez ikakvog osnova. Odahnite. Sad se, barem nama u Srbiji, smiješi Višegradska grupa, ako i tu ne zakasnimo u tom neprestanom lamentu nad samima sobom. Mi smo naporni partneri svima, opterećeni smo političkim i istorijskim razmiricama, slabim ekonomijama i besmislenim graničnim sporovima. Mi smo neuređeno zadnje dvorište Evrope i potrebni smo joj kao čir na zadnjici ili, eventualno, kao sirovinska baza i jeftina radna snaga. Svi naši potencijali su izgubljeni u sramotnim sukobima. U takvom okruženju, cinični lokalni lideri podstiču krize kako bi sebe predstavili kao mirotvorce. Mi se svi pretvaramo da živimo poslije raspada Jugoslavije, a zapravo smo na beskonačnoj obilaznici svjetskih tokova”, zaključio je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoran
Gost
Zoran

Prokic se probudio iz zimskog sna pa do skoro
je podržavao vucica i njegovu suludu politiku a sad okrenuo pricu.

Bata Gašić
Gost
Bata Gašić

“Čudi i to što se čini da je Vučić u dobrim odnosima sa Đukanovićem, baš se pitam zašto, i što je u Crnoj Gori predstavljen kao neko ko je bolji i od Tadića i od Koštunice, što naravno nije teško jer je njihova politika prema Crnoj Gori bila primitivno ignorantska.” Ajde Prokiću, ne pravi se lud, biće da ne poznaješ… Više »

znalac
Gost
znalac

Sve je istina što ste rekli, gospodine Prokiću!

Virus
Gost
Virus

Je li ovo parlamentarna stranka, zna li ko ?

Musa
Gost
Musa

Svaka čast, nažalost takvih je u Srbiji minoran broj inače bi Srbija bila motor razvijenosti Balkana.

Kos
Gost
Kos

vucic iz bugojna ne razume ni sebe a kamoli sta drugo samo zavadja to ke radio i za vreme rata isto i sad u svim vladama je bio sta reci

Razocarani
Gost
Razocarani

CDM,budi te korektni,pa mali dublje objasnite ko je PROKIC.

Mr.Bad
Gost
Mr.Bad

Ne znaju ga ni u ulazu dje živi!

Velimirvelimir
Gost
Velimirvelimir

MI NJIH BRACO,ONI NAS PRIJATELJI!
TVRDIM I SMIJEM SE ZAKLETI DA SMO ISKRENIJI PREMA NJIMA NEGO ONI PREMA NAMA!
DA KOJIM SLUCAJEM NEMAMO MORE ,NEBISMO NI POSTOJALI U NJIHOVIM GLAVAMA,
TAKODJE DA NEMA BEOGRADA-NITI ONI U NASIM!
LIJEP DAN!

Jokan
Gost
Jokan

Nije isključeno ni da je sve dogovoreno između crnogorske i srpske vrhuške!

Rolex
Gost
Rolex

Ipak ima u Srbiji intelektualaca koji razumno sagledavaju stanje haosa u glavama srpskih rukovodecih politicara i nacinalista,i ima nade ali nikako sa sa sadasnjom politickom vrhuskom na celu sa sns i sps koji su bili nosioci zla 90-ih.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Lako je razgovarati sa Srbinom iz Srbije. On ima svoju državu i o njoj brine. Ali na žalost Srbije, najveći broj onih koji su medijski indisponirani su Srbi iz Bosne, Hrvatske, Kosova i ove naše posrbice. Kao narod koji 600 godina živi u tuđoj državi, Srbi se pale na priču o Velikoj Srbiji i parolu “svi Srbi u jednoj državi”

Musa
Gost
Musa

Pa da, Milosevic, Tadic, Vucic samo su vukli Srbiju u ponor jer realno nisu iz Srbije potekli. Jedino je Đinđić bio autohtoni Srbijanac i realno se brinuo o građanima Srbije ali dok god su izbjeglice iz Bosne, Hrvatske, Kosova sveprisutni u Srbiji nema joj sreće a tek ako su na čelnim pozicijama, čast izuzecima. Oni mrze sve što nije srpsko… Više »

Brano
Gost
Brano

Prokiću,za sve ste u ptavu.Vučić navodno ništa nije znao za 2016 god(pokušaj državnog udara)da bi posle 2 dana iznio dio podataka,kad su ga pritisli Ameri i Englezi.Još kordinator svih bezbednosnih službi samo naivni mogu vjerovati njegovoj priči.Eto koliki je on prijatelj Crne Gore.

Mileva
Gost
Mileva

VUČIĆ I IRINEJ SU ISTI ODLIČNO SARAĐUJU

Primorac
Gost
Primorac

Žalosno sto intelektualci u srbiji su u izolaciji medija prema narodu,ovo je pravi rezime srbije.

Gavro
Gost
Gavro

Liberalno demokratska stranka sa 0,2 % podrške u Srbiji. Meni kao čitaocu nije jasno kako pronađete vi ove ljude. Koju lupu uopšte koristite. Kad citirate ovog od 0,2,red bi bio da istovremeno nađete nekoga od 50%,kako bi dobili neki realan stav srpskih političara na aktuelne teme. Ovako trla baba lan!

Tako.je
Gost
Tako.je

Gospodin iz partije sa 0.2% je realniji nego određene osobe iz partije sa 50 i više %. Crna Gora.

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

Nije realniji nego prica ono sto ti odgovara. Vi ovakve nazivate izdajnicima i onima koji urusavaju suverenitet cg …

vesko
Gost
vesko

Bravo za novosadjanina.U Cg su dobrodosli svi koji pljuju po Srbiji i srpstvu uopste koji smatraju da Srbi treba da vode politiku lisenu bilo kakvog osjecaja za sopstvene nacionalne interese.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

A vama, iako ste u Crnoj Gori, dobri su samo oni koji pljuju po Crnoj Gori. Srbi treba da vode politiku gledajući svoje interese ali je problem što ne možete da shvatite, da Crna Gora treba da pazi na svoje interese a ne na srpske.

VISITOR
Gost
VISITOR

To i jeste problem Srbije,sto ova politika ima ovoliku podrsku!

Marija
Gost
Marija

Prokic nije odavno clan te stranke. MIslim od 2012, Propust novinara Pobjede,

racko
Gost
racko

Hocu da nerviram neke: Pročitaj ovo bar 10x: Dobrica Ćosić, (otac srpske nacije) o svojim Srbima: -„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“ -„Laž je srpski… Više »

šipu racku
Gost
šipu racku

Voliš laž. Nije problem, uživaj u bezdimnom!

Velimirvelimir
Gost
Velimirvelimir

SVAKA VAM CAST GOSPODINE,PEVI PUT DA PROCITAM NEKU IZJAVU IZ BRATSKE SRBIJE REALNU I POSTENU,TACNU I ISKRENU!

fedja
Gost
fedja

Procitajte i Beslina na Anteni M. Odlicna je i njegova analiza.

Send this to a friend