Politika

Nikčević: Kompletna reforma lokalne samouprave neophodna za evropski razvoj Nikšića

S obzirom na to da je poznato katastrofalno stanje stvari u Opštini Nikšić, jedan od naših ključnih ciljeva koje planiramo da ostvarimo je kompletna reforma lokalne samouprave. To podrazumijeva novu sistematizaciju radnih mjesta u Opštini Nikšić, kao i javnih službi i preduzeća čiji je osnivač opština, saopštila je kandidatkinja za odbornicu sa liste Crno na bijelo u Nikšiću Rada Nikčević.

Kako ističe, ta koalicija će, za vrijeme svog mandata, postaviti na čelo svakog sekretarijata i preduzeća, čiji je osnivač opština, najkvalitetnije i najprofesionalnije kadrove koji će imati mjerljive rezultate na svakih 12 mjeseci rada.

“Takođe, planiramo da uvedemo i sekretarijat za mjesne zajednice koji će raditi u interesu mjesnog stanovništva, a ne političkih partija. U opštini, javnim službama i preduzećima čiji je osnivač opština, uvešćemo sistem ocjenjivanja prilikom zapošljavanja, pri čemu će se znati jasni kriterijumi i postupak, što će onemogućiti partijsko zapošljavanje. Još jedan od neophodnih koraka u nastojanju da reformišemo lokalnu samoupravu podrazumijeva reviziju zapošljavanja u protekle četiri godine, sve kako bismo utvrdili realne kadrovske potrebe opštine”, objašnjava Nikčević.

Prema njenim riječima, prva od ideja u oblasti sprovođenja organjzacionih i drugih promjena u radu opštine podrazumijeva promjenu načina rada zaposlenih u lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima, odnosno precizan opis radnih mjesta i radnih zadataka svakog zaposlenog.

“Dva ključna principa kojih ćemo se držati su princip transparentnosti (otvorenosti) i princip odgovornosti (pružanja usluga i donošenja odluka). S tim u vezi, uvešćemo mogućnost javnog online budžeta lokalne uprave i javnih preduzeća. Takođe ćemo otvoriti građansku kancelariju i povećati broj građanskih i NVO inicijativa. Osim toga, sprovešćemo implementaciju elektronske uprave (e-uprava), implementaciju Sistema 48 rada lokalne uprave, kao i implementaciju standard ISO 9001 u skorije vrijeme”, kaže Nikčević.

Kandidatkinja za odbornicu sa liste Crno na bijelo – Može Nikšić napominje da je neophodno sistematizovati i radna mjesta u Parking servisu, ukinuti naplate parking servisa kod Doma zdravlja, kao i uvesti mogućnost plaćanja mjesečne karte. Osim toga, dodaje,  potrebno je obezbijediti i nadoknade za novorođenčad.

“Da bi Nikšić mogao da krene u pravcu evropskog razvoja ovakve vrste reformi su od suštinskog značaja. Kao partija koja se godinama zalaže za građanski, ekološki i evropski pravac Crne Gore, za ove smjernice ćemo se zalagati i institucionalno”, zaključuje Nikčević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hurem
Gost
Hurem

Buduca po sirini

Montenegrin NK
Gost
Montenegrin NK

Ko je ova? Zna li iko?

Damir Bar
Gost
Damir Bar

Misliš reforma za ujedinjenje sa Srbijom?

Send this to a friend