Politika

Niko nema pravo da slavi dan gašenja crnogorske državnosti i nezavisnosti

Velimir Rakočević

Nakon perioda dobrih odnosa Crne Gore i Srbije, ponovo smo svjedoci čestih verbalnih napada na našu zemlju koji dolaze sa najviših adresa susjedne države.

Crna Gora i njena liderska pozicija na Balkanu, članstvo u NATO i najbrži hod na putu ka EU predstavjaju trn u oku Aleksandru Vučiću i njegovim saradnicima, koji bez ustezanja za svoje nagomilane probleme optužuju, ni manje ni više nego našu zemlju i spoljnu politiku koju vodimo.

Pritom se slavi Podgorička skupština, čijim je nelegalnim i nezakonitim odlukama Crna Gora izgubila državnost a desetine hijada Crnogoraca život od okupatorske srpske vojske koja je sprovodila najžešći teror nad golorukim narodom, ne štedeći ni djecu ni starce.

Na proslavu koja se planira, poziva se i predsjednik Srbije Vučić, a iz redova njegove političke partije čujemo odjeke o obaveznosti njegovog prisustva. Oglasila se i crnogorska Vlada i poslala poruku da neće dozvoliti proslavu datuma koji vrijeđaju istorijsko biće Crnogoraca.

Da li će Crna Gora zabraniti organizovanje proslave, i da li za takav postupak ima zakonsko utemeljenje, Skala radio je pitao  Velimira Rakočevića, dekana Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

“Sa pravnog i moralnog aspekta krajnje je neprihvatljivo bilo kakvo obilježavanje Podgoričke skupštine 1918. godine koja je bila nelegitimna a odluka nezakonita. Nezamislivo je da bilo koji građanin Crne Gore može obilježavati dan gašenja crnogorske državnosti i nezavisnosti”, kazao je Rakočević.

Kako je dodao, kao i svaka druga savremena država i Crna Gora ima vrlo jaku normativnu i institucionalnu osnovu da osujeti sve aktivnosti koje ugrožavaju vitalne strukture države.

“To znači da treba dosljedno primjenjivati najvažnije pravne akte koji su na snazi u našoj državi. Tu, prije svega, mislim na Ustav Crne Gore koji predviđa, u članovima 52 i 55, ograničenje slobode okupljanja, odnosno zabranu djelovanja organizacija koje su usmjerene na  narušavanje i kršenje najvažnijih vrijednosti našeg društva“, smatra Rakočević.

Krivični zakonik Crne Gore, kao jedan od najvažnijih pravnih akata poslije Ustava, u pojedinim grupama krivičnih djela kao što su  čast i ugled, od kojih se ističe krivično djelo povreda ugleda Crne Gore kao i brojnim krivičnim djelima protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti države. Sankcioniše sve inkriminisane aktivnosti koje imaju za cilj povredu ili ugrožavanje fundamentalnih vrijednosti države, podsjeća on.

“Zakon o unutrašnjim poslovima  propisuje privremeno ograničenje pristupa, kretanje ili zadržavanje u određenom prostoru ili objektu ako postoji opasnost po najvažnije društvene vrijednosti”, rekao je Rakočević.

I Zakon o javnim okupljanjima i javnim priredbama predviđa privremeno ograničenje slobode javnog okupljanja ako je to ograničenje nužno u demokratskom društvu.

“Dakle, država ima sve pravne i druge mahanizme da osujeti i najmanji pokušaj urušavanja pravnog poretka. Imajući u vidu apsurdnost ovog događaja nadam se da niko neće obilježavati 1918. godinu. Takođe sam siguran da Crna Gora ima demokratski kapacitet da odgovori i na mnogo veće izazove“, kazao je Rakočević.

47 Komentara na "Niko nema pravo da slavi dan gašenja crnogorske državnosti i nezavisnosti"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend