Politika

Nikolaidis: Ako padne Bosna, neće biti ni Crne Gore – vremena za greške više nema

Andrej Nikolaidis

Ako padne Bosna, neće biti ni Crne Gore. Vremena za greške više nema, poručio je književnik Andrej Nikolaidis sa današnjeg protesta ispred sjedišta Delegacije Evropske unije u Podgorici. Ovim okupljanjem podržana je inicijativa bosansko-hercegovačke dijaspore o mirnim građanskim okupljanjima u Briselu i u brojnim drugim gradovima širom Evrope i svijeta u cilju očuvanja i jačanja građanske i jedinstvene Bosne i Hercegovine (BiH). Govor Nikolaidisa predat je šefici Delegacije EU Kristini Oani Popi.

<<<Mir nema alternativu<<<

<<<Protesti za mir u BiH održaće se u 35 gradova u 14 država svijeta<<<

Obraćanje Nikolaidisa ispred sjedišta EU u Crnoj Gori prenosimo u cjelosti:

Dvije i po decenije po završetku rata u Bosni i Hercegovini ta se zemlja ponovo nalazi pred neposrednom ratnom opasnošću. Ratni cilj je ponovo isti: otcjepljene dijela Bosne i Hercegovine i njegovo pripojenje Srbiji. Ideologija koja tu zemlju vodi u sukob je ponovo ista: velikosrpski nacionalizam. Tek su realizatori drugi: umjesto Karadžića i Mladića, tu je sada nastavljač njihovoga zločinačkog projekta, Milorad Dodik. Inspirator i mozak operacije je ponovo isti: zvanični Beograd.

Kako je to, uopšte, moguće?

Kako je moguće da je velikodržavni srpski projekat, odgovoran ne za jedan, nego za više genocida na teritoriji Bosne i Hercegovine i dalje aktivan?

Kako je moguće da ideologija Homogene Srbije/Velike Srbije/Otvorenog Balkana, zarad čijih ciljeva su počinjeni ti genocidi i dalje dozvoljena i djelatna?

Kako je moguće da projekat u ime i zarad kojega su počinjeni genocidi ponovo bude vođen iz Beograda?

Sva ta pitanja postavljamo baš danas, baš ovdje – pred sjedištem Evropske unije u Podgorici, jer upravo je Evropska unija, skupa sa Sjedinjenim Američkim Državama, adresa na koju treba poslati ova pitanja.

Koje je svrha dvije i po decenije angažovanja naših „zapadnih saveznika“ na Balkanu ako je region ponovo na ivici rata? Koja je svrha Haškog tribunala ako će zločini za koje je taj tribunal sudio biti ponovljeni, u ime istih velikodržavnih ciljeva? Koja je svrha Haškog tribunala ako su teritorijalni ciljevi zarad kojih su počinjeni zločini kojima se taj sud bavio – ostvareni?

Nije li sve rečeno jasan znak katastrofalno pogrešne politike zapada prema Balkanu, prije svega prema Bosni i Hercegovini, a danas i Crnoj Gori?

Čime će naši „zapadni saveznici“ ovoga puta gasiti ratni požar, kojem su oni dozvolili da se razbukta? Sankcijama, kojima se Milorad Dodik ismijava, dok ničim ometan godinama postavlja eksploziv u temelje Bosne i Hercegovine? Podrškom Otvorenom Balkanu, najnovijoj verziji velikodržavnog projekta koji je 1992. zapalio Bosnu, u koji će silom utjerati i Sarajevo i Podgoricu? Novom verzijom ingeniozno ciničnog embarga na uvoz oružja kojim je zapad onomad Bošnjake pokušao da spriječi da se brane od istrjebljenja? Podrškom Crkvi Srbije, koja je samo Crno srce beogradskog velikodržavnog projekta?

Ako ima onih koji se u samodovoljnoj političkoj nepismenosti pitaju „zašto se Podgorica bavi Bosnom, kada imamo mnoštvo svojih problema“, podsjećanje: niti jedna zemlja, kao niti jedan čovjek, nije ostrvo. I zato se ne pitaj za kim zvono zvoni: ono uvijek zvoni za tobom. Ako padne Bosna, neće biti ni Crne Gore. Sudbine te dvije države danas su neraskidivo povezane.

Vremena za greške više nema.

Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država. Ona nije ničiji plijen. Ona ne može biti cijepana i dijeljena, ne više nego bilo koja druga država čiji teritorijalni integritet štiti međunarodno pravo. Danas Bosna i Hercegovina, sutra Crna Gora. Niti jedan nacionalizam, niti jedan velikodržavni projekat susjeda nema pravo na dijelove Bosne i Hercegovine, niti takva ideja smije biti tolerisana pod krinkom „pragmatične politike“ i „smirivanja tenzija“ na Balkanu.

Bosna i Hercegovina mora biti oslobođena luđačke košulje Dejtonskog sporazuma, koji je zaustavio rat, no istovremeno zaustavio i razvoj bosanskohercegovačkog društva ka funkcionalnoj demokratiji.

Mi ovdje okupljeni podržavamo građansku, cjelovitu, nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu.

Ja, Andrej Nikolaidis, podržavam Bosnu i Hercegovinu u kojoj nosilac suvereniteta neće biti nacije, nego građani, dakle Bosnu i Hercegovinu u kojoj će važiti osnovno demokratsko načelo – jedan čovjek, jedan glas. Sve ostalo je etno-klijentelistička travestija demokratije, kakvoj nažalost danas svjedočimo.

Milorad Dodik mora biti zaustavljen. Ideje o podjeli Bosne i Hercegovine među susjedima moraju biti ugušene. To nije samo pitanje mira na Balkanu, nego pitanje elementarne pravde i etičnosti.

Sva odgovornost za mir u Bosni i Hercegovini je na Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama, jer oni imaju sve mehanizme da mir obezbijede.

Činjenica da je mir u Bosni i Hercegovini ponovo ugrožen je skandalozna i po EU i SAD teško optužujuća.

Politika zapada prema nacionalističkim politikama koje ugrožavaju cjelovitost Bosne i Hercegovine, time i mir na Balkanu, treba hitnu i radikalnu reviziju.

U nadi da će ovaj kritički govor prema njihovoj politici na Balkanu shvatiti shodno retoričkoj podršci koju ne propuštaju dati kritičkom govoru svake vrste, ovaj tekst predajemo predstavnicima Evropske unije u Crnoj Gori.

Neka u miru i vječno živi cjelovita, nedjeljiva, građanska i demokratska Bosna i Hercegovina!

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milos BD
Gost
Milos BD

Recite ako ce rat da bjezim iz cg. Dosta mi je bilo ratova sankcija bombardovanja i litijanja

Balbegovo Brdo
Gost
Balbegovo Brdo

Kakav narod ovi Srbi ,samo nered stvaraju

Ilija
Gost
Ilija

Vucic i Dodik su najveci problem Balkana uz SPC. Ta tri faktora ruse svaki gradjanski koncept i napor.

CIVILIZOVANI
Gost
CIVILIZOVANI

Sve pohvale i apsolutna podrska gospodinu Andreju Nikolaidisu!! Republika Bosna i Hercegovina je Suverena, Nezavisna, Teritorijalno cjelovita i Nedjeljiva Gradjanska drzava, uvijek je postojala i Vjecno ce postojati !! Svako ko je takvu prihvativi postuje uvijek je dobrodosao da zivi u njoj, a ko je takvu ne zeli neka ide iz nje!! Ako neko misli da moze dijeliti Bosnu i… Više »

Danilo
Gost
Danilo

I Srbija je bila pa kada su joj oteli 15% teritorije niko se od vas nije nasao da to osudi .Budite bar malo principijelni

Radovan
Gost
Radovan

Kako ce kukate jos malo Albanija levo Hrvatska desno 😂😂😂😂😂

Vele
Gost
Vele

Nikad neće bit Bosna srpska nit je ikada bila.Sve ovo što se trenutno dešava nikako nije dobro ni za Bosnu ni za okruženje,znači ni za nas.Ako bude rata velika šansa da se prelije i kod nas.Mada mislim da ovog puta od toga srpskoga sveta bi ostao samo Beogradski pašaluk.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Naravno da neće Bosna, ali hoće Republika Srpska

neko
Gost
neko

E, takvi kao ti nas vracaju u kameno doba🤮
Kakva RS (republika sumska, nastala na genocidu,silovanjima,progonima…)?
Kakva Srbija koja je sve ratove 90-tih izazvala (i izgubila)?

Boro
Gost
Boro

Nijesi ti neko nego niko

Pero
Gost
Pero

Neko je dobro rek’o.

Zaxon
Gost
Zaxon

Kako izgubila ratove kada ima Republiku Srpsku ?

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Prije ce Bog sici sa neba nego Bosna bit gradjanska drzava a da nacionalna i vjerska pripadnost budu samo stvar intimne opredijeljenosti svakog pojedinca ponaosob !

Oli
Gost
Oli

Te građanske gluposti sa nvo kružoka ne prolaze kod Srba…

Sasa PG
Gost
Sasa PG

Nece pasti Bosna, Republika Srpska ce se mirno odvojiti, a Bosna ce biti nesto manja ali postojace. Tu vise nema nazad.

Oro
Gost
Oro

Srbija neće odustati do sopstvenog uništenja. Prvo Kosovo, pa Sandžak, na kraju Vojvodina – kad se svedu na mjeru teritorijalne bezopasnosti umiriće se krvavi Balkan.

Nina
Gost
Nina

A ko će to i sa čime da ratuje protiv Srbije ? Nemate leba da jedete da hoćete da ratujete.

Mojaš
Gost
Mojaš

Zanimljivo da Andrej glasno ćuti o problemu br.1 u BiH,a to je nametanje Željka Komšića podobnog “Hrvata”.Taj potez je autogol za BiH,,sjećamo se kako je Milošević dao autogol SRJ,kada je postavio Bulatovića za premijera SRJ…U poliitci je očigledno teško biti realan.

Salvador
Gost
Salvador

Neće past Bosna ništa ne brigajte. Opstaće itekako, samo bez Republike Srpske. Nema toga ko će spriječit RS da sama svoju sudbinu kuje, i to je civilizacijski iskorak i pravo na samoopredjeljenje. Tako i treba.

Nermina
Gost
Nermina

Bravo Andrej.Ovakvi protesti su nam neophodni u velikom broju, jer moramo razbiti retrogradne ideje i jednom za svagda riješiti pitanje suverenosti Crne Gore,time i Bosne i Hercegovine.Oni kojo bi da ih okupiraju reći da čuvaju svoju državu.

Okle
Gost
Okle

Vidis Nermina kako ti kao Muslimanka navijas za BiH, jel tako. Tako i mi pravoslavci navijamo da se razgranice RS i FBiH da ne bi bilo vise problema. To je najbolje rjesenje.

delboj
Gost
delboj

Onda je regularno i da se Sandzak razdvoji od Srbije, je li tako Okle?

Rale
Gost
Rale

Realno je da se Boka i Sever odvoje od CG.

Litko
Gost
Litko

I onda je regularno da Albanija uzme pola istocne Crne Gore ti vasi veliki prijatelji bolji od srba zar ne

HR8
Gost
HR8

Bravo, i jos 100 puta bravo!!!

Plemenik
Gost
Plemenik

Ginucemo sa vama isti nam je rusitelj
.. 🇲🇪🇧🇦

Rale
Gost
Rale

To vam je zagarantovano…

AntiX
Gost
AntiX

Potpisujem!IP adresa poznata…nea je sakrivat ka ovi ostali👍

Haris
Gost
Haris

Aferim brate, svaka cast. Prijavi se za predsjednika drzave ja cu da te glasam.

Alen
Gost
Alen

To možda u Turskoj, ali ne i u pravoslavnoj CG…

Zex
Gost
Zex

Zvuči sjajno

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Pane li Bosna, pao je Balkan. Vraćamo se u kameno doba i CG nestaje trajno. Nadajmo se u Saveznike!

Montenegrina
Gost
Montenegrina

Crna Gora nikad neće pasti!!!

Roro
Gost
Roro

Živjela Republika Srpska,Srbija i Crna Gora!

ONOGOŠT
Gost
ONOGOŠT

G.Nikolaidis nemogu oni ništa Bosni i Crnoj Gori.Oni pjevaju i pričaju ,a kukavički svake godine kreću i jurišaju.Zamislite mentalni sklop kad je Srbinu iz Crne Gore miliji Srbin iz Hrvatske,Vojvodine,Bosne nego Crnogorac iz Crne Gore .To je već za medicinu.Vama veliki pozdrav i iskreno poštovanje.

Posmatra
Gost
Posmatra

A kako ostale nacije razmisljaju.. Sta mislis

aslan-bar
Gost
aslan-bar

ok napravite rokadu,r,srpsku srbiji a sandžak bosni i problem riješen!

Hogar
Gost
Hogar

Dva su ključna argumenta za ukidanje entiteta “r.s” :
1. Entitet neutemeljen istorijski na bilo koji način,nikad ništa slično nije postojalo;
2.Entitet nastao u agresiji uz brojne zločine zaključno sa genocidom;

137 DDD Dollaro
Gost
137 DDD Dollaro

Pravoslavaca je jedva 200 miliona daj bože da opstanemo 💙❤💙

ssssss
Gost
ssssss

zelim miran razlaz unitarne BiH … sa srecom!

Rax
Gost
Rax

A sta cemo sad!!??.. kad znamo kako se odcijepila bosna 90-tih…i koliko ih je Karadzic i Srbi molili da to ne rade ….jer ce doci do rata i doslo je naZalost..I sta cemo sad….Sad srbi oce samo ono isto sto i oni tada….u cemu je problem. I nece da odnesu nista sto je muslimansko…

Ako objavite, a mislim da necete.

What
Gost
What

I tako dalje… Narod nema hljeba da jede ali je tu da komentariše ovakve priče. A zašto? Zato što nam političari to serviraju. Dok god se narod bilo koje države bude “palio” na ovakve priče, nema nam spasa. Narod je trenutno stado i ide slijepo za ovakvim temama. Gladni smo na svim jezicima, hrvatski, crnogorski, srpski, bošnjački itd.

Hogar
Gost
Hogar

What,lijepo je biti odmjeren,razuman ali..to ne važi za sva vremena i sve uslove.Šta ako tvoju odmjerenost,pacifizam zloupotrijebe zli ljudi znajući da nećeš pružiti otpor?I još kad loše stvari već dešavaju,kad su nastupile posledice i slijede nove..
#Druže,nemoj se uvrijedit ali to je potpuno ignorisanje stvarnosti..moramo se izboriti za normalne uslove pa ćemo onda filozofirat.

Levis
Gost
Levis

Šta ćemo kada stalno imamo fašizam pred vratima,a to je podjednako bitno kao ekonomija.

dobronamjerni
Gost
dobronamjerni

Gospodine/đo ,,Šta” pitao bih Vas, što su Vaše potrebe? Hleb, naravno kao i moja i svih nas, ali valjda nam treba i još nešto. Pored ostalog, treba li Vam da imate i svoju državu i svoj glas u njoj? Ili, ne bilo Vam rečeno, neko ko Vam obezbijedi hleb, pa još i smok, može slobodno, i ne pitajući Vas, da… Više »

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Prodaće nas zapad zbog ukrajine,bojim se da će mo opet vatat puške u ruke?
Evropa je buđava da buđavija ne može bit,dopušta da joj mađarska kroji kapu?

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Prodala je nas Evropa davne 1918, kao i 2020, i opet će ako zatreba.

sha
Gost
sha

Ujedinjenje je krenulo i ne moze se vise zaustavit

Montenegrina
Gost
Montenegrina

Ujedinićemo se i mi svi ostali. Pa da vidimo koga im više.

Cole
Gost
Cole

Dzaba kada ste sirotinja. Rokaćemo vas Ognjevima, Norama, tenkovima,dronovima, haubicama, a Rusi Kalibar raketama sa podmornica..

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Ponosna na moje Crnogorce, što su uvjek za mir bili!
Živjeli mi braćo Bošnjaci, sačuvali sve što volite.
Neka vječno živi mir i sloga, neka vječno živi BIH i CG!

Niksicanin
Gost
Niksicanin

Evropa sad😀

NikolajS
Gost
NikolajS

A šta ćemo sa činjenicom da Srbi i Hrvati ne žele ovakvu BIH? Bošnjačke esktremiste i njihove plaćenike iz regiona to ne interesuje

Ruki
Gost
Ruki

Pa onda i Sandzak nije zadovoljan i njemu treba dat samostalnost po tvojo logici

Nano
Gost
Nano

Ko ti reče da nije Sandžak zadovoljan? Sami se podijelili zbog ljubavi prema Crnoj Gori, a u Srbiji se ne bune. U Bih se 4 godine krv lila na sve tri strane

vaseima
Gost
vaseima

Srbije je zauzela Vojvodinu 1918 mimo sporazuma sa saveznicime i na prevaru. Hoće li onda i Vojvodina imati pravo priključljenja Mađarskoj kao što traži Orban ili se samo srbi imaju pravo da se priljučuju maticnoj državi

biblion
Gost
biblion

a Vojvođani, što oni žele, pita li ih ko?

maas
Gost
maas

Da je vjecna BH , C.Gora i nas Andrej.

Maki
Gost
Maki

hahahahhahahahahaa

Nikk
Gost
Nikk

Bravo Andrej. Vi ste svijetlo u ovom mračnom tunelu nacionalizma i fašizma kojim nas truje zvanični Beograd

brdjanin
Gost
brdjanin

Zivjela Bosna i Hercegovina, zivjela Crna Gora!!!

soko
Gost
soko

Balkansku krčmu ne smijete dozvoliti da se aktivira!
Gospodo iz EU i USA vi imate i moć i odgovornost za to…
Ne dozvolite…
Nek je VJEČNA jedinstvena B i H !
Nek je VJEČNA CRNA GORA!

Baki
Gost
Baki

Nema moći tamo više, ni za svoje probleme riješiti

Miki
Gost
Miki

Bravo Andrej svaku riječ potpisujem. Podrška za Bosnu i Hercegovinu.

Ranka
Gost
Ranka

Neće nikada pasti Bosna i neće nikada prevladati svetosavski fašizam u Crnoj Gori!!!

BMX
Gost
BMX

Cinjenica je da velikosrpsku ideologiju koju je na terenu juce sprovodili Draza Mihailovic, Slobodan Milosevic, Radovan Karadzic, Ratko Mladic a danas Vucic, Dodik, Vulin, ovde – DF, Demokrate, SNP i sl podrzavaju u Evropi i svijetu, Makron, Orban, Salvini, Jansa, Milanovic, Ceska, Austrija pa i Njemacka dok je Merkel bila kanzelarka a i SAD dok je Tramp bio predsjednik. O… Više »

Snjeg
Gost
Snjeg

Zaboravio si spc i Krivokapica .Nosio je cvijece Cvijanovicki ,hvalio Dodika a javno izjavio na CT da se on pitao CG ne bi postojala .A tu je i Abazovic koji podrzava otvoreni Balkan.

Levis
Gost
Levis

Nemojte da kukamo.Stvarno ne poznajemo sebe,svoju istoriju.Kada su pali svi na Balkanu prije 500 godina mi nismo.Umijemo da vodimo računa o sebi,pogotovo kada je goli opstanak u pitanju..Treba se zabinuti promislti,ali ne očajavati.

SASA NK MNE.
Gost
SASA NK MNE.

Da je Vjecna drzava Bosna i Hercegovina.

biblion
Gost
biblion

Bravo, podška za ovu tvoju istinitu i pravednu riječ.

nenad.mne
Gost
nenad.mne

Sve, što treba, je rečeno! Bravo Andrej!

roki
Gost
roki

Potpisujem sve

Radovan
Gost
Radovan

Neke stvari su nezaustavljive

Send this to a friend