Politika

Nikolaidis: Manjinska vlada formirana i da bi nas uvela u Otvoreni Balkan

Sa tribine

Književnik i kolumnista Andrej Nikolaidis je ocijenio da je idejom Otvorenog Balkana je lansirana i ideja “srpskog sveta”, te da je cilj manjinske vlade pridruživanje Crne Gore toj inicijativi. Profesorica na Ekonomskom fakultetu u Podgorici Gordana Đurović smatra da od projekta Otvoreni Balkan niko u regionu neće posebno dobiti. Kolumnista Alek Barović gleda na Otvoreni Balkan kao na veliku prijetnju.

Oni su govorili na tribini koju je organizovao PEN centar u saradnji sa neformalnim udruženjem Razvojni institut.

Prema riječima Nikolaidisa, proces pridruživanja EU je potpuno nedemokratski jer je logično da se građani izjasne na početku, a ne na kraju procesa.

“Sa Otvorenim Balkanom je još gore. Mi ulazimo u nešto za šta zapravo ne znamo šta je. Teza da će ekonomija pacifikovati etničke tenzije u regionu je suluda. Činjenica da treba da se formira nova vlada, a da je ta inicijativa u vrhu agende te neformirane vlade je suludo “, smatra Nikolaidis.

Naglašava da paralelno sa idejom Otvorenog Balkana je lansirana i ideja “srpskog sveta”.

“Imamo li ikakvu garanciju da otvoreno trzište sjutra neće podrazumijevati i zajednički parlament. Zaista je skandalozno da nas u to uvlače, a da niko nije konsultovao građane.Otvoreni Balkan je divan primjer za to koliko je loše imati korumpirane elite. To je samo jedan način da se mirnim putem završi ono što nije u ratu. Ovako kako se ovo vodi je posve skandalozno ” smatra Nikolaidis.

Kako dodaje, njemu djeluje da je manjinska vlada između ostalog i formirana zbog toga da bi nas uvela u projekat Otvoreni Balkan.

“I uvešće nas na posve netransparentan način. Bojim se da je Otvoreni Balkan konpenzacija velikosrpskom državnom projektu i tako ću misliti sve dok me neko ne uvjeri u suprotno”, kazao je on.

Smatra da su nacionalizmi  i dalje jaki i samim tim velikodržavni projekti žive.

“Mene plaše detalji. Mene je uplašilo kad je Gabrijel Eskobar došao u BiH, u kojoj su svakodnevne ekstremne maniifestacije fašizma, i saopštio da problem BiHe nije fašizam nego korupcija. Ignorisati činjenicu da u jednom regionu javaju nacionalizmi i fašizmi i pacifikovanje priče da će sve biti u redu kad ne bude korupcije je opasno. Ako su oni naumili da tako rješavaju probleme onda smo mi u još većem problemu “, navodi Nikolaidis.

Đurović ističe da je Crna Gora blokirana po pitanju vladavine prava i da se tu stvari jako teško odvijaju.

“Posljednje dvije godine su izgubljene po pitanju evropskih integracija jer rezultata nema. Region je razočaran onim što se desilo sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Ideja Otvorenog Balkana je da se odblokira proces, ali je ključno pitanje zašto je on zastao. EU i SAD počinju da bivaju nervozni, jer se ništa u regionu ne dešava. Zbog toga je pritisak na Open Balkan, jer se ništa drugo ne dešava”, kaže Đurović.

Ističe da Srbija ima interes da pokaže da je najveći ekonomski partner u regionu i neko ko inicira integracije.

“Albaniji ne odgovara politika na Kosovu, tako da imamo različitih motiva. Mislim da se EU nalazi u provjeri svoje pozicije po pitanju Otvorenog Balkana. Problemi su odnosi Beograda i Prištine i cio proces je tu zastao. Ako više od godinu imamo blokadu mislim da ćemo i mi morati nešto da mijenjamo. I da se Otvorenim Balkanom bavimo sa aspekta interesa crnogorske ekonomije i crnogorskih građana”, kazala je Đurović.

Prema njenim riječima, Albanija, Srbija i Makedonije imaju najveći interes od Otvorenog Balkana.

“Mi smo malo trzište. Nama ne može neko predstaviti priču Otvorenog Balkana kao nešto što je za nas dobro. To je politički projekat i problemi koji postoje u zajedničkom regionalnom trzištu svi su ostali u Otvorenom Balkanu. Probleme treba riješavati, a ne seliti ih iz jedne inicijative u drugu. Open Balkan je izašao iz politike. Mislim da u regionu niko od toga neće posebno dobiti “, kazala je ona.

Kolumnista Alek Barović gleda na Otvoreni Balkan kao na veliku prijetnju.

“Mi imamo ogroman problem sa diplomama koje iz regiona stizu u Crnu Goru. Ulaskom Crne Gore u projekat Otvorenog Balkana automatski bi bile priznate te diplome”, smatra on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Amnezija
Gost
Amnezija

Referendum prvo da pitamo gradjane. EU ili open balkan

Loš
Gost
Loš

Postoji berlinski proces,ovo je nažalost loše društvo ,lošiji od nas

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Samo EU dolazi u obzir!

neko
Gost
neko

ako to pokusaju ili temeljni da potoisu- naravno da cemo i mi izaci na ulice👍

Role je king
Gost
Role je king

EU je jedini put kojim CG treba da ide.

BellaCiao
Gost
BellaCiao

I? Ocemo li doma śeđet? Ajde malo akcije više što je ovo? Nijemi posmatrači! Tj nijesmo nijemi, ali bolje da jesmo, da se bar ne śekiramo po portalima ovđe!

nele
Gost
nele

Svaka vlada koja podržava otvoreni balkan neće dobiti moj glas. Mislim da je vrijeme da se u skupštini potegne to pitanje, pa da vidimo za koga da glasamo,a koga ne

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

To se mora spriječiti, svakom normalnom je to jasno!

Gradjanka
Gost
Gradjanka

Kakav crni Otvoreni Balkan, nadam se da necemo upasti u tu zamku, sa nama je onda kraj, kraj bi bio sa svakom malom drzavom poput nase u takvom projektu.

Soko tica
Gost
Soko tica

Zdravko noje htio uci u tu pricu . Abazovic cim zasjede na mjesto premijera momentalno ce potpisat i uc u tu pricu . Zivi bili pa vidjeli .

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Otvoreni balkan,je bukvalno nezadržajuća ekspanzija srpskog sveta.
Tu bi Crna Gora sigurno poklekla.

Kako je
Gost
Kako je

Samo EU sve ostalo je pogubno

Jugoslav
Gost
Jugoslav

EU jedva čeka da vas primi

Send this to a friend