Politika

Nikolić: Evropi i Balkanu potrebne mlade, progresivne snage

Evropi i Balkanu potrebne su mlade, energične i progresivne snage, spremne da odgovore izazovima novog vremena, kazao je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić na „Konferenciji mladih parlamentaraca Evropske unije i Zapadnog Balkana“, koja je okupila predstavnike 20 parlamenata država članica EU i regiona.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Nikolić je naglasio da građani Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana pripadaju Evropi i da je ideal ovog regiona da budućnost troši u ujedinjenoj i razvijenoj Evropskoj uniji.

Tokom sesija “Perspektive proširenja na Zapadni Balkan nakon izbora za Evropski parlament 2019”, “Uloga nacionalnih parlamenata u Berlinskom procesu” i “Obrazovanje kao pokretač razvoja” mladi parlamentarci su poslali značajne poruke podrške evropskoj integraciji zemalja Zapadnog Balkana i izrazili jedinstven stav da je politika proširenja jedna od najuspješnijih politika Evropske unije.

Na prvoj sesiji, ministri vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović i Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, te zamjenica ministra za Evropu i vanjske poslove Albanije Artemis Dralo ocijenili su da je kontinuitet politike proširenja neophodan za stabilnost, dalji ekonomski razvoj i konkurentnost evropskog kontinenta na globalnom nivou.

“Zaključeno je da budućnost Zapadnog Balkana jeste u Evropskoj uniji i da nema alternative evropskom integracionom procesu”, navodi se u saopštenju.

O ulozi nacionalnih parlamenata u Berlinskom procesu govorili su predsjednici Odbora za vanjske poslove parlamenata Mađarske, Hrvatske i Slovačke Žolt Nemet, Miro Kovač i Katarina Čefalovajova, kao i poslanica Predstavničkog doma Parlamenta Belgije Monika De Konink.

“Uvodničari, kao i učesnici diskusije, istakli su značaj parlamentarne saradnje u okviru Berlinskog procesa i ocijenili da je proširenje dio reformskog procesa i dio rješenja. Renesansa Evropske unije mogla bi započeti politikom proširenja, zajednička je ocjena učesnika sesije”, dodaje se u saopštenju.

O temi “Obrazovanje kao pokretač razvoja” govorili su redovni član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Predrag Miranović, predsjednik Odbora za evropske poslove Parlamenta Slovačke Ljuboš Blaha i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav.

“Sa ove sesije poslata je poruka da je obrazovanje stub ekonomskog razvoja, te da bolje obrazovanje danas čini zemlju demokratičnijom sjutra. Naglašeno je da obrazovanje ne treba skoncetrisati samo na vještine, već i na društvenu odgovornost i vrijednosti”, ističe se u saopštenju.

Konferencija je održana u organizaciji Skupštine Crne Gore i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, otvorio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović, a prisustvovao je i predsjednik Vlade Duško Marković.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici parlamenata Austrije, Belgije, Hrvatske, Češke, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Letonije, Litvanije, Malte, Poljske, Portugala, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Kosova i Crne Gore.

“Na kraju Konferencije, zaključeno je da je Crna Gora, organizacijom ovog skupa, postavila kamen temeljac u izgradnji novog modela umrežavanja mladih parlamentaraca Evrope. Učesnici Konferencije su pokazali snažnu podršku ideji uspostavljanja Mreže mladih parlamentaraca država EU i Zapadnog Balkana i zaključili da bi redovno okupljanje mladih parlamentaraca u okviru ovog jedinstvenog formata doprinijelo boljem razumijevanju i saradnji, te ubrzanju integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Kao sto si ti progresivan podžavas apsolotuistu i posao si dobio preko partije

Pjer
Gost
Pjer

Eto ih oko tebe tako mladi a vec misle svojom glavom.Kud ces vecu progresiju

Garfild
Gost
Garfild

O dje nece Milo dati ostavku pa da izmjere koliku podrsku imaju ovi kao Nikolic i slicni koji zive u njegov sjenci!

Sasa
Gost
Sasa

Ni p od progresivan

Pol
Gost
Pol

Marioneta!

Đorđe
Gost
Đorđe

Odlična ideja, završe nekakve fakultete, ubace ih odmah za poslanike, predsjednika Vlade, države, Skuštine, ambasadore!

Koala
Gost
Koala

Andrija Nikolic bi bolje prosao na skupu imitatora

Ćita banana
Gost
Ćita banana

Nikolicu jos nisi vratio mom drugu 5e a pozajmio si dok ste stidirali!!!

Sanja
Gost
Sanja

Bravo za fenomenalnu ideju

Andrija
Gost
Andrija

Gospodine !

M CG
Gost
M CG

Pu i pi…osobe bez zrna morala i casti i stava…nule…nista…praznina…gadjenje

Micko
Gost
Micko

A ocima ne mogu jedan drugog gledat no se trpe zbog fotelja.

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Kad su tako mladi i progresivni sto ne probaju da vode skup na engleskom a?

Vanja
Gost
Vanja

Andrija je lider

SlavkoMirkov
Gost
SlavkoMirkov

Vazi Andrija jesi a sad odmori haha

Vanja
Gost
Vanja

Vjeruj mirko/slavko da jeste , cim kviris po portalima i cekas gdje ce mu se ime pojaviti , da bi upisao svoj komentar 🙂

SlavkoMirkov
Gost
SlavkoMirkov

Evo ne vjerujem

Sanja
Gost
Sanja

Nikolic lici kao da ce u penziju do ljeta a prica o mladima haha

Botina veneta
Gost
Botina veneta

Bravo Sanja, izbaci to iz sebe !

Balsa
Gost
Balsa

A Nikolic bas “djeluje” i mlado i progresivno. Kao neki cikica sa kravatom do brade, kao da u zivotu nije mlad bio

Send this to a friend