Politika

Nikolić: Nepodnošljiva banalost analize

Samozvani analitačari iz nevladinog sektora radili su prethodnih dana domaći zadatak na istu temu-da u što gorem svijetlu komentarišu nedavni intervju predsjednika države Mila Đukanovića, prkoseći zdravom razumu, piše u autorskom tekstu poslanik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić.

Nikolićev tekst prenosimo u cjelosti.

Građane Crne Gore sigurno ne može iznenaditi kada tabloidna medijska formacija za ‘zračenje’ javnosti zada domaći zadatak svojim analitičarima iz nevladinog sektora. I to svima na istu temu: da u što gorem svjetlu komentarišu i analiziraju nedavni intervju predsjednika države Mila Đukanovića.

Ipak, impresivna je, ničim opravdana samouvjerenost ‘univerzalnih sveznalica’, a posebno upadljiva “naučna visina” sa koje štancuju svoje analize, koje imaju samo jedan cilj: da nanesu političku štetu vladajućoj stranci i njenom predsjedniku. Baš zato što su očigledno isforsirane i tendenciozne, nepodnošljivo su banalne.

Da se u Crnoj Gori svako može samonazvati analitičarem – bez obzira na obrazovanje, znanje i ozbiljne naučne reference, a uglavnom u nedostatku istih – potvrđuje hiperprodukcija karikaturalnih analiza i tekstova. Kako drugačije nazvati komičnu “intelektualnu” akrobaciju, gdje se stav predsjednika države ‘da je Evropska unija privilegovan partner Crnoj Gori, a da naš evropski put nema alternativu’ , pokušava protumačiti kao upozorenje Evropskoj uniji, da Crna Gora ima alternativu?! Dakle, u jednoj takvoj politikanskoj interpretaciji ima svega, osim zdrave logike. Uz to, neoriginalno je, jer neodoljivo podsjeća na vrijeme kada su medijski manipulatori i njihovi namještenici iz opozicije, sumnjali u iskrenu posvećenost DPS-a i njenog prvog čovjeka, učlanjenju Crne Gore u NATO. Ne manje banalno je i “epohalno otkriće” kako je nezavisnost Crne Gore, projekat privatne države Mila Đukanovića, te da je izjavom kako se povlačio sa državnih funkcija zbog potrebe da se unapređuje insistucionalni razvoj, Đukanović u stvari priznao da namjerno guši institucije?! Da su malo manje ostrašćeni i “naručioci” i “izvršioci”, ne bi tako komično prkosili zdravom razumu, već bi se upitali: može li privatna država da bude članica NATO? Može li država zarobljenih institucija da predvodi proces pridruživanja Evropskoj uniji?

Koliko su “naručioci i izvršioci” vispreni u analizama i medijskom ‘osvješćivanju’ javnosti, najbolje ilustruje činjenica, da su svi politički projekti koje su osmislili i podržavali, propali ili propadaju. Jedna od bitnih posljedica tog medijsko/analitičkog ‘krečenja’, je da opozicija nikad nije bila slabija, a DPS nikad jača.

Kada sledeći put požele da napišu nešto što će nazvati “analizom” ne bi bilo na odmet da imaju na umu činjenicu da se državna politika Mila Đukanovića, u kontinuitetu, potvrđuje na najvažnijim međunarodnim adresama, dakle tamo gdje se ozbiljno prati i analizira. I što je podjednako značajno – od strane onih koji posjeduju znanje, stručnost i kompetencije za ono čime se bave.

Konačno, za državnu politiku Crne Gore i njene ključne protagoniste, Evropska unija je bila i ostala najbolji model za emancipaciju i osavremenjavanje svih naših politika. Valja se nadati, da će ti procesi biti plodotvorni i za politike, koje kreira dio poslenika medijskog i nevladinog sektora.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dzed
Gost
Dzed

Dokle ce ovaj vise da kliza???:):):)

Mitra
Gost
Mitra

Ali zato je Janjic analitičar par exellance… Sta papir sve ne trpi.

Musa
Gost
Musa

Milu svaka cast a ti si poltron kakvog majka vise ne radja.

Mina
Gost
Mina

Zato ti dubiozno ,sa svojom pamecu i impresivnim obrazovanjem,taman kao ona tkzv. novinarka,branite lik i djeli vaseg omiljenog predsednika i vodje.On za takve ,kao sto si ti,nije ljudsko bice,vec mitski,bozansko.Eto vidis moj Nikolicu,ima nas u Crnoj Gori,koji znamo sto je demokratija a sto diktatura.A zmamo ponesto i o kultu licnosti i poltronstvu.

Sigur
Gost
Sigur

Śedi , 1, ni vodja ovakve panegirike ne voli. A poltroni traju koliko macki ljubavnik.

Plaćenici
Gost
Plaćenici

Koji su to analizatorski nesoji koji za pare blate, pi! Rođenu bi majku prodali.

Milos
Gost
Milos

Odlican tekst. Hejteri
, ovaj put, da se uzdrze.

logotip
Gost
logotip

Nije mi jasno zašto ovom mediokritetu i Milovo polzronu uopšte dajete značaj. Neka lupeta što god hoće to u ovoj zemlji nikoga ne zanima

Saša
Gost
Saša

Mislim da je Crna Gora svoju međunarodnu politiku vodila besprekorno i maestralno. Ne znam cija je to zasluga, ali u svim drugim sferama se mogu naci propusti, a u ovoj ne. To iskreno priznaju i najveci protivnici svega crnogorskog i Milovi lično.

Donatelo
Gost
Donatelo

Maestralno sa 15% podrške gradjana, kako reče Duško!?

Saša
Gost
Saša

To je hrabrost. Mnogi je nemaju. Mnogi znaju sta je ispravno i dobro za drzavu, ali se ne mogu oduprijeti populizmu. Ako zanemarimo emocije, sve nase odluke su ispravne.

Zoran
Gost
Zoran

A sta ce velikosrpska opozicija da napada sve
sto je crnogorsko.

Bljak
Gost
Bljak

Kakav je ovo brav!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Zar nije poslanik Novović zadužen da prevodi i objašnjava šta je Milo mislio da kaže, a ne kako je neznavena javnost čula uživo?!
Ovo je dobro uklopio, nepodnošljiva lakoća postojanja!

Mima
Gost
Mima

Nikolic ih je odlicno opisao. I zato ga mrze jer uvjek pogodi metu.

DarkoKO
Gost
DarkoKO

Hahaha sprdnje ove

Avro
Gost
Avro

Ružno da ne može tužnije ni ružnije biti!

Send this to a friend