Politika

Nikolić: Posljedice migrantske krize prevazilaze nacionalne okvire

Odgovoran pristup u suočavanju sa migracionim izazovima podrazumijeva da Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, bude kooperativni činilac evropske politike, naglasio je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić na Ekonomskom forumu u Krinjici.

Kako su saopštili iz Skupštine Crne Gore, Nikolić je ukazao da posljedice migrantske krize prevazilaze nacionalne okvire, te da je zbog toga nužno uspostaviti zajednički pristup i aktivnosti svih država u kompleksnom zadatku očuvanja bezbjednosti granica.

“Crna Gora je kao stara i humana država već pokazala odgovoran i solidaran pristup u odnosu na prihvat više od 150 hiljada izbjeglica sa Kosova, koji su u Crnoj Gori našli utočište od nedaća u koje su zapali uslijed ratnih dešavanja krajem devedesetih”, naglasio je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.

Govoreći o ideji evropske susjedske politike čiji je cilj stvaranje prijateljskog okruženja na istoku i jugu, od Kavkaza do Sahare, Nikolić je naglasio da bi bilo poželjno da se Evropska unija, poučena negativnim iskustvima sa svojim istočnim i južnim komšijama, ozbiljnije fokusira na nastavak procesa proširenja, jer je to jedna od njenih najuspješnijih politka.

“Nova energija u politici proširenja, ključ je za dugoročnu održivost evropskog jedinstva, ali i za podizanje integracionog entuzijazma država Zapadnog Balkana”, naveo je Nikolić.

On je na marginama Ekonomskog foruma u Krinjici imao više neformalnih susreta, između ostalih i sa predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Mirom Kovačom i predsjednicom Odbora za evropske poslove Parlamenta Poljske Izabelom Kloc.

3 Komentara na "Nikolić: Posljedice migrantske krize prevazilaze nacionalne okvire"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend