Politika

Nikolić: Uz podršku skupštinske većine, Vlada može ispuniti uslove kako bi se ubrzao evropski put Crne Gore

Miloš Nikolić

Crna Gora ima veliku šansu da u narednim mjesecima napravi značajan iskorak na evropskom putu i do 2024. dobije datum ulaska u EU, ocijenili su u Demokratskoj partiji socijalista. Iako je trajanje manjinske Vlade oročeno na godinu, njen rok će zavisiti od učinka, odnosno funkcionisanja nove parlamentarne većine, poručuju iz DPS-a, prenosi gradski.me.

Nova Vlada, uz podršku skupštinske većine, može ispuniti uslove Brisela kako bi se ubrzao evropski put Crne Gore, uvjereni su u DPS-u.

” Vjerujem da Crna Gora može te ispuniti te kriterijume, čekaju nas zahtjevne reforme. Nezahvalno je licitirati kada bi se to moglo desiti. Vjerujem da se to može desiti u narednim mjesecima. Dakle jedan dio reformi koje se tiču relevantih promjena u pravosuđu bi nam omogućilo da dobijemo završnu mjeru za poglavlje 23 i 24 što bi dalje omogućilo da se zatvori jedan dio poglavlja”, kazao je za Gradski portal portparol DPS-a Miloš Nikolić.

DPS će, kako navodi Nikolić, kao konstituent koji čini dvije trećine od ukupne nove parlamentarne većine dati veliki doprinos da do zatvaranja poglavlja dođe.

“Ukoliko bude najbolja namjera, želja i volja za postizanjem konsenzusa, ja vjerujem da možemo učiniti taj iskorak. Da li će taj iskorak biti narednih mjeseci ili do kraja godine trenutno je nezahvalno licitirati sa tim. Ali ono je ključno jeste da vjerujem da taj iskorak možemo napraviti i da će taj iskorak onako zaista značiti jednu novu dinamiku u udjelu Evropskih integracija Crne Gore”, kazao je Nikolić.

Nikolić je, na pitanje da li je nakon ostvarivanja određenih rezultata, moguća rekonstrukcija manjinske Vlade i ulazak DPS-a u nju, ponovio kako joj je rok trajanja ne duže od godinu.

“Šta će se desiti nakon godinu dana mislim da zavisi u mnogome i od učinka te Vlade, od funkcionisanja nove parlamentarne većine, od odnosa Vlade sa jedne i Skupštine sa druge strane”, istakao je Nikolić.

Kakvi su učinci Vlade i koje su dalje mogućnosti, smatra, biće poznato nakon isteka mandata.

“Svjedoci smo da se na političkoj sceni Crne Gore onako na nedjeljnom nivou smjenjuju burni politički događaji i da je zaista teško projektovati i nešto što će se desiti i naredne nedjelje i narednog mjeseca”, kazao je Nikolić.

U ovom trenutku je nezahvalno dati prognoze i predvidjeti šta će se desiti od za nekih 11 mjeseci, stoga nam preostaje da vidimo koji su naredni koraci manjinske Vlade, zaključuje Nikolić.

Send this to a friend