Politika

Nikolić: Vlada mora da padne da bi se deblokirao proces evropskih integracija

Andrija Nikolić (Foto: Print screen)

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić izrazio je nadu da će aktuelna Vlada pasti tokom glasanja u parlamentu 19. avgusta, ističući da su pri sadašnjem stanju prijevremeni parlamentarni izbori najpoštenije rješenje. On je u emisiji “Intervju” na TVCG kazao da očekuje podršku inicijativi DPS-a da se izglasa nepovjerenje Vladi Crne Gore.

Nikolić je rekao da je Temeljni ugovor sa SPC, kakav je potpisan, neprihvatljiv za Demokratsku partiju socijalista. On je rekao da to nije temeljni ugovor, već samo ugovor.

On je naveo da je premijer Dritan Abazović pristao da se formira komisija koja bi provjerila sadržinu ugovora, ali da je bilo jasno da cilj nije bio da se postigne dogovor.

“Ovaj ugovor mora biti usklađen sa Ustavom i zakonima Crne Gore”, rekao je Nikolić.

On navodi da je posebno sporan eksteritorijalni status SPC, kao i to što joj se daju javno-pravna ovlašćenja, što nije slučaj sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom.

Nikolić naglašava da preambula sadrži netačne konstatacije.

“Sve to tumačim na način da je premijeru bio dostavljen tekst koji je morao biti usvojen, odnosno da mu je dat nalog koji je morao da izvrši”, rekao je Nikolić.

On kaže da niko iz EU nije tražio od Abazovića da potpiše Temeljni ugovor, te da ne stoji premijerova tvrdnja da će usvajanje tog dokumenta pomoći u procesu evropskih integracija.

“I to posebno u vremenu kada treba da napravimo ogroman iskorak i da pokrenemo proces deblokade evropskih integracija. Umjesto da se posvetimo evropskoj agendi premijer u politički život ubacuje temu oko koje sasvim izvjesno nema konsenzusa”, naglasio je Nikolić.

On je kazao da nijesu protiv da se donese dokument koji će uvažiti interese vjernika SPC, kojih nije mali broj, i to niko ne previđa, ali to mora biti urađeno u skladu sa zakonom i ustavom.

Nikolić je naveo da Vlada mora da padne da bi država zadržala kakve-takve šanse da se deblokira proces evropskih integracija.

Govoreći o mogućnosti da Demokratska Crna Gora ključno podrži izglasavanje nepovjerenja vladi, on je podsjetio da su Demokrate opoziciona stranka.

“Demokrate su glasale sa DPS za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u parlamentu. Ostavimo Demokratama i drugim strankama da na stranačkim organima donesu odliku, 19. avgust je blizu, vidjećemo kakva će biti sudbina vlade Dritana Abazovića”, kaže Nikolić.

On navodi da je najpoštenije rješenje organizacija prijevremenih parlamentarnih izbora.

“Zašto izbora nije bilo ranije, to je pitanje za druge političke aktere na političkoj sceni”, rekao je Nikolić.

Nije isključio ni mogućnost da se odmah nakon pada aktuelne vlade formira tehnička vlada koja bi pripremila prijevremene parlamentarne izbore.

“Ovu Vladu ćemo srušiti jer nije odgovorno realizovala obaveze prema našim evropskim partnerima”, naglasio je Nikolić.

On je podvukao da je zaustavljanje evropskih integracija udruženi poduhvat URA i DF. Kako je istakao, ova vlada traje 100 dana a za to vrijeme ne postoji konkretan učinak na planu evropske agende.

“Abazović i URA su partnere za deblokadu pravosuđa mogli tražiti u provjerenim političkim partnerima”, naveo je poslanik DPS-a.

On je naveo da je optimista da može doći do izbora kandidata za Sudski savjet iz reda uglednih pravnika, ili makar dijela kandidata, na sjednici parlamenta 16.avgusta.

Nikolić je izrazio nadu da će biti riješeno i pitanje izbora ustavnih sudija, a izrazio je nadu da će lokalni izbori – ranije odloženi zbog obaveza iz evropske agende – biti održani 23.oktobra.

“Crna Gora će izvjesno postati članica EU bez obzira na opstrukcije iz Moskve i Beograda i napore izvršilaca njihovih naloga u Crnoj Gori”, rekao je Nikolić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Eto tako
Gost
Eto tako

To ti je zavrseno hahahaahah

Emanon
Gost
Emanon

Puna su vam usta “Europskih integracija” i Europe vec 15 godina, a umjesto u buducnost vi nas vracate 200 godina u proslost

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Nikoliću vi ste podržali Dritana i to uz vatromete. A Dritan je javno rekso da mu je ugovor prioritet vi ste podržali znači da ne i u vama. Sad se kao nešto ljutite, a nemate na koga jer bi držite Vladu vi ste na vlasti, to ste javno rekli. Ali izbori su brzo pa mslo da se pravite ludi, kao… Više »

Mrak😂
Gost
Mrak😂

Samo hocete da rusite akad ste vi i gubili vlast noste je dali i kupovali glasove davali brasno radiliste sto ste htjeli nadam se da ta vremena su prosla da se ja pitam svi bi vi meni u spuz pa onda vi dokazujte da niste to radi toliko od mene za nocas

Ivangrad
Gost
Ivangrad

Sram vas bilo sve sem SD šta ste podržali

Saša
Gost
Saša

Ništa vi nećete srušiti jer to ne želite, nego samo mlatite praznu slamu. Koliko je novih direktora, pomoćnika, načelnika postavljeno iz DPS u ovih 100 dana. Previše, da bi sada svi dobili otkaze

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Ovu Vladu ste vi izglasali u sada se protiv nje

Mijon
Gost
Mijon

A nemojte nas samo vi spašavat i vodit u evropu kumim vas bogom, nešto se niste proslavili za 30 godina. Za to vrijeme čini mi se, koliko prirodnih ljepota i dobara imamo, nas 600.000 je moglo da živi bogovski, a ne da kljajimo i jadima se nosimo. Da se oće pojavit neka procrnogorska partija a da to nijeste vi i… Više »

Sindikalac
Gost
Sindikalac

A ko ce drugi. Ovi svi sto se predstavljaju Evropjejcima a klanjaju se SPC- DF, Demokrate, Evropa sad, URA. Niko od njoh nije za EU. Bez DPS nema EU. Ne poričem da su trebali otici sa vlasti i da se moraju reformisati ali bez njih nema CG

StaraVaros
Gost
StaraVaros

Evropa Sad nije za Evropu?? E bas ti je logika jaka

CRNOGORKA
Gost
CRNOGORKA

DF, Dritan sve će uraditi
Slomiće Državu samo da slome DPS i Mila

Sindikalac
Gost
Sindikalac

Tacno. A natod primitivan to ne vidi

13prokletih min
Gost
13prokletih min

Slamaju oni Državu, ne radi DPS i Mila, no radi staranja “Velike Srbije” i “Prirodne Albanije”…Ali, taj san će im VODA PONIJETI!

Branko
Gost
Branko

Ja ne znam sta vi mislite ? Pa vi ne možete preko 20% ovaj put zajedno sa SD i SDP . Svi zajedno nećete imati 20 poslanika . I sta ćete onda??

marius
Gost
marius

Nije CRNA GORA DPS ,al nije ni SPC. Vas je kupio Vučić,koji će vas brzo okačit ,jer mu od kad je opravio ono oružje za Ukrainu,ne ide baš najbolje.

ciko
Gost
ciko

aha, znamo da mogu vise no sve vase smrske partije, jedan glas vise ste imala-bitangin sad tek znamo koga glasamo, SD< SDP, LP, DPS nece vise srpska sirocad i odje komandovat, svakoga ce mo obeljeziti, neka idu dje vole, Kosovo i srbija danas a ne dogodine i molim ne operisite se da imate izvinjenje, zdravi ste kad palire i ruite… Više »

Rade B
Gost
Rade B

Bravo majstore! Slusao sam te . Vracas mi nadu u novi DPS

Dzoni
Gost
Dzoni

Naravno da će pasti, neće relaksirani sa 2 mandata da rukovodi državom

Podgorica
Gost
Podgorica

Dio ove Vlade treba da ide U ZATVOR.

Branko
Gost
Branko

Slažem se. Ovaj dio iz dps i sdp

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Nemate se čemu nadati na izborima.Pokušavate na ovom ugovoru i praznom pričom o ugroženosti od srbije i rusije da održite mobilnost dijela svojih nekadašnjih pristalica.Ni pola glasova dobiti nećete u odnosu na prethodne.

marius
Gost
marius

A dje će po tvom slobodnom uvjerenju zavrsit ti glasovi? Nu nam reci,pošto ti sve znadeš?

13prokletih min
Gost
13prokletih min

Auuu, “sveznalice”, a đe su te to “školovali”? Kod “bradonja”, je li?!

Send this to a friend