Politika

Nikolić: Vlast u Albaniji obećala da će poboljšati položaj crnogorskih iseljenika

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić saopštio je da su, na zvaničnim sastancima, od predstavnika vasti Albanije dobili uvjeravanje da će donošenje podzakonskih akata, shodno Zakonu o zaštiti nacionalnih manjina u toj državi, koji je prepoznao Crnogorce kao jednu od devet manjinskih nacionalnih zajednica, omogućiti njihovo učešće u Državnom komitetu za manjine i ukupno poboljšanje položaja crnogorske nacionalne zajednice.

Nikolić je predvodio crnogorsku delegaciju koja se sastala sa predstavnicima udruženja iseljenika u Albaniji. Sastanku su prisustvovali predstavnici tri udruženja: Alba-Montenegro, Duklja i Zajednica Crnogoraca u Republici Albaniji.

U razgovoru sa predsjednikom i članovima Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, predstavnici udruženja iseljenika izložili su ključne probleme sa kojima se suočavaju, među kojima su: učešće u Državnom komitetu za manjine, registracija pripadnika crnogorske manjine u Albaniji, organizovanje kurseva crnogorskog jezika i emisija koje bi se emitovale u albanskim medijima.

Predstavnici udruženja podsjetili su da Crnogorci u Albaniji jasno iskazuju posvećenost očuvanju tradicije i kulture Crne Gore, prenoseći je na njihove potomke rođene u Albaniji, koji rado uče i koriste crnogorski jezik.

Članovi Odbora, koji su uzeli aktivno učešće na sastanku, predložili su jedinstvenije djelovanje udruženja iseljenika iz Crne Gore, što bi im omogućilo brže ostvarivanje zajedničkih ciljeva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CiNick
Gost
CiNick

Od kad su Crnogorci oko Skadra izseljenici? Kad su napuštili Crnu Goru i naselili Albaniju?

Handžar
Gost
Handžar

Što će Lepi među Crnogorske iseljenike? Osim ako se nije vratio izvornim Kilibardinim idejama

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Komsija iz Vrake govorio da je Cnogorac,da je pobjegao od zla… uhapsen sa drogom,u papirima albanski drzavljanin.Ako ih vratite trecinu ja cu prvi glasati za vas.

Vasko
Gost
Vasko

“Iseljenika”??? Pa da li ste normalni, ti ljudi tamo zive od vajkada, a vi od njih napraviste iseljenike, samo da se ne zamjerite Albancima koji ih ne priznaju za nacionalnu manjinu i ne daju im nikakva prava?

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Bravo Vasko to ja scah napisat. Mozda ima i neki iseljenik iz CG u Albaniji ali mi je to tesko povjerovat. Vecina naseg naroda tamo je odvajkada. Nazalost u nekom ranijem vremenu morali su mijenjat prezimena da bi opstali pa su se mnogi mozda i utopili u Albance.

Ljubo
Gost
Ljubo

Ja i moja porodica cemo uvijek glasati andriju nikolica i dps

Šefket Ramadani
Gost
Šefket Ramadani

Blago vam u pamet!
No ,lako je za tebe,nego pušti porodici da sama razmisli.

Milan
Gost
Milan

Bravo !!!

trajla be
Gost
trajla be

Hahahahahahahahaha. Vjerovati Arnautima. Ahahahahahahahahah. Amituanra itavorejv.

J.J.J.
Gost
J.J.J.

Sto bi rekli TBOK
blago nama s njim
Blago nama stvarno
S nasim Andrijom…

Tomos
Gost
Tomos

Što opet će moći da koriste svoja imena i prezimena…što im je bilo jedan period zakonom zabranjeno…

Meho
Gost
Meho

I Milo je obecao Monte karlo prije 30 godina. Crnogorci najvece naivcine na Balkanu.

Tvoje ogledalo
Gost
Tvoje ogledalo

Moj dobri Meho, da li si ti ubjeđen da to zaslužuješ? Da li ti učiš, misliš, ponašaš ili radiš kao prosječni podanik Knjaza Monaka i građanina Monte Karla? Ili si vremenom ležerno postao lovac na krivce? “Za ovo mi je kriv ovaj, a za ono mi kriv taj… Meho, ono u šta vjerujemo najčešće nam se i dešava, pa ako… Više »

Meho
Gost
Meho

@ogledalo Svi mi zaslujemo. Ja sam naucio na svom primejru da oni kojima sam davao glas vise to ne zasluzuju.Mejdutim cg vise nije demokratsko drustvo i covjek van politike ne moze nista da promjeni ili ucini. Zato sam ja ka odobri dio sjevera napustio. Ovdje vise nikoga nije briga za cg, samo za soptveni interes.

Send this to a friend