Politika

Nikolić: Vlast u Crnoj Gori je u stanju kliničke smrti, samo je pitanje ko će isključiti aparate

Andrija Nikolić

Miraš Dušević

Član Predsjedništva i poslanik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić u razgovoru za CdM jasno poručuje – vlast u Crnoj Gori je u stanju kliničke smrti. Kaže da je Crna Gora u blokadi već pola godine, a da su vanredni izbori najrealnija opcija za izlazak iz krize.

Komentarišući izjavu zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih američkih država (SAD) Gabrijela Eskobara, da je na posljednjem samitu NATO-a, iako neformalno, izražena bojazan da je opasno dijeliti sve informacije sa novom Vladom u Podgorici, Nikolić kaže da to ne treba da čudi jer međunarodni partneri Crne Gore prepoznaju karakter ove Vlade, i opominju je zbog udaljavanja od evropskih i evroatlanskih vrijednosti.

CdM: Na posljednjem samitu NATO-a izražena je bojazan da je opasno dijeliti sve informacije sa novim Vladom u Podgorici, što je juče potvrdio zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih američkih država (SAD) Gabrijel Eskobar. Šta ova poruka nedvosmisleno znači? Kako treba da je razumije crnogorska javnost?

Nikolić: Vladini zvaničnici su isključivo svojim postupcima doveli do toga da nas ključni NATO partneri gledaju sa podozrenjem. Koliko god se vlada trudila da riječima sakrije svoju orjentaciju i namjere, međunarodni partneri prepoznaju njen karakter i sve eksplicitnije je opominju zbog udaljavanja Crne Gore od evropskih i evroatlanskih vrijednosti. Važnije od toga je da savezničke adrese na Crnu Goru gledaju kao na državu koja se dijeli na građane koji je vide u NATO i EU, i one druge koji je smatraju provincijom srpskog sveta, odnosno ruskom gubernijom na Balkanu. Ipak, najvažnije za budućnost naše države je da će se na toj podjeli, profilisati buduća proevropska formacija državne politike.

Crna Gora je devedesetih godina zajedno sa agilnom američkom administracijom vodila bitku protiv istih aktera koji i danas pokušavaju da je destabilizuju. Novina je da se danas to radi iz srca državnog aparata Crne Gore, odakle su nedugo nakon promjene vlasti počeli da cure tajni podaci jedne zemlje članice NATO, za šta niko još nije snosio odgovornost. Postavlja se retoričko pitanje, da li standardi NATO-a dozvoljavaju da se u državi članici saveza, za ministre biraju agenti Srbije i Rusije?!.. Zato niko ne treba da se čudi, ponajmanje naše ministarstvo vanjskih poslova, kada se govori o tome kako postoji realna zabrinutost u NATO-u povodom dijeljenja informacija sa vladom Crne Gore.

CdM: Da li se SAD okreću Balkanu? Koliko je za Crnu Goru to zapravo značajno i zbog čega?

Nikolić: Čini se da Sjedinjene Države, po svemu što rade posljednjih mjeseci, uključujući i imenovanja diplomatskih doajena Kristofera Hila i Majkla Marfija u Srbiji i BIH, obnavljaju napore na planu organizovanijeg prisustva na Balkanu, ali i efikasnijeg suprotstavljanja miješanju Rusije i njenih satelita u unutrašnji politički život zemalja regiona i Crne Gore. Poruke iz Vašingtona su jasne, kažnjavaće se svi (od sankcija preko blokade imovine) koji doprinose destabilizaciji Zapadnog Balkana.

CdM: Šta bi za Balkan značilo zaustavljanje politike proširenja? Da li je to, prije svega, veliki bezbjednosni rizik?

Nikolić: Danas je proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana par excellence bezbjednosno pitanje regiona. Ukoliko ni nakon formiranja nove vlasti u Njemačkoj, i predstojećih predsjedničkih izbora u Francuskoj, ne bude sporazuma unutar EU o otpočinjanju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, politika proširenja i perspektiva članstva zemalja Zapadnog Balkana definitivno će biti ugrožena, i to sa mogućim dalekosežnim posljedicama za stabilnost i regiona i Evrope, jer smo naučili da Balkan ne umije sam da se stara o sopstvenoj bezbjednosti. Jedino sinergija politika EU i SAD prema Zapadnom Balkanu, mogu odbraniti perspektivu ubrzane evropske integracije našeg regiona.

CdM: Crna Gora živi političku krizu. Kakva je slika Crne Gore nakon manje od godinu vladavine nove političke garniture?

Nikolić: Crnu Goru potresa najozbiljnija politička i društvena kriza od obnove nezavisnosti. Zamajavanje konstituenata vlasti pričom o rekonstrukciji liči na mamuzanje mrtvog konja. Kad cio mandat potrošite na pitanje kadrovske organizacije vlade, onda nemate puno prostora za ono što su evropski zadaci. Ne samo što u prvoj godini mandata nove vlasti nije bilo pomaka na evropskom putu, vec će ova faza u političkom životu Crne Gore biti upamćena po urušavanju države i eskalaciji iskompleksiranog revanšizma prema političkim protivnicima.

CdM: Šta to još u životu drži koaliciju DF-Demokrate-URA? Mržnja prema DPS?

Nikolić: Prostor za reforme u Crnoj Gori je sužen, jer nema političkog dijaloga. Više puta smo upozoravali da je politički program Demokrata i URA-e u neskladu sa njihovim savezništvom sa DF-om. Čini se da ih u taj zagrljaj vodi osjećaj netrpeljivosti prema DPS. Takav pristup politici je neodrživ. Ukoliko nam 75 odsto građana kaže da podržava članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, onda to znači da moramo razmišljati u kategorijama interesa većine naših građana, i tražiti načine da se bolje razumijemo.

CdM: Rekli ste šta mislite o sadašnjem političkom stanju u državi. Kako onda izaći iz krize?

Nikolić: Vlast u Crnoj Gori je u stanju kliničke smrti. Samo je pitanje ko će isključiti aparate. Od maja mjeseca, kada je smijenjen ministar pravde Vladimir Leposavić i usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici, vlada nema podršku u Parlamentu i izgubila je svaki legitimitet. Pola godine je država u blokadi. Zato je dogovor o vanrednim izborima najracionalnija opcija za izlazak iz krize.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mrkela
Gost
Mrkela

A mogao je biti direktor RTCG da je pazljivije odigrao

Milos
Gost
Milos

Ovako izgleda ozbiljan intervju .. nije mi od velike simpatije Nikolic, ali je nesporno sposoban i dobro verziran u medjunarodnu i domacu politiku

mujo džeger
Gost
mujo džeger

zašto su skočile akcize na sve i svašta……. da bi se dijelile plate novovladajućim tek upošljenim narodnim masama, ćuj ćuj novi izbori jarabi, treba još naroda pozapošljavat tek se počelo, udarnim snagama radnim brigadama

mujo džeger
Gost
mujo džeger

haahaaa vlast im pušta mamac u ime demokracije, a zapošljavaju se đe se god može i stigne, kome padaju napamet novi izbori, prođe godina dok dlanom o dlan idu daniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Mladen
Gost
Mladen

Klinički ste mrtvi vi iz dps-a

Zlata
Gost
Zlata

Lijepi i pametni ♡

Nana 🥰
Gost
Nana 🥰

Lijepi i pametni momci su u novoj generaciji DPS

Eto tako
Gost
Eto tako

Dok se iskljuce mi cemo lipsat,pa cemo jos lipsavat dok se ne pocisti njihovo smece….

Mrak
Gost
Mrak

Samo nam ti trebas

Lovcen
Gost
Lovcen

Nekaih coce jos neka srljaju

ribar
Gost
ribar

trebaih poslati na smeciste istorije

Robert
Gost
Robert

Odlican Andrija!

Montenegrin Kuč
Gost
Montenegrin Kuč

Ti si dokazani ekspert koji bi riješio sve probleme.

MNE
Gost
MNE

A stoje tiče vas iz DPS vi sigurno nećete dobit izbore! Pogotovo ne na sjever i primorje!

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Krivi će je vaskrsnuti.

PGCG
Gost
PGCG

Neka ih jos malo da bolje narod vidi ko su i kakvi su.

Hajduk
Gost
Hajduk

Kakavi god budu, gori od prethodnih nece biti

Hogar
Gost
Hogar

Ma neka,čoče.. #dps je oličenje stručnosti,kompetentnosti,ETIKE i MORALA u poređenju sa ovim klovnovima.Tek sad može da važi ono čuveno predizborno “ko god dođe nema šanse da može bit gori”..i nema,ovo je istorijska anomalija.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Posteno receno za nekoga ko stvarno zaradjuje i zivi od svog rada ova i prethodna vlast su potpuno iste i ne razlikuju se ni u cemu, obje su ne moze biti grdje i gore ! Dobre su samo za one koji zive od politike i one koji su se slizali sa politicarima !

Mico zabrdje
Gost
Mico zabrdje

Gotovi su !!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Isključiće im narod aparate, posebno ovima novima uhljebima kukavnim !

Send this to a friend