Politika

Nikolić: Zašto Abazović ćuti na Vučićevu bitku za Nikšić?

Željko Nikolić

Previše smo različiti od ostalih političkih subjekata da bismo sa nekim mogli praviti predizbornu koaliciju. Ali, nakon izbora možemo i želimo razgovarati sa djelovima i opozicije i vlasti. Možemo, uprkos mnoštvu razlika, razgovarati sa svim građanskim partijama u koje ubrajam URA-u i Demokrate. Vjerujem da naše razlike nijesu nepremostive. Jedino nećemo i ne možemo sa onima koji su prestali biti autonoman politički subjekt, već su eksponenti Vučića u Crnoj Gori, kazao je, u intervjuu Pobjedi, Željko Nikolić, nosilac liste ,,SDP – srcem za Nikšić“ i šef nikšićkog odbora te partije.

Brinu li Vas učestali fizički obračuni u Nikšiću uoči izbora, povećane tenzije, skrnavljenje džamije, prisustvo bezbjednosno interesantnih i osoba sa lažnim dokumentima…?

NIKOLIĆ: Ta dešavanja ne brinu samo nekog ko nema nikakvu emociju prema Nikšiću. One koji se tako ponašaju ne interesuje bolji život u Nikšiću, jedino je u fokusu Nikšić kao plijen. Takav pristup duboko je uvredljiv za naš grad. Već sam pozvao nosioce svih izbornih lista u Nikšiću da zajedno doprinesemo smirivanju tenzija i pomognemo da, pošto ovi izbori svakako neće biti praznik demokratije, bar proteknu na miran i dostojanstven način. Nažalost, nijesam dobio odgovor, niti formalno, niti sam primijetio promjenu ponašanja. Vjerujem u Nikšićane i Nikšićanke i njihovu mudrost i vjerujem da će ipak biti iznad tuđih prljavih namjera.

Kako komentarišete to što se Srbija direktno umiješala u nikšićke izbore? Je li regularan izborni proces u koji se miješaju druge države?

NIKOLIĆ: TV sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji ima emisiju ,,Bitka za Nikšić“, naša policija je već hapsila sa novcem Vučićeve ljude za prljave poslove, desetine aktivista iz Srbije i Republike Srpske su u Nikšiću, lider DF-a otvoreno kaže da imaju podršku druge države… Ne znam šta još treba da se desi da reaguje koordinator bezbjednosnih službi Abazović, koji tvrdi da su polovina Crne Gore lopovi, koji od straha od njega ne mogu da spavaju, a ne vidi šta se dešava u Nikšiću, što vidi cijela Crna Gora.

Kako ste doživjeli najnovije poruke episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija da se nada promjenama u Nikšiću? Opet se SPC otvoreno umiješala u izborni proces?

NIKOLIĆ: SPC je, nažalost, debelo učesnik izbornih procesa. To ne samo da je nedopustivo za jedno sekularno, demokratsko društvo, već je, uvjeren sam, šetno za bilo koju vjersku zajednicu. Vlada koja je formirana u manastiru, uz posredovanje Srpske pravoslavne crkve, ima posebnu obavezu da pokaže da nije ekspozitura SNS-a u Crnoj Gori, da nije marionetska, već i suštinski Vlada Crne Gore. Prvi zakon im nije bio, kako su najavljivali, zakon o porijeklu imovine, što mi podržavamo, već zakon kojim su građane i državu lišili vlasništva nad našim kulturnim i sakralnim blagom – simbolom našeg trajanja.

Nijeste ušli u predizbornu koaliciju sa DPS-om. Jeste li otvoreni za saradnju sa tom partijom nakon izbora? Sa kim vidite SDP u postizbornoj koaliciji?

NIKOLIĆ: Poznato je da je SDP dugogodišnja opozicija vlasti DPS-a na državnom nivou, a na lokalnom još duže. Od septembra smo opozicija i novoj parlamentarnoj većini, što ukazuje na značajne razlike i sa jednima i sa drugima u sagledavanju političkih ciljeva ili načinu njihovog ostvarenja. Dakle, previše smo različiti od ostalih subjekata da bismo sa nekim mogli praviti predizbornu koaliciju. SDP je kao jedini iza koga ne stoji nijedan centar moći, kriminalni, medijski ili iz druge države, morao građanima obezbijediti ponudu koja je autentični iskaz građanskog i slobodnog Nikšića. Mi veoma otvoreno kažemo, možemo i želimo razgovarati i sa djelovima opozicije i sa djelovima vlasti. Možemo uprkos mnoštvu razlika razgovarati sa svim građanskim partijama u koje ubrajam i URA-u i Demokrate, vjerujem da naše razlike nijesu nepremostive i da svi imaju vrijednih ljudi. Jedino nećemo i ne možemo sa onima koji su prestali biti autonoman politički subjekt, već su eksponenti Vučića u Crnoj Gori. Ispod je našeg dostojanstva, kako god politički razmišljali, da nam vlast određuju sa strane.

Opozicija na lokalnom nivou nije učestvovala u prethodnom mandatu jer je bojkotovala prošle izbore u Nikšiću. Vidite li to kao prednost ili manu za predstojeće izbore?

NIKOLIĆ: Poznato je da prije četiri godine nijesmo učestvovali na lokalnim izborima, kada su hapšene opozicione kolege, sa kojima imamo suprotne stavove, ali smo branili princip. Ne mislim da su jednopartijski izbori dobri niti za jednu zajednicu, pa nijesu ni za Nikšić. Vlast sa odsustvom opozicije nije postala bolja, naprotiv. Ni za jednu zajednicu nije zdravo da u Skupštini imate ljude koji ne predstavljaju ni svoje okruženje, a kamoli više od 1000 građana Nikšića.

Šta ćete ponuditi gradu i građanima, ako budete u vlasti?

NIKOLIĆ: SDP, za razliku od drugih, nudi najvažnije – da o Nikšiću odlučuju Nikšićanke i Nikšićani, da je sudbina našeg grada u našim rukama. Da bismo uopšte mogli razgovarati o konkretnim politikama, uslov je da mi o tome zaista odlučujemo. Mi nudimo savjesno i domaćinsko upravljanje, jer Nikšiću nije potreban gazda, već odgovorno, stručno i pošteno rukovodstvo. Ne vlast kakvu smo imali do sada, i posebno ne namjesnička kakvu joj je namijenio Vučić.

Nećemo mi imati mnogo razlika oko konkretnih ciljeva, pitanje je kredibiliteta i sposobnosti da ih ostvarimo. Govorim o ozbiljnim programima, ne o budalastim pričama o zatrpavanju Budoša onih koji su kroz isti Budoš izvezli sve što su istopili. I sad je Budoš kriv, a ne oni.

Ali ako govorimo ozbiljno, lako ćemo se dogovoriti oko prioriteta, i lako ćemo prepoznati ljude koji to mogu uraditi.

URA je „prepakovana“ Pozitivna

SDP se bori za isto biračko tijelo kao i URA, koja je na parlamentarnim izborima postigla zavidan rezultat. Imate li bojazan da bi vam URA mogla uzeti glasove? Mislite li da je ta partija „trojanski konj“ za crnogorske birače?

NIKOLIĆ: Žao mi je što je rukovodstvo URA-e dozvolilo da postane saizvršilac Vučićevih predstavnika u Crnoj Gori i da radi potpuno na ostvarenju politike onih koje su prije 30. avgusta nazivali ,,kleronacionalistima koji negiraju Crnu Goru“. Danas su im to saveznici, ne vide šta Vučić radi u Nikšiću, a Abazović za pola Crne Gore tvrdi da su lopovi.

U suštini URA je ,,prepakovana“ Pozitivna, iza koje, kao i iza Pozitivne stoje Vijesti – danas nažalost partner DF-a u Vučićevoj ,,borbi za Nikšić“. Pamtimo te iste ljude koji su dolazili u Nikšić 2012. godine kada su pjevali pjesme Darku Pajoviću. Tada im je uslov za koalicione partnere bio da se ,,prizna“ genocid u Srebrenici, a sada im to nije uslov ni za nosioca liste. Iskreno mi je žao što se to dešava sa URA-om, jer je to štetno za ukupne procese u Crnoj Gori.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
GordanaPG
Gost
GordanaPG

SDP je za sad najbolja opcija na ovim izborima, nadam se da mogu do 10%.

Kurjak
Gost
Kurjak

Zato što ga drže u šaci,zato ćuti!

Send this to a friend