Politika

Nimanbegu: Neka ministarstva su prepoznata po partijskom zapošljavanju

Genci Nimanbegu

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu saopštio je da su pojedina ministarstva prepoznata po partijskom zapošljavanju, te da to može štetiti razvoju države. Ipak, nije želio da precizira na koja ministarstva misli jer je pojasnio da za to nema dokaza.

“Moramo reći da imamo demokratski defekt u tom dijelu. Ne bih precizirao jer za to nemam dokaza, ali moj utisak je da ima tih ministarstava. Čim budem imao dokaze, ja ću javno izaći”, istakao je Nimanbegu na konfrenciji za medije koju je sazvao zbog problema zapošljavanja i proporcionalnog zastupanja u opštinama Plav i Gusinje.

On je naveo da su opštine Plav i Gusinje i same male i nedovoljno razvijene Opštine ali se više fokusirao na zapošljavanje i zastupljenost  u državnim institucijama i organima koje djeluju na područjima tih opština.

“Ova aktivnost je inicirana mojom posjetom Plavu i Gusinju a na poziv jednog broja građana  iz opštinama Plav i Gusinje, te sam 14. maja sam sa svojim saradnicima imao radni sastanak sa svim političkim predstavnicima i članovima Nacionalnog Savjeta Albanaca  iz ovih krajeva. Tada su me obavijestili o svojim nezadovoljstvima u realizaciji njihovih osnovnih čovjekovih prava, prije svega u procesu zapošljavanja i proporcionalnom predstavljanju Albanaca u organima lokalne i državne vlasti te institucijama sistema, što umnogome doprinosi slabom ekonomskom položaju, prije svega mladih porodica, a s tim i  velikom nivou iseljavanja Albanaca iz ovih krajeva”, saopštio je Nimanbegu.

Takođe, je naglasio da su s tim problemima upoznati i najviši državnici Crne Gore, ali do sada bez ikakvog rezultata.

“Obratili smo se starješinama državnih institucija i organa  kako bi dobili podatke od tih institucija i  uporedili njihove podatke sa podacima dobijenim od naših aktivista. U sljedećim državnim organima Ministarstvu zdravlja, Upravi za inspekcijske poslove, Upravi za sume, Zavodu za zapošljavanje, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Nacionalnom parku Prokletije, Ministarstvu rada i socijalnog staranja evidentirano je minimalno zapošljavanje Albanaca”, rekao je Nimanbegu.

Kaže da su pitanje o zaposlenim Albancima poslali u prvoj polovini juna, međutim, do sada i pored njihove obaveze da u roku od 15 dana odgovore nisu dobili odgovore od Nacionalnog parka Prokletije te Ministarstva rada i socijalnog staranja.

“I kakavi su rezultati: ako isključimo odgovor Nusreta Kalača, direktora Uprave za šume, jedini koji je dao brojčani odgovor  o zaposlenim Albancima i njihovom radnom zaduženju, ostali odgovori za nas gotovo da nisu prihvatljivi. Nedostatak odgovora Nusreta Kalača je taj što nemamo niti procentualnu zastupljenost, a niti ukupan broj zaposlenih, kako bi dobili jasniju sliku. Generalno gledano, imam utisak, da vođe državnih organa i institucija kojima smo se obratili, u želji da pokriju izuzetno slabo, usudio bih se reći poražavajuće stanje u zapošljavanju Albanaca u organima i institucijama koje vode, izvlače se na konstatacije o ustavnoj i zakonskoj zaštiti  pojedinaca, njegovih prava da se ne moraju izjasniti o nacionalnoj pripadnosti”, dodao je on.

Podaci

Pored ovih podataka za Gencija je zabrinjavajuć i kvalitet odgovora koji su dobili prvenstveno od  Uprave za inspekcijske poslove i Ministarstva zdravlja.

“Njihovi odgovori pokazuju daje je još na žalost nedovoljna svijest o ozbijnosti problema a slobodan sam zaključiti da je zanemarivanje člana 79. Ustava Crne Gore od strane tih rukovodioca ili onih koji su sastavljali odgovor. Najbitnije je da pokazuje jasne probleme koji postoje kako implemnetirati odrednicu Ustava, kao najvažnijeg pravnog akta”, rekao je on.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

A sto ovaj trazi albance u svakoj instituciji? Albanci cine 5% Crne Gore coce

Младен
Gost
Младен

Хахаха! Шта је ДПС партијаши окрећу Албанци лист а? Готово је са вама. Следеће године на изборима идете у политичку прошлост. Доста је било. Џигерицу сте нам појели. Пи.

Mašan Perov
Gost
Mašan Perov

Gospodine Nimanbegu, sad vidite kako je običnom čovjeku doći do bilo kojih podataka.
Kad Vi to ne možete sa mjesta potpredsjednika Skupštine CG.

Sinjavina
Gost
Sinjavina

Neki po tome, a neki po Sinja(je)vini. Sramota sto rade.

Dzez
Gost
Dzez

SD samo zaposljava sposobne, ali Bosnjaci zaposljavaju samo svoje.

Majda
Gost
Majda

Ja sam clan SDa, pa ne radim.
Podrska za najboljeg ministra prosvijete

Stojser
Gost
Stojser

U skolstvu je haos !
To svi u CG znaju !

Julka
Gost
Julka

U jednoj školi dje radim u Glavnom gradu, dva profesora su iz Plava. Jedan se hvali da ga je jedan ministar direktno zaposlio.

komentator
Gost
komentator

Slazem se sa Nimanbeguom, zadnjih par godina je zaposljen ogroman broj lica bosnjacke nacionalnosti u pomenutim sektorima. Zaboravio je pomenuti i ministarstvo saobracaja

Окле
Gost
Окле

То и јесте коријен проблема у ЦГ. Сви ми знамо да се неквалификовани кадар запошљава искључиво по партијској основи. Тако и добијају сваке изборе. Само што су овог пута Бошњаци постали много јачи него што су били, радећи управо то што ДПС ради ево 30 година. Интересујеме на следећем попису број Бошњака (њихово гласачко тијело), прошли пут су се грађани… Više »

Bez pobjede
Gost
Bez pobjede

Kako nećeš? Pa na tome odavno rade da stvore muslimansku naciju širom svijeta. Sta je ISIL nego radikalna muslimanska nacija.

Eshkenazie
Gost
Eshkenazie

Vas je sramota da se zaposljavate u sluBi drzave, U policiji makar 7 i albanaca U upravi za sume sef za gusinje je albanac U opstini plav makar 20 zaposlenih su albanci, U parku 2 zaposlena U opstini gusinje makar 8 Kada je javan konkurs treba uraditi analizu koliko se albanaca javi za isti i kako da oni koji rade… Više »

Sujmam
Gost
Sujmam

Ne vjerujem 🙂

Miđi
Gost
Miđi

E čuš, čuš. A to sigurno Medojević i Mandić zapošljavaju one njihove.

Law
Gost
Law

Ministarstvo prosvjete npr

Gosp. Sojic
Gost
Gosp. Sojic

Dobro jutro kkolumbo

mojsilović
Gost
mojsilović

Pola Ministara bošnjaci a samo po jedan albanac i hrvat. Nije fer!

Tuški
Gost
Tuški

Treba li tebe da pitaju i Niku Đeljošaj, a previše ste uzbičili hajvanu jedan, pokri se sa ušima.

Tramp
Gost
Tramp

Vala propalo se kad nas Nimambegu obrazu uci.

Crvena brigada
Gost
Crvena brigada

Znači nije problem što se zapošljava partijski, nego što se ne zapošljavaju iz tvoje partije.

Bnjj
Gost
Bnjj

Pa to traje evo 30god Cg napuštaju hiljade stanovnika a vi Albanci podržavate tu politiku

Nikša
Gost
Nikša

Eto tako bi im bilo na nivou cjele države da Srbi preuzu vlast.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Čuj ovog glupana

ND
Gost
ND

Prozva li ovo Šehovića?

Diva
Gost
Diva

Naravno

Law
Gost
Law

I njegove partijske kolege – to bar cijela CG zna!

Dukljanin
Gost
Dukljanin

ziva istina..kum..rođak..brat…tako su unistili cg..Manjinama svaka cast

Misi
Gost
Misi

Kakav demokrata i čovjek svjetskih shvatanja.

vfr
Gost
vfr

ovi podaci nisu tacni jer zamjenik generalnog direktora Poste je Albanac

Ćoćo
Gost
Ćoćo

Tako je!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Svaki bošnjak/musliman u ministarstvu je tu zbog veza

VUK
Gost
VUK

Eto nek su Crnogori tj. Srbi, zaposljeni bez veza.

Nik
Gost
Nik

U nekim ministarstvima zapošljavaju se po partijskoj liniji nepismeni ministre Nimanbegu!

Vaso
Gost
Vaso

Koliko je Srba zaposleno na nivou CG

Misi
Gost
Misi

@Vaso
Mnogo više nego što mislite. U mojoj firmi ih je više od pola sa svim privilegijama. Čak im dajem plaćeno kad idu da protestuju povodom svoje “ugroženosti”.. to je postalo presmijesno.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

“Mnogo vise nego sto mislite” Ako mislis na fakticke Srbe, recimo Duska Markovica, Djukanovica, Janovica, Ranka Krivokapica onda jeste. Ali ako mislis na nacionalne, ponosne Srbe, onda ih nema.

Ranka
Gost
Ranka

Previše…

Send this to a friend