Politika

Nimanbegu: Većina koja je formirala Vladu više ne postoji

Genci Nimanbegu, Foto: TVCG

Demokratska partija socijalista obavijestila nas je da će podnijeti inicijativu za glasanje o nepovjerenju Vladi i na kraju krajeva ona je bila očekivana, kazao lider Force, Genci Nimanbegu.

“To ne samo 3. avgusta kada je potpisan Temeljni ugovor, već na neki način i 8. jula kada je na Vladi, na jedan veoma bučan i brz način utvrđen predlog ugovora. Ja sam bio sudionik jednog od razgovora koordinacije i dan prije, 7. jula, je od konstituenata ove parlamentarne većine jasno bilo da preovladava stav da se razmotri o Nacrtu ugovora na Vladi, da se poboljša, promijeni i učini prihvatljivijim za sve”, kazao je Nimanbegu u emisiji na Televiziji Crne Gore.

“Kada Vlada dovede sebe u poziciju da je poslije 100 dana na tapetu izglasavanja nepovjerenja, to govori da nije dovoljno radila na ciljevima”

Inicijativu za glasanje o nepovjerenju Vladi, kaže, nisu potpisali jer “imamo unutar Vlade jednog ministra”.

“Takođe, inicijativu i stav o tome treba razmotriti u okviru naše koalicije gdje je više konstituenata. Mi ćemo konačan stav zauzeti na našim partijskim organima”, kazao je Nimanbegu.

Ističe da je, tokom pregovora sastavljanja vlade, imao drugačiji stav od drugih manjinskih partija, a to je, kaže, da se formira politička vlada.

“Izražavam žaljenje što ova Vlada zbilja ono što je sebi zacrtala koristi ono što pogoduje pojedinim akterima, ne ono što bi trebalo biti krajnji domet jedne demokratije a da su to glasovi većine. Većina je 41 poslanik. U situaciji kada Vlada dovede sebe u poziciju da poslije 100 dana je na tapetu izglasavanja nepovjerenja u parlamentu, onda to govori da nije dovoljno radila na zacrtanim ciljevima”, ističe Nimanbegu.

“Temeljni ugovor bio prioritet manjeg dijela Vlade, nisu bili naši prioriteti”

Smatra da je Temeljni ugovor “jedan od prioriteta manjeg dijela konstituenta u aktuelnoj Vladi – SNP, URA”.

“Svi smo znali da je to jedan od prioriteta, ali nisu bili naši prioriteti. Što se tiče naših prioriteta, mislim da ih nismo realizovali u ovih 100 dana”, naglasio je lider Force.

Evidentno je, kaže, da nema skupštinske većine više.

“Većina koja je 28. aprila formirala Vladu, više ne postoji. Prioriteti Sudski savjet, Ustavni sud… nisu ostvareni”, dodao je on.

Smatra da će se vjerovatno ići ka tome da se formira vlada koja će dovesti do parlamentarnih izbora.

“Vidim potencijal da SPC dobije status koji je drugačiji u odnosu na druge zajednice”

Govoreći o temeljnom ugovoru, Nimanbegu kaže da je to jednostavno pitanje “bilo bi riješeno godinama unazad”.

“Mi kao Albanci pokušavali smo biti što manje u prvom redu što se tiče podržavanja ili ne. Određene partije i ja lično za određene formulacije u tom ugovoru preferirao bih da su drugačije”, rekao je Nimanbegu.

Kazao je da “vidi potencijal” da pomoću ugovora “SPC zbilja dobije neki status koji je drugačiji u odnosu na druge zajednice”.

Nimanbegu je rekao da je premijer Dritan Abazović insistranjem da se brzo potpiše Temeljni ugovor sa SPC na putu da izgubi podršku većine u Skupštini Crne Gore.

Rezervisan je, kaže, po pitanju inicijative Otvoreni Balkan.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
RealanAstroSchumilevanat
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Realan
Gost
Realan

Budite ono sto ste bili, luca slobode i prava u CG. Ne dajte da vas okalja ova mala URA epizoda izdajnicka

Astro
Gost
Astro

Brzo li dres promijeni. Drugačiji vjetrovi sa Kosova duvaju, Dritanu se ovđe klima…i odjednom je Genci ukapirao da je rezervisan prema Otvorenom Balkanu. A što će Nik Đeljošaj, al sa kime će…

Schumi
Gost
Schumi

Nimanbegu, direkto se morate ograditi Vi, Djelosaj i svi albanci koji nisu bili za potpisivanje ovoga sporazuma…. da znamo svi mi da je Dritan Abazovic sam ovo potpisao!!!! Da je vjecna!!!

levanat
Gost
levanat

Gospidinl

Send this to a friend