Politika Milenko Perović o događajima u Baru

Ništa što udara na sekularizam ne smije biti uzor našoj djeci

Perović

 Piše,

Milenko A. Perović, predsjednik Crnogorskoga PEN centra 

Složenost društvenih i političkih kretanja u crnogorskome društvu stavila je sve odgovorne institucije i ustanove, te u njima aktivne stvaraoce i slobodne umjetnike, pred zadatak kakav odavno nijesu imale. Od janura 2020. Crna je Gora iz sedmice u sedmicu bivala sve zarobljenija retrogradnom propagandom i agresijom sveštenstva Srpske crkve, njima bliskih velikosrpskih partija, medija i pojedinaca. Taj je politički pokret u formi litija i pod plaštom tobože ugroženih religijskih prava rezultirao oživljavanjem anticivilizacijskih težnji te ugrožavanjem temeljnih postulata građanskoga društva – sekularizma, multikulturalnosti i antifašizma.

Dugačak je spisak primjera nad kojima se civilizovani svijet zgražava: neistomišljenike proklinju, Crnogorce kao narod negiraju i asimiluju, pripadnike islama nazivaju „lažnim ljudima“, evropsku civilizaciju označavaju kao „zločinačku i tiransku“, materijalna kulturna dobra prekrajaju i u kontinuitetu devastiraju crnogorsko kulturno nasljeđe, naočigled cijeloga svijeta pale zvaničnu crnogorsku zastavu, progonu i prijetnjama izlažu pripadnike manjinskih naroda, medije, kritičare i sve koji se ne uklapaju u anticivilizacijski vrijednosni sistem njihova oživljenog velikodržavnog koncepta…

Uzbunjujuća vijest koja je upalila i posljednje upozorenje za reagovanje jeste skaredna zloupotreba đece od strane Srpske crkve i njenih poklonika koji se lažno predstavljaju kao pedagozi. Posljednji takav događaj zbio se 6. oktobra 2020. u srpskome hramu u centru Bara kad je priređeno masovno okupljanje roditelja s đecom. Na ponašanje kojim se skandalozno i primitivno zloupotrebljavaju đeca pozivani su od sveštenstva i jedne prosvjetne radnice putem javnih proglasa i društvenih mreža.

Zloupotreba đece u religijske i političke svrhe, osim što je mračni refleks klime koja je u Crnoj Gori ozvaničena u potonjih mjesec dana, ima implikacije i u domenu direktnoga ugrožavanja zdravlja đece. Budući da smo suočeni s vrlo teškom epidemiološkom situacijom, što je cijeli svijet dovela u dramatično stanje, primorani smo na reagovanje povodom ovoga besprizornoga i drskoga čina ugrožavanja zdravlja toliko maloljetnih građana Crne Gore. Pozivamo nadležne organe da se ovakve i u naumu i u realizaciji zlokobne djelatnosti protiv zdravlja i života crnogorskih građana spriječe te da se konačno njihovim organizatorima izrekne adekvatna kazna.

Potonjih je mjeseci i godina Crna Gora suočena s direktnim udarima na temelje njene državnosti i multikulturnoga identiteta. Reanimacija mitomanije, primitivizma, klerofašizma i ksenofobije, propagirane od strane Srpske crkve, koja je danas ključni politički faktor u zemlji, ugrožavaju vrijednosti sekularizma i antifašizma kao tekovine na kojima je izgrađena savremena evropska civilizacija.

S tim u vezi treba imati na umu da smo već prevalili dvadesetu godinu XXI vijeka i da vraćanje na retrogradni folklor, retoriku i svjetonazor srednjovjekovnoga čovjeka – na čemu ne birajući sredstva i tehnike propagande ustrajava Srpska crkva u Crnoj Gori – ne smiju biti naš put u budućnost. Ništa što ništi tekovine prosvjetiteljstva, moderne i civilizovane građanske Evrope i svijeta, što udara na sekularizam ne smije biti uzor našoj đeci, još konkretnije: radi bilo čijih interesa ne smijemo dozvoliti zloupotrebu đece kakva se dešava tokom cijele godine u protestnim povorkama sveštenika, a koja je u Baru ovih dana imala svoj gnusni vrhunac.

Ovaj apel Crnogorski PEN centar crnogorskoj i inostranoj javnosti upućuje i po svojoj savjesti i po društvenoj odgovornosti. Na to nas, pored ostaloga, obavezuje i Povelja Međunarodnoga PEN centra te ćemo u skladu s njezinim temeljima odlučno braniti slobodu, dostojanstvo i sva prava građana Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jos sam u pamet
Gost
Jos sam u pamet

E neka ste se javili sad kad se razbuktalo. Mislim da je kasno. Sistem vrednosti se promenio a vi ste samo cutali…

Maki
Gost
Maki

Mars poltronu,zivis u Srbiji a pljujes po njima….

Marina
Gost
Marina

Maki
Upravo si pljunuo(la)na samoga sebe.
Jer i ti zivis u Crnoj Gori a pljujes po njoj i njenom narodu.
Pa ako je on poltron onda si i ti.
Ako njemu kazes mars,onda i ja tebi kazem mrs!

Mi smo
Gost
Mi smo

Kada lica i stranke pozivaju na formiranje crkve?
Dvolicnost…. Sramota.

676869
Gost
676869

Реците Америчком председнику да је ретроградно да у секуларној држави полаже заклетву полажући руку на Библију. Па тиме су муслимани и др. дискриминисани.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ušuškali su se crnogorci,mislili smo da smo sve rješili referendumom,šipak,zlo nikad ne odmara!?

Send this to a friend